Επιχειρηματικό Οικονομικό Δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας

0

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΜΙΚΡΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΜΕ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 61,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
Στα 61,5 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, καθώς η υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση ενεργοποίησε προηγούμενη απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη και του υφυπουργού, Διονύση Σταμενίτη. Ο αρχικός προϋπολογισμός του Ταμείου ήταν 21,5 εκατ. ευρώ και με την εν λόγω απόφαση αυξήθηκε κατά 40 εκατ. ευρώ.

ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΟ «ΚΑΛΑΘΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ» ΜΕ 6 ΝΕΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Από σήμερα και έως την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου τίθεται σε ισχύ το «Καλάθι του Χριστουγέννων», το οποίο αποτελεί επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» που είναι ήδη σε ισχύ, καθώς προστίθενται 6 νέες κατηγορίες τροφίμων για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Συγκεκριμένα στο «Καλάθι των Χριστουγέννων» εντάσσονται τα εξής προϊόντα: Γαλοπούλα, Σοκολάτα, Τσουρέκι, Βασιλόπιτα (τσουρέκι), Αρνί, Κατσίκι. Σημειώνεται ότι η λίστα με τα ήδη υπάρχοντα προϊόντα στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» παραμένει ως έχει.
Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ

MAIGOV – O «ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΒΟΗΘΟΣ» ΤΟΥ GOV.GR ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
«Πώς μπορώ να βγάλω ταυτότητα;», «πώς μπορώ να εκδώσω οικογενειακό πιστοποιητικό;», «ο γιος μου γεννήθηκε το 2010, δικαιούται youth pass;», είναι ορισμένα από τα ερωτήματα στα οποία καλείται από σήμερα να απαντά ο πρώτος «Ψηφιακός Βοηθός» -«mAigov» Τεχνητής Νοημοσύνης, ο οποίος εγκαινιάζεται σήμερα στο gov.gr και αρχίζει από σήμερα το απόγευμα να λειτουργεί, ώστε να διευκολύνει ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα των πολιτών, απλουστεύοντας και επιταχύνοντας τη διάδρασή τους με το δημόσιο τομέα. Ωστόσο, ο πολίτης μπορεί να του υποβάλλει και πιο …περίεργες ερωτήσεις, όπως «ακούω τον γείτονά μου στο διπλανό διαμέρισμα, φοβάμαι ότι μπορεί να κακοποιεί τον σκύλο του» και να λάβει την ανάλογη απάντηση από τον ψηφιακό βοηθό. Αποτελεί το πρώτο και καθοριστικό βήμα της κυβέρνησης για τα στρατηγικά της σχέδια να γίνει πρωτοπόρος χώρα μελέτης και εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρακτικά να είναι η πρώτη χώρα, η οποία εισάγει την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (Generative AI) στο Δημόσιο και στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ

ΑΑΔΕ: ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΤΑΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 12 ΤΥΧΕΡΟΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΑΠΟ 100.000 ΕΥΡΩ
Χριστουγεννιάτικη φορολοταρία όπου δώδεκα τυχεροί θα λάβουν από 100.000 έκαστος, ετοιμάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η υπερκλήρωση όπου θα μπουν οι αποδείξεις όλου του χρόνου, θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν την εκπνοή του 2023. Το χρηματικό έπαθλο των 100.000 είναι αφορολόγητο, δεν αποτελεί εισόδημα και δεν υπόκειται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου ενώ θα υπάρχουν και μικρότερες κληρώσεις για ποσά έως 1.000 ευρώ. Από τη μεγάλη ετήσια κλήρωση θα εξαιρεθούν όσοι έχουν κερδίσει έπαθλο 50.000 ευρώ σε μηνιαία κλήρωση. Σημειώνεται πως στις δημόσιες κληρώσεις συμμετέχουν αυτομάτως, με βάση τα στοιχεία που συλλέγει η φορολογική διοίκηση, τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν ΑΦΜ στην Ελλάδα και έχουν ηλικία άνω των 18 ετών, υπό την προϋπόθεση πως πραγματοποιούν συναλλαγές με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής και έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το τελευταίο φορολογικό έτος για το οποίο έχει παρέλθει η προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής, εφόσον είναι υπόχρεοι.

ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης: «Επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Ελληνικού Κτηματολογίου: Διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων στις μεταγραφές ακινήτων και ενίσχυση της επιχειρησιακής λειτουργίας του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο» – Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων». Οι πιο βασικές ρυθμίσεις αφορούν μια σειρά από παρεμβάσεις που μειώνουν τη γραφειοκρατία, όπως είναι η κατάργηση της υποχρέωσης προσκόμισης βεβαίωσης περί μη οφειλής ΤΑΠ (Τέλους Ακίνητης Περιουσίας), η κατάργηση της πολλαπλής προσκόμισης αποσπάσματος κτηματολογικού διαγράμματος (ΑΚΔ) σε περίπτωση διηρημένων ιδιοκτησιών κειμένων εντός του ιδίου γεωτεμαχίου, η υποβολή αποκλειστικά ψηφιακών αντιγράφων συμβολαιογραφικών πράξεων με ψηφιακή περίληψη, χωρίς χειρόγραφες παραπομπές, σε μορφή αναγνώσιμου pdf.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ PRODUC-E-GREEN ΥΨΟΥΣ 200 ΕΚΑΤ. ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΡΑΣΙΝΗ» ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Διευρύνεται το χρονικό περιθώριο συμμετοχής για ένα νέο πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Produc-e Green, το οποίο έχει εξασφαλίσει πόρους περί τα 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την περίοδο 2023-2025. Η νέα αυτή δράση απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση, τις ΑΠΕ και προϊόντα και αγαθά για την εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και τεχνολογίες που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση. Με νέα ΚΥΑ, που δημοσιεύτηκε, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων παρατείνεται για δυόμιση μήνες, από τις 30 Νοεμβρίου 2023 που ήταν αρχικά, τώρα μετατίθεται για τις 15 Φεβρουαρίου 2024.

ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ POS ΣΕ 35 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Στο πλαίσιο της υλοποίησης των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση με στόχο την αποτελεσματική πάταξη της φοροδιαφυγής και την εξάλειψη πρακτικών παραοικονομίας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης συνυπέγραψαν την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία προβλέπει εκ βάθρων αναθεώρηση προηγούμενων ρυθμίσεων για την αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτα, καθώς και άλλες σύγχρονες μεθόδους πληρωμών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την νέα ΚΥΑ, επεκτείνεται η υποχρέωση αποδοχής πληρωμής με κάρτα (χρεωστικές ή πιστωτικές) σε επιπλέον 35 (ΚΑΔ) κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, οι επαγγελματίες σε όλους τους κλάδους λιανικής και παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές, από 1.1.2024 και εφεξής θα υποχρεούνται να αποδέχονται τόσο πληρωμές με κάρτες (χρεωστικές και πιστωτικές), όσο και υπηρεσίες άμεσης πληρωμής με μεταφορά χρηματικών ποσών μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών, όπως η υπηρεσία I.R.I.S. online payments.
Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