19.4 C
Ástros
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023
Αρχική Ελλάδα - Κόσμος Αποτελέσματα εκλογών Κεντροαριστεράς: Πρώτη Γεννηματά, δεύτερος Ανδρουλάκης – Ανάλυση…

Αποτελέσματα εκλογών Κεντροαριστεράς: Πρώτη Γεννηματά, δεύτερος Ανδρουλάκης – Ανάλυση…

0

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των εκλογών για τον αρχηγό του νέου κόμματος. Φώφη Γεννηματα και Νίκος Ανδρουλάκης είναι αυτοί που επικράτησαν και θα μονομαχήσουν στον δεύτερο γύρο, αλλά με ξεκάθαρο προβάδισμα της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, τα ποσοστά της οποίας κινούνται πάνω από 40%.

Μετά τον θρίαμβο της Φώφης Γεννηματά όλοι οι συνυποψήφιοι της, πλην του Ν.Ανδρουλάκη που αναμένει τα τελικά αποτελέσματα, επικοινώνησαν με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για να την συγχαρούν. Με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επικονώνησε και ο Γιώργος Παπανδρέου για να την συγχαρεί, όπως και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θαν. Θεοχαρόπουλος ο οποίος την συνεχάρη για την «καθαρή» της νίκη. Ο κ. Ανδρουλάκης φέρεται να εξετάζει τα αποτελέσματα ώστε να λάβει αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις του, καθώς η διαφορά του με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλη ενόψει του δεύτερου γύρου.

‘Oπως έγινε γνωστό από την Ανεξάρτητη Επιτροπή Διαδικασιών Δεοντολογίας του Νίκου Αλιβιζάτου η συμμετοχή ξεπέρασε τις 200.000.

Τα τελικά αποτελέσματα:

  • Φώφη Γεννηματά 42,76%
  • Νίκος Ανδρουλάκης 25,38%
  • Γιώργος Καμίνης 13,45%
  • Σταύρος Θεοδωράκης 9,44%
  • Γιάννης Μανιάτης 4,22%
  • Γιάννης Ραγκούσης 2,39%
  • Κωνσταντίνος Γάτσιος 1,63%
  • Απόστολος Πόντας 0,54%
  • Δημήτρης Τζιώτης 0,19%

Το σύνολο των ψηφοδελτίων θα περαστεί στο ηλεκτρονικό σύστημα το πρωί της Δευτέρας, οπότε θα ανακοινωθούν και τα επίσημα τελικά αποτελέσματα, με ενδεχόμενες μικρές αυξομειώσεις.

Ξεπέρασε τις 200.000 η συμμετοχή

Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου αρχηγού του προοδευτικού φορέα παρατάθηκε μόνο όπου χρειάστηκε λόγω του συνωστισμού στα εκλογικά κέντρα, σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Επιτροπή Διαδικασιών Δεοντολογίας. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Αλιβιζάτος, δήλωσε πως το φράγμα των 200.000 συμμετεχόντων έσπασε. «Είναι μεγάλη επιτυχία ανεξάρτητα από τον νικητή» σημείωσε ο κ. Αλιβιζάτος και πρόσθεσε: «Ο κόσμος έδειξε ότι θέλει κάτι γνήσια μεταρρυθμιστικό ανάμεσα στην ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το σημερινό είναι η καλύτερη απάντηση στους κυνικούς και όσους ειρωνεύονταν» τη διαδικασία».

