Γεωγραφικά και κλιματολογικά στοιχεία

0

Θα προστεθούν φωτογραφίες αργότερα….

 Μεγάλο μέρος της Β. Κυνουρίας, αλλά και φυσικό σύνορο στα δυτικά προς τη Λακωνία είναι η οροσειρά ίου Πάρνωνα. 0 Πάρνωνας ή Μαλεβός διαγράφει μέχρι το μέσον περίπου τα όρια των νομών της Αρκαδίας και Λακωνίας και η νοτιότερη προέκταση της φτάνει μέχρι το ακρωτήριο Μαλέας. Η ονομασία του είναι αρχαιότατη και προέρχεται από την ίδια ρίζα με τις ονομασίες των ορέων Πάρνηθα και Παρνασσός, δηλώνοντας “τη λάμπουσα κορυφή”, από τον ανα­τέλλοντα ήλιο ή τη σελήνη. Η ψηλότερη κορυφή του είναι η Μεγάλη Τούρλα (1.93Β μέτρα], ενώ στη κορυφογραμμή του υπάρχουν αρκετές βουνοκορ­φές, που το υψόμετρο τους ξεπερνά τα 1500 μέτρα.0 Πάρνωνας

Τεσσεράμισι εκατομμύρια στρέμματα δημιουργούν ένα μοναδικό σύμπλεγμα σπάνιας ομορφιάς. Πανέμορφα οροπέδια, πλήθος βουνοκορφών, φαράγγια α­παράμιλλης και άγριας ομορφιάς και βαθιές κοιλάδες σχηματίζουν το ποικιλό­μορφο ανάγλυφο του Πάρνωνα. Εκατοντάδες πηγές δημιουργούν ένα αδιάκοπο τραγούδι, ύμνο στη φύση. Τρία ποτάμια-χείμαρροι πηγάζουν από τις πλαγιές της οροσειράς του Πάρνωνα καταλήγοντας στον Αργολικό κόλπο, ο Τάνος, ο Βρασιάτης και ο Δαφνώνας.

0 Πάρνωνας αποτελείται από ασβεστόλιθους στα βόρεια, οι οποίοι αντικαθίστανται νοτιότερα από φλύσχη. Με εξαίρεση τις ψηλές κορφές του, είναι βουνό μι πλούσια βλάστηση και πολυσύνθετη χλωρίδα, με σπάνια μάλιστα φαρμακευτικά — αρωματικά φυτά. Τα έλατα, πεύκα κέδρα, καστανιές, καρυδιές, πλατάνια κα χαρουπιές καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της έκτασης του. Πλούσια επίσης είναι κα η πανίδα.

Στο Δήμο μας ο υγρότοπος Μούστου και οι περιοχές με υψόμετρο άνω των 1.600 μέτρων, έχουν ενταχθεί στο δίκτυο ‘”NATURA 2000 ενώ το δάσος δενδρόκεδρου, στην περιοχή Μαλεβής, ο καστανεώνας της Καστάνιτσας και το δρυοδάσος της Σέλλας στον Πλάτανο, έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα μνημεία της φύσης. Η ανθρώπινη παρουσία στον Πάρνωνα χάνεται στα βάθη των αιώνων. Είναι η πε­ρίοδος όπου οι κάτοικοι του Πάρνωνα περιδιαβαίνοντας ανάμεσα σε θεούς και η­μίθεους, ήρωες, νύμφες και νεράιδες, κενταύρους και άλλα φανταστικά όντα, προσπάθησαν να διαμορφώσουν τη δική τους οντότητα ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα. Διάσπαρτα αρχαιολογικά λείψανα, ιερά, κάστρα, φυλάκια, αρχαία λατομεία, αμαζοτροχιές, μονοπάτια, και πολλά βυζαντινά μνημεία, αποτε­λούν αδιάψευστο μάρτυρα πως η ανθρώπινη δραστηριότητα υπήρξε στον Πάρ­νωνα

πλούσια και αδιάλειπτη στο πέρασμα των αιώνων.

 

Σήμερα δεκάδες χωριά, σκαρφαλωμένα στις πλαγιές του Πάρνωνα, διατηρητέα και παραδοσιακά, δείγματα υψηλής αρχιτεκτονικής και αισθητικής, αναζητούν και πάλι το δικαίωμα στην ελπίδα και το όνειρο. Γραφικά σοκάκια και καλντερίμια, προσμένουν με ανυπομονησία τα χνάρια μας. Ξωκλήσια, αλώνια, πηγάδια, μο­νοπάτια, πέτρινα γεφύρια, νερόμυλοι, νεροτριβές, κάστρα και πυργόσπιτα, προ­σμένουν να σαϊτέψουν το θαυμασμό μας. Μια πλούσια λαϊκή παράδοση καρτερά να μας χαρίσει τη μαγεία του αληθινού και του ανθρώπινου. Όποιο μονοπάτι και αν περπατήσεις στον Πάρνωνα δε θα χαθείς θα συναντήσεις ακόμα και σήμερα το γεωργό, ευλαβικά να ανοίγει αυλακιές με το αλέτρι σε κάποιο χωράφι, να θερίζει με το δρεπάνι τη σοδειά, να αλωνίζει σε κάποιο μαρμαράλωνο. θα ακούσεις το γλυκό ήχο της φτερωτής του μύλου, θα συναντήσεις τη ζωή στις πεζούλες και τα καταπράσινα περιβόλια, θα ακούσεις και σήμερα τη φλογέρα του βοσκού στα πιο απόμακρα σημεία καθώς και το τραγούδι του ξυλοκόπου. θα νοιώσεις και σήμερα την καυτή ανάσα του ασβεστοκάμινου. Και αφού ξεδιψάσεις στα γάργαρα νερά κάποιας πηγής, και αφού δώσεις φτερά στα όνειρα σου στη μοναξιά κάποιου ξωκλησιού, κάποιο γραφικό καφενεδάκι ή ταβερνάκι σε περιμένει. Αυτός είναι ο Πάρνωνας, ένα μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό μνημείο. Όποιο μο­νοπάτι και αν περπατήσεις στον Πάρνωνα, δε θα χαθείς, θα ανακαλύψεις όμως τη μαγεία μιας πραγματικότητας που σαγηνευτικά θα κερδίσει τον ερωτά σου.

