Εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη – Παναγία

1

Του συνεργάτη μας, Γ. Δ. Κουρμπέλη

Ο ναός της Παναγίας είναι μία εκκλησία που βρίσκεται στο πάνω μέρος του Αγιάννη στην θέση Λάκκα. Είναι ένας τρίκλιτος, μικρός ναός, ρυθμού βασιλικής με τρούλλο.

Ιστορία

Ο ναός κατά τη διάρκεια του χτισίματός του το 1952

Ο ναός χτίστηκε το 1952 στη θέση παλαιότερου ναού που καταστράφηκε το 1826 από τις ορδές του Ιμπραήμ πασά. Ανεγέρθηκε δαπάνες του Αγιαννίτη Ιωάννη Μ. Παπούλια, ο οποίος ζούσε στην Αμερική και σε συνεργασία με τους αδερφούς του έστειλαν στην Ελλάδα χρήματα για την ανέγερση του νέου ναού.

Ο παλαιότερος ναός είχε μεγάλο μέγεθος, καθώς κατά την ανασκαφή για το χτίσιμο του νέου ναού, ανακαλύφθηκαν τα θεμέλια της παλιάς εκκλησίας, τα οποία είχαν μήκος 16 μ. και πλάτος 5,30 μ. Φαίνεται όμως ότι δεν είχε περιουσία, αφού δεν εμφανίζεται στην απογραφή των ναών του 1828.

Το 2015 ο ναός ανακαινίστηκε εξ’ ολοκλήρου και ευπρεπίστηκε ο γύρω χώρος, δαπάνες του Αγιαννίτη Ιωάννη Κολοβού.

Περιγραφή

Ο ναός της Παναγίας έτσι όπως ήταν το 1960

Ο ναός είναι πετρόκτιστος και έχει μήκος και πλάτος 8 μ., έχει δηλαδή σχήμα τετράγωνο. Έχει ύψος μαζί με τον τρούλλο 5 μ. Ο ναός έχει 2 εισόδους, την μία δυτικά και την άλλη νότια, καθώς και 10 παράθυρα σε όλες τις πλευρές του που προσφέρουν καλό φωτισμό. Ο τρούλλος είναι κυκλικός και έχει 8 μικρά παράθυρα. Τέλος ο ναός είναι θολωτός και έχει μία κόγχη.

Εσωτερικά ο ναός είναι λιτός, δεν έχει αγιογραφίες και το τέμπλο του είναι μαρμάρινο με επιχρυσωμένες εικόνες. Επίσης έχει και μερικές φορητές εικόνες.

Εορτές του ναού

Ο ναός εορτάζει κάθε χρόνο στην εορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, όπου πραγματοποιείται περιφορά και πανήγυρη μετ’ αρτοκλασίας. Αμέσως μετά πραγματοποιείται παραδοσιακό πανηγύρι στα μαγαζιά του χωριού.

Πηγές

Νικολάου Ι. Φλούδα – Θυρεατικά, τόμος Γ’, Αθήνα 1983

Ιωάννης Δ. Κουρμπέλης

 

 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. astros-kynourianews.gr Θέλουμε να ευχαριστήσουμε δημόσια τον συνεργάτη μας Γιάννη Δ.Κουρμπέλη,για την εξαιρετική παρουσίαση που κάνει κάθε φορά,αναδεικνύοντας ιστορικά στοιχεία του χωριού μας,που πολύ λίγοι παλαιοί Αγιαννίτες θα γνώριζαν…Μπράβο!! σε σένα Γιάννη…

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