Βάσει των στοιχείων που έδωσε η Επιτροπή, η συμμετοχή πλησιάζει στα επίπεδα των εσωκομματικών εκλογών στις 18 Μάιου 2012 με την ανοιχτή εκλογική διαδικασία που εγκαινίασε ο Γιώργος Παπανδρέου το 2004. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τότε έλαβε 230.105 ψήφους (επί 236.151) ψηφισάντων και εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στις εσωτερικές εκλογές στις 14 Ιουνίου 2015 στην οποία συμμετείχαν περίπου 50.000 μέλη του κόμματος η Φώφη Γεννηματά έλαβε πάνω από το 50% των ψήφων από τον πρώτο γύρο και εξελέγη νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα ανακοίνωσε η Επιτροπή μέχρι τις 21:00 συμμετείχαν:

  • Θεσσαλία: 12.880
  • Κρήτη: 19.000
  • Ανατολική Μακεδονία Θράκη: 9.500
  • Στερεά Ελλάδα: 8.500
  • Νότιο Αιγαίο: 5.500
  • Δυτική Μακεδονία: 5.250
  • Βόρειο Αιγαίο: 3.250
  • Αττική: 75.000
  • Δυτική Ελλάδα: 15.000
  • Πελοπόννησος: 13.400
  • Ήπειρος: 7.800
  • Ίονιο: 3.800
  • Κεντρική Μακεδονία: 30.200

Συνολικό: 209.080

Οι δηλώσεις των ηττημένων

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης συνεχάρη την Φώφη Γεννηματά. «Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θέλαμε, αλλά ο αγώνας για να αλλάξουμε τη χώρα συνεχίζεται» είπε. «Θέλω να συγχαρώ και δημοσίως την κυρία Γεννηματά για την επιτυχία της. Ελπίζω να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο την μεγάλη συμμετοχή του κόσμου της προοδευτικής παράταξης. Θέλω να συγχαρώ επίσης τους άλλους συνυποψήφιούς μου για τον αγώνα που έδωσαν. Η συμμετοχή 210.264 πολιτών είναι και δική τους επιτυχία. Συγχαρητήρια στον καθηγητή Αλιβιζάτο και τους συνεργάτες του καθώς και τους χιλιάδες εθελοντές σε όλη την Ελλάδα που συνέβαλαν στην επιτυχία της διαδικασίας. Ευχαριστώ τους πολίτες που με στήριξαν και σε αυτή τη μάχη. Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θέλαμε, αλλά ο αγώνας για να αλλάξουμε τη χώρα συνεχίζεται».

Σε δήλωσή του ο Γιάννης Ραγκούσης τόνισε: «Αξίζουν συγχαρητήρια στη Φώφη Γεννηματά για τη νίκη της. Επίσης, στον Νίκο Ανδρουλάκη για τη δεύτερη θέση. Ευχαριστώ κάθε πολίτη ξεχωριστά που συμμετείχε στην ίδρυση της νέας προοδευτικής παράταξης. Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες που με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους καθώς και όλους τους εθελοντές που συνέβαλαν στη διεξαγωγή αυτής της όμορφης διαδικασίας. Ανεξαρτήτως του αρνητικού αποτελέσματος για εμένα προσωπικά, όπως είχα πει από την αρχή, θα υπηρετήσω την ενότητα με όλες μου τις δυνάμεις».

