Από τα δυσάρεστα της χθεσινής βραδιάς που δεν περνά απαρατήρητο…Το Μουσείο του Άστρους παραμένει ακόμα κλειστό!

0

Το Μουσείο του Άστρους πότε θα ανοίξει επιτέλους ; Κάποιοι σίγουρα εξακολουθούν να μας δουλεύουν…Που είναι οι παρεμβάσεις των βουλευτών Αρκαδίας? Βλέπουμε με χαρά Μουσεία τις ευρύτερης  περιοχής να ανοίγουν,ενώ το δικό μας παραμένει ακόμα κλειστό!  Δυστυχώς κάποιοι σίγουρα εξακολουθούν να μας δουλεύουν!! και εμείς περιμένουμε τις υποσχέσεις που λαμβάνουμε συνεχώς από την αρχαιολογική υπηρεσία και μας τις μεταφέρει η δημοτική αρχή.Πόσες υποσχέσεις θα περιμένουμε ακόμα ; Ο Σύλλογος φίλων του Μουσείου όλα αυτά τα χρόνια έχει κάνει πολλά και  έχει συνεισφέρει οικονομικά στην επισκευή του Μουσείου και τώρα που τελείωσαν  οι επισκευές, περιμένουμε πάλι….

Μήπως πρέπει όλη  η τοπική κοινωνία, οι επαγγελματίες  της περιοχής και οι σύλλογοι, να μην παραμένουμε θεατές?  θα πρέπει να διεκδικήσουμε  πιο δυναμικά και οργανωμένα την λειτουργία  του Μουσείου Άστρους και την ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, που παραμένει στο υπόγειο του Μουσείου….

Είναι κρίμα να έρχονται επισκέπτες και να φεύγουν απογοητευμένοι που δεν μπορούν να δουν το Μουσείο και τον Ιερό χώρο της β’ Εθνοσυνέλευσης που και αυτός παραμένει ακόμα κλειστός!!

Ανοίγοντας το Μουσείο χιλιάδες επισκέπτες θα γνωρίσουν την περιοχή και θα επισκεφτούν και τους άλλους αρχαιολογικούς χώρους στην Κυνουρία και  θα δώσουν και μια ανάσα στην τοπική οικονομία…

Το Μουσείο είναι έτοιμο και θα πρέπει να ανοίξει αύριο!! Η Εύα, ένας  σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος ,αλλά  μέχρι να αναδειχθεί θα περάσουν ακόμα χρόνια!!! Έχουμε τόσους αρχαιολογικούς χώρους ,κάστρα και μοναστήρια που είναι επισκέψιμα και πρέπει να τα γνωρίσουν οι επισκέπτες του τόπου μας…

Που είναι οι παρεμβάσεις των βουλευτών Αρκαδίας? Τι ενέργειες έχουν γίνει από την Περιφέρεια? Ο Δήμος πιέζει την αρχαιολογική υπηρεσία και παίρνει συνέχεια υποσχέσεις …και τα χρόνια περνούν με το Μουσείο κλειστό…Καλές  οι πολιτιστικές εκδηλώσεις…αλλά δεν είναι κρίμα, η πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής να παραμένει κλειδωμένη στα υπόγεια του κλειστού Μουσείου!! και εμείς να παραμένουμε θεατές?

Φώτης Τζιβελόπουλος

 

Ιστορία. Ιδρυτής ο μεγάλος ευεργέτης Δημήτριος Καρυτσιώτης (1741-1819), καταγόμενος από τον Άγιο Ιωάννη, όπου το 1798 μ.Χ. είχε ιδρύσει άλλη σχολή με πλούσια βιβλιοθήκη από την οποία διασώζονται 500 περίπου τόμοι, που φιλοξενούνται στοργικά στο ίδρυμα του άλλου μεγάλου ευεργέτη Λεωνίδα Ζαφείρη.Η σχολή του Άστρους ήταν παράρτημα της σχολής του Αγιάννη και χρησίμευε ως χειμερινή έδρα της. Οι σχολές αυτές συντηρούνταν από τον Δημήτριο Καρυτσιώτη και ήταν ταυτόχρονα και οικοτροφεία.

Και οι δύο σχολές του μεγάλου ευεργέτη, που διακρινόταν για τη φιλεργία του τη δραστηριότητά του, τον πατριωτισμό του, τη σωφροσύνη του και προπάντων για το πάθος του για την παιδεία, πυρπολήθηκαν και καταστράφηκαν από τις ορδές του Ιμπραήμ το 1826. Στη σχολή του Άστρους έμειναν όρθιοι οι τοίχοι της και επισκευάστηκε και επαναλειτούργησε το 1829 με την αρχαιόπρεπη επωνομασία «Μουσείον Καρυτσιώτη», καθώς οι Μούσες θεωρούνταν προστάτριες θεότητες των γραμμάτων.

Το 1830 η ανακαινισθείσα σχολή του Άστρους περιήλθε στο Δημόσιο. Με την ανασύσταση του Ελληνικού κράτους η Σχολή λειτούργησε ως Ελληνικό Σχολείο ως το 1899 με οικονομικούς πόρους από το κληροδότημα Καρυτσιώτη.

Στη συνέχεια ως Ελληνικό Σχολείο (1899-1929), ως Ημιγυμνάσιο (1929-1940), ως Αστικό Σχολείο (1935), ως Γυμνάσιο-Λύκειο (1939-1971) και σήμερα στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Αρχαιολογικό ΜουσείοΑστρους

Χάλκινα αφιερώματα (κάτοπτρα κ.λπ.] και αναθηματικά ανάγλυφα, του τύπου των νεκροδείπνων, κλασικών χρόνων. Νομίσματα δια­φόρων εποχών. Στο Μουσείο υπάρχουν επίσης πολλά γλυπτά που βρέθηκαν στην έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού στην αρχαία Εύα

Σύλλογος Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΣΤΡΟΥΣ

Ο Σύλλογος των φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους ιδρύθηκε το έτος 2002 από ευαισθητοποιημένους πολίτες σχετικά με την πολιτιστική μας κληρονομιά και έχει σκοπούς, σύμφωνα με το άρθρο 3 του καταστατικού του, την προβολή του Μουσείου, τον εμπλουτισμό του, την άψογη λειτουργία του, τον επαναπατρισμό των αρχαίων ευρημάτων, που βρίσκονται σε άλλα Μουσεία, την πολιτιστική προαγωγή της κοινωνίας, την προσέλκυση τουριστών, την άμεση και στενή συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας και γενικά να υπηρετήσει τον ακτινοβόλο αρχαίο πολιτισμό μας. Δυστυχώς το μουσείο μας παραμένει κλειστό λόγω ασήμαντων εσωτερικών ζημιών εξ αιτίας του σεισμού κατά τον Ιανουάριο του 2008. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα ανοίξει τις πύλες του μετά την υλοποίηση της μελέτης αποκατάστασης των ζημιών που υπέστη από το σεισμό του 2008. Παρακαλούμε,όσοι επιθυμούν να γίνουν μέλη του Συλλόγου μας σε μια κοινή προσπάθεια αναβάθμισής του και σωστής λειτουργίας του να απευθύνονται στα τηλέφωνα:6976681511 κ. Παναγιώτη Κουτίβα ή τον υπεύθυνο επικοινωνίας κ.Φώτη Τζιβελόπουλο στο 6977833636.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