Εκδήλωση ΤΕ Αρκαδίας για την Ενέργεια

0

Δελτίο Τύπου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Αρκαδίας του ΚΚΕ προς τιμήν των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, με θέμα «Ενέργεια στο καπιταλισμό εμπόρευμα, στο σοσιαλισμό κοινωνικό αγαθό» στο Πνευματικό Κέντρο Μεγαλόπολη την Κυριακή 29 Οκτώβρη 2017.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε η Πανούση Παναγιώτα, γραμματέας της ΤΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ, στη συνέχεια ακολούθησε προβολή βίντεο για την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση και κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχε η έκθεση της ΚΕ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση και έκθεση βιβλίων της «Σύγχρονης Εποχής».

Ο ομιλητής ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η θέση στα λιγνιτικά κοιτάσματα της ΕΕ και στην 6η θέση παγκοσμίως. Διαθέτει μεγάλο όγκο από ανεκμετάλλευτες υδατοπτώσεις. Διαθέτει υψηλό αιολικό και ηλιακό δυναμικό, πηγές γεωθερμίας και κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Απαντήθηκε λοιπόν το εύλογο ερώτημα «Πως γίνεται σε μια χώρα τόσο πλούσια σε ενεργειακές πηγές, η «ενεργειακή φτώχεια» αγκαλιάζει τον πληθυσμό;». Αναδείχθηκε με στοιχεία ότι ο τρόπος που λειτουργεί σήμερα η οικονομία, δηλαδή με κριτήριο το κέρδος, δεν εξυπηρετεί τα εργατικά – λαϊκά συμφέροντα αλλά την κερδοφορία κάποιον λίγων επιχειρηματικών ομίλων. Έτσι και στον τομέα της ενέργειας την στιγμή που οι λαϊκές ανάγκες σε ενέργεια και θέρμανση δεν καλύπτονται, τα μονοπώλια του κλάδου θησαυρίζουν.

Αναφέρθηκαν τα επιτεύγματα που υπήρξαν στη Σοβιετική Ένωση, με εκείνο το επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνικής, όπου με το σοσιαλιστικό τρόπο παραγωγής κατάφερε να εξασφαλίσει την κάλυψη των λαϊκών αναγκών μέσα από την επίτευξη του εξηλεκτρισμού όλων των περιοχών, την κατασκευή μεγάλων έργων όπως περιφερειακών ηλεκτρικών σταθμών, υδροηλεκτρικά φράγματα, εγκαθίδρυση πολύ πρωτοποριακών για την εποχή συστημάτων τηλεθέρμανσης, που εξασφάλιζαν φθηνή ενέργεια και θέρμανση για όλο το λαό.

Τέλος αναλύθηκε γιατί σήμερα είναι αναγκαίος και επίκαιρος ο σοσιαλισμός. Η λειτουργία δηλαδή της οικονομίας και της κοινωνίας με βάση τις λαϊκές ανάγκες. Μόνο έτσι μπορούν να λυθούν τα εργατικά λαϊκά προβλήματα. Ανέφερε χαρακτηριστικά «Μπορούμε και έχουμε καθήκον να κινηθούμε σε αυτό το δρόμο. Ως ΚΚΕ προτείνουμε να κινηθούμε σε μια κατεύθυνση ανασύνταξης του εργατικού κινήματος και ουσιαστικής πολιτικής και ποιοτικής ισχυροποίησης του Κόμματος, καθήκοντα αλληλένδετα μεταξύ τους. Καλούμε κάθε εργαζόμενο να σκεφτεί αυτά που προτείνει το ΚΚΕ και να συμπορευτεί μαζί μας με ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο πάλης που δεν αρκείται να κηρύττει την ανάγκη μιας νέας καλύτερης κοινωνίας, αλλά σήμερα παλεύει για να βελτιώσει την κατάσταση και να συγκεντρώσει δυνάμεις για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης».

photos and video:

https://we.tl/3xmgqspxve

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here