Είμαστε συνιδρυτές και θα είμαστε όλοι παρόντες δήλωσε ο Γ. Μανιάτης. «Θέλω να ευχαριστήσω ολόψυχα όλες τις φίλες και τους φίλους της παράταξης, που προσήλθαν και ψήφισαν σήμερα στις κάλπες. Ιδιαίτερα, είμαι ευγνώμων προς όσους με τίμησαν με την ψήφο τους. Σήμερα η Παράταξη νίκησε. Οι 210.000 δημοκράτες πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της συμμετοχής είναι οι θριαμβευτές της ημέρας. Ο προοδευτικός κόσμος, που στήριξε και συμμετείχε είναι το θεμέλιο για την πολιτική επιτυχία του εγχειρήματος μας. Είναι ο συλλογικός εγγυητής της ενότητας στις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας. Θέλω επίσης να συγχαρώ θερμά τη Φώφη Γεννηματά για την άξια νίκη της και το Νίκο Ανδρουλάκη για την επιτυχία του να περάσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Είμαι σίγουρος ότι θα γίνει μια ουσιαστική πολιτική αναμέτρηση μεταξύ συντρόφων ώστε να έχουμε το μέγιστο συλλογικό όφελος για την παράταξη. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν και στους υπόλοιπους υποψηφίους που συμμετείχαν σε αυτό τον αγώνα, στον Γιώργο Καμίνη, τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Γιάννη Ραγκούση, τον Απόστολο Πόντα, τον Κωνσταντίνο Γάτσιο και τον Δημήτρη Τζιώτη για την εξαιρετική παρουσία τους που ανέδειξε το υψηλότατο επίπεδο πολιτικής που πάντα χαρακτήριζε τον χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης. Η επιτυχία αυτή είναι αποτέλεσμα και της ιδιαίτερα σοβαρής και συστηματικής δουλειάς του Νίκου Αλιβιζάτου και της Επιτροπής, το κύρος της οποίας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης των πολιτών. Όλοι μαζί, με οδηγό τους 210.000 πολίτες, είμαστε οι συνιδρυτές του νέου φορέα. Μετά την εκλογή ηγεσίας, όλοι θα είμαστε παρόντες στην μεγάλη προσπάθεια της Νέας Προοδευτικής Παράταξης»

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης επεσήμανε την ανάγκη ενότητας: «Σήμερα με τη μαζική συμμετοχή ξεκίνησε η μεγάλη μέρα για την παράταξη και τη χώρα. Θέλω να ευχαριστήσω τους περισσότερους από 200 χιλιάδες πολίτες που συμμετείχαν στις εκλογές. Τους εθελοντές όλων των υποψηφίων, την επιτροπή Αλιβιζάτου πρώτα απ’ όλα που οδήγησε άξια μια πρωτόγνωρη διαδικασία. Συγχαίρω όλους τους συνυποψήφιους για τον αγώνα που έδωσαν, ιδίως τη Φώφη Γεννηματά και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Θα προχωρήσουμε με ενότητα και ελπίδα για όλα όσα μπορούμε να πετύχουμε μαζί. Ευχαριστώ τους προοδευτικούς πολίτες που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους σήμερα. Οι ιδέες μας, οι προτάσεις μας, οι άνθρωποι που μας εκπροσωπούν, θα είναι παρόντες. Ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου, τους εκατοντάδες εθελοντές που μέσα σε λίγες εβδομάδες και σε δύσκολες συνθήκες, έδωσαν την ψυχή τους, για να δημιουργηθεί από το μηδέν μια νέα δυναμική. Όλοι μαζί θα χτίσουμε τη νέα μας παράταξη. Όλοι μαζί θα αλλάξουμε τη χώρα. Σας ευχαριστώ για όλα. Συνεχίζουμε».

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών για τον αρχηγό του νέου πολιτικού φορέα είναι ΠΑΣΟΚ. Καθαρά ΠΑΣΟΚ, είτε στον δεύτερο γύρο κερδίσει η Φώφη, είτε ο Ανδρουλάκης. Και η απάντηση στο βασικό πολιτικό δίλημμα είναι Κεντροαριστερά. Κέντρο και αριστερά, και σίγουρα όχι κεντροδεξιά.

Το εάν αυτή η κεντροαριστερά μπορεί και νοείται να σημαίνει και αντι-αριστερά ίσως φανεί τις επόμενες μέρες, ίσως την επόμενη Κυριακή και σίγουρα τους επόμενους μήνες. Όταν ο νέος φορέας, εκτός από νέο αρχηγό, θα έχει αποκτήσει – λογικά – και πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα.

Εως τότε, το βέβαιο είναι ότι υπάρχει – δυνητικός τουλάχιστον – πολιτικός χώρος, υπάρχει προσδοκία, και υπάρχουν και δομικά, αξιακά ερωτήματα που απαιτούν απαντήσεις. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η επιλογή 210.264 ανθρώπων να πάνε χθες να εκλέξουν τον αρχηγό ενός κόμματος που ακόμη δεν υπάρχει.