Καταρράκτης στη Λεπίδα-Αγιάννης

Κλίμα

Η Βόρεια Κυνουρία παρουσιάζει ποικιλία κλίμα­τος εξαιτίας της φυσικογεωγραφικής της δια­μόρφωσης. Η πεδινή ζώνη είναι ηλιόλουστη και χαρακτηρίζεται από τους ήπιους χειμώνες και τις λίγες βροχοπτώσεις, με κλίμα χερσαίο μεσογειακό. Στη ζώνη των ορεινών κωνοφόρων το κλίμα είναι ορεινό μεσογειακό, με δροσερά καλοκαίρια, αρκετές βροχοπτώσεις, πλούσια τρεχούμενα νερά και πυκνή βλάστηση. Η μέση ετήσια θερμοκρασία στην περιοχή είναι 19ο C και η μέ­ση ετήσια υγρασία 65%.

Χλωρίδα

Η περιοχή της Βόρειας Κυνουρίας δικαίως μπορεί να χαρακτηριστεί βοτανικός παράδεισος με μεγάλη οικολογική αξία.

Αν και δεν έχει γίνει πλήρης και συστηματική καταγραφή της χλωρίδας του Πάρ­νωνα είναι σίγουρο πως από τους πρόποδες έως τις κορφές του φύονται περισ­σότερα από χίλια είδη και υποείδη. Έχουν καταγραφεί 113 σπάνια φυτά, μοναδι­κά στον Ευρωπαϊκό χώρο και 16 τοπικοενδημικά, φυτά δηλαδή που δεν συνα­ντώνται σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Τα σπάνια αρωματικά και φαρμακευ­τικά φυτά του Πάρνωνα, γνωστά από την αρχαιότητα, προσθέτουν άλλη μια δυνα­μική στη χλωρίδα της περιοχής.

Πανίδα

Πλούσια είναι και η πανίδα της περιοχής. Αν και δεν έχει γίνει πλήρης και συστη­ματική καταγραφή έχουν παρατηρηθεί 21? είδη της ορνιθοπανίδας, από τα ο­ποία τα 53 είναι απειλούμενα και προστατευόμενα, αρκετά θηλαστικά, κυρίως νυκτόβια είδη, 26 είδη αμφίβιων και ερπετών, 21 είδη εντόμων και ασπόνδυ­λων ενώ στην ιχθυοπανίδα εκτός από τα μεγάλη ποικιλία ψαριών, χταποδιών και σουπιών υπάρχουν πολλά είδη στρειδιών και κοχυλιών.

Υγρότοπος του Μούστου.

Βρίσκεται 2 χλμ Ν.Α του Άστρους και αριστερά του οδικού άξονα ‘Αστρους – Λεωνι­δίου. Είναι ενταγμένος στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000, ως περιοχή υψηλής προστασίας. Είναι μικρή λίμνη σε μικρό υψόμετρο πάνω από τη θάλασσα που συνδέεται με αυτή με δύο τεχνητά κανάλια. Το κύριο κανάλι δημιουργήθηκε από Βαυαρούς μηχανικούς, επί Όθωνα, με σκοπό την αποξήρανση της λίμνης. Τρο­φοδοτείται με γλυκό νερό, από πηγές αλλά και με θαλασσινό. Η λίμνη είναι σχετι­κά αβαθής και περιβάλλεται από ελώδεις εκτάσεις.

Η χλωρίδα είναι πλούσια και η πανίδα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, αφού παρατη­ρούμε πλήθος ψαριών, ερπετά, μικρά θηλαστικά και μεγάλη ποικιλία πτηνών. Το χειμώνα η λίμνη αποκτά ένα άλλο ενδιαφέρον, αφού αποτε­λεί σταθμό χιλιάδων μετανα­στευτικών πουλιών, που δημι­ουργούν μια μοναδική αίσθη­ση μαγείας. Στην αμμώδη πα­ραλία που εκβάλλονται κανάλια της λίμνης πολλαπλασιάζεται και μικρός α­ριθμός χελωνών καρέτα-καρέτα. Οι πηγές της λίμνης χρησιμοποιούνται και ως ιαματικές.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here