Κι εάν εδώ οι αριθμητικές προσεγγίσεις μπορούν να εμπεριέχουν και πολιτικά μηνύματα, οι βασικές συγκρίσεις ίσως είναι χρήσιμες: Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 το ΠΑΣΟΚ είχε πάρει 341.390 ψήφους και το Ποτάμι 222.166 ψήφους. Αθροιστικά, δηλαδή, τα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα που είχαν υποψηφίους στην χθεσινή εκλογή είχαν πάρει 563.556 ψήφους. Το 2012, στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ με μοναδικό υποψήφιο τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε λάβει 230.105 ψήφους επί συνόλου 236.151. Και το 2015 η Φώφη Γεννηματά είχε εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παίρνοντας 26.868 ψήφους από τους 52.388  που είχαν βρεθεί στις κάλπες.

Τουτέστιν, ο αριθμός των χθεσινών ψηφοφόρων φθάνει στο 37% των ψήφων που είχαν πάρει μαζί ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι το 2015, είναι σχεδόν αντίστοιχος με εκείνον που είχε προσελκύσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος το 2012, και τετραπλάσιος όσων είχαν προσέλθει στην εκλογή για την ανάδειξη του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ το 2015.

Πρόκειται, εν ολίγοις, για έναν αριθμό όχι θεαματικό, αλλά σημαντικό και ικανό να διαμορφώσει και να επηρεάσει πολιτικές εξελίξεις. Και, κυρίως, πρόκειται για έναν αριθμό που υπερέβη το πολιτικό και προγραμματικό κενό των υποψηφίων στην διάρκεια της προεκλογικής τους εκστρατείας.

Το εάν αυτοί οι ψηφοφόροι είναι τα – ηλικιωμένα πια – παιδιά του σκληρού παλαιοπασοκικού μηχανισμού, εκδρομείς της μνημονιακής πολιτικής απογοήτευσης, «λαθρεπιβάτες» με ιδιοτελείς σκοπούς, ή όλα αυτά και πολλά άλλα μαζί, θα φανεί συν τω χρόνο. Όπως θα φανεί, παράλληλα με την εξέλιξη και τις ταυτοτικές επιλογές του νέου φορέα, και το εάν θα παραμείνουν στο τρένο έως τις εθνικές κάλπες.

Εκ του χθεσινού αποτελέσματος, ωστόσο, προκύπτουν ήδη προφανή κριτήρια και πολιτικές επιλογές: Η Φώφη Γεννηματά υπερψηφίστηκε, και δη με μεγάλη διαφορά, ως το πρόσωπο της κεντροαριστεράς που μπορεί να συνομιλεί ακόμη με τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Και, πιθανώς, να συνομιλήσει και με τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ όταν το απαιτήσει η πολιτική συγκυρία.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ψηφίστηκε ως η υπόσχεση του «νέου ΠΑΣΟΚ» αλλά και ως η σύγχρονη συνέχεια του «μοντέλου Βενιζέλου». Ο ίδιος αρνείται την συγκεκριμένη κληρονομιά, αλλά μένει να το επιβεβαιώσει και στην πράξη.

Ο Γιώργος Καμίνης έμεινε τρίτος ως ο εκπρόσωπος ενός μετα-σημιτικού εκσυγχρονιστικού Κέντρου με εμφανή φιλελεύθερη προσέγγιση. Και ο Σταύρος Θεοδωράκης πλήρωσε με την τέταρτη θέση ένα θολό «μοντέλο Μακρόν» με επικίνδυνες ταλαντεύσεις προς την κεντροδεξιά.

Πρόκειται για επιλογές και μηνύματα που δεν μπορούν να αγνοηθούν. Ούτε από τους υποψηφίους της επόμενης Κυριακής, ούτε από το σύνολο των πρωταγωνιστών του πολιτικού χάρτη.http://tvxs.gr/

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο