Ευρωπαϊκές πόλεις βάζουν δελτίο στο νερό…Εμείς τι κάνουμε τοπικά για την ασφάλεια επάρκειας νερού στην περιοχή; Πρόταση για το Δ.Σ τώρα, γιατί το καλοκαίρι θα έχουμε πάλι τα ίδια!

0

Hot spot η Μεσόγειος, στην «πορτοκαλί ζώνη» το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ξηρασίας. Στη χώρα μας επηρεάστηκε αρνητικά η σπορά ενώ έως τον Απρίλιο θα εξακολουθούν να καταγράφονται «ξηρότερες από το συνηθισμένο συνθήκες»

Τον άμεσο κίνδυνο που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ειδικά η Μεσόγειος και η χώρα μας από την ξηρασία αναδεικνύει η κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στην Καταλωνία. Επειτα από μήνες προειδοποιήσεων, οι Αρχές της περιοχής της Ιβηρικής Χερσονήσου την κήρυξαν σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, καθώς βιώνει τη χειρότερη περίοδο ξηρασίας από την αρχή των επίσημων καταγραφών έως σήμερα. Δεν πρόκειται όμως για μεμονωμένο ζήτημα, αφού όπως προκύπτει και η Ελλάδα εμφανίζεται στην τρέχουσα συγκυρία στην «πορτοκαλί ζώνη» ξηρασίας.

«Δεν υπήρξε ανάκαμψη από τις υψηλές θερμοκρασίες»

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Κ» ο Αντρέα Τορέτι, συντονιστής του ευρωπαϊκού αλλά και διεθνούς Παρατηρητηρίου Ξηρασίας Copernicus, βάσει των στοιχείων που έχουν συλλεχθεί, «αυτό το κομμάτι της Ισπανίας, αλλά επίσης και μεγάλο κομμάτι της Μεσογείου βρίσκεται σε προειδοποιητικές συνθήκες ξηρασίας, ή αλλιώς στην “πορτοκαλί ζώνη”. Εχουμε εκτιμήσει ότι υπάρχει ήδη αντίκτυπος στη βλάστηση και τις καλλιέργειες».

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει το Παρατηρητήριο για το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου του 2024, το 19,6% των ευρωπαϊκών περιοχών βρίσκεται στην «πορτοκαλί ζώνη». Το σύνολο σχεδόν της Ελλάδας συγκαταλέγεται σε αυτό το ποσοστό, εξαιτίας όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά του «ελλείμματος εδαφικής υγρασίας». Αντίστοιχα, το 0,9% της Ευρώπης βρίσκεται στην «κόκκινη ζώνη».

 Υστερα από αυτή την ακολουθία ξηρασιών, δεν υπήρξε πλήρης ανάκαμψη και βλέπουμε ξανά έλλειψη βροχοπτώσεων σε συνδυασμό με θερμότερες συνθήκες που προκαλούν αυτά τα προβλήματα.

Πρόκειται για μια συνθήκη που σύμφωνα με τον κ. Τορέτι οφείλεται αρχικά στην έλλειψη βροχόπτωσης, αλλά και στη θερμοκρασία η οποία «κυμαίνεται σε υψηλότερο από το φυσιολογικό επίπεδο». Αυτός ο συνδυασμός επηρεάζει σύμφωνα με τον ίδιο μεγάλα κομμάτια της Μεσογείου περισσότερο από δύο χρόνια, ενώ τη βόρεια Αφρική για έξι χρόνια.

Ευρωπαϊκές πόλεις βάζουν δελτίο στο νερό-1
Φωτ. AP

Το πρόβλημα σύμφωνα με τον κ. Τορέτι είναι ότι «μετά τις παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας, δεν υπήρξε πλήρης ανάκαμψη και βλέπουμε ξανά έλλειψη βροχοπτώσεων σε συνδυασμό με θερμότερες συνθήκες που προκαλούν αυτά τα προβλήματα». Παραδοσιακά, τα οικοσυστήματα ανακάμπτουν τον χειμώνα από την έλλειψη νερού που παρατηρείται κατά τους θερινούς μήνες. Αυτό όμως σύμφωνα με τον κ. Τορέτι, «πλέον έχει μεταβληθεί».

«Hot spot η Μεσόγειος»

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι η αιτία στην οποία μπορούν να αποδοθούν απνευστί όλες οι ευθύνες για αυτή τη συνθήκη σύμφωνα με τον κ. Τορέτι, καθώς «πρόκειται για κάτι που χρειάζεται συγκεκριμένη ανάλυση. Σίγουρα όμως, αυτά τα περιστατικά συμβαδίζουν με την κλιματική αλλαγή, αποτελώντας μέρος της. Συμβαδίζουν επίσης με τις εκτιμήσεις που έχουμε από προβλέψεις των μοντέλων που χρησιμοποιούμε για την κλιματική αλλαγή».

Η ξηρασία αποτελεί σύμφωνα με τον κ. Τορέτι «απειλή για ολόκληρη την Ευρώπη. Προφανώς η Μεσόγειος είναι hot spot, αλλά κίνδυνος υπάρχει για ολόκληρη την επικράτεια της Ευρώπης. Είδαμε τι συνέβη το 2022 όταν η ξηρασία επηρέασε την κεντρική και βόρεια Ευρώπη και τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη σήμερα».

Τα στοιχεία για την Ελλάδα

Σύμφωνα με τον κ. Τορέτι, «η Ελλάδα είναι από τις χώρες που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο ξηρασίας, ειδικά το ερχόμενο χρονικό διάστημα».

Αλλωστε, βάσει έρευνας που δημοσιοποίησε το Παρατηρητήριο τον Ιανουάριο του 2024, αναφορικά με το επίπεδο της ξηρασίας στη Μεσόγειο, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες οι οποίες από τον Νοέμβριο του 2023 κι έπειτα, δεν μπήκαν στη διαδικασία αποκατάστασης από τους θερμούς μήνες που προηγήθηκαν, αλλά αντιθέτως «η ξηρασία αναπτύχθηκε περαιτέρω».

Ευρωπαϊκές πόλεις βάζουν δελτίο στο νερό-2
Σχεδόν ολόκληρη η Ελλάδα βρίσκεται στην «πορτοκαλί ζώνη» σε ό,τι αφορά τον δείκτη ξηρασίας, όπως αποτυπώνεται σε χάρτη που δημοσιοποίησε το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας για το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου 2024.  

Σύμφωνα με την έρευνα οι ανωμαλίες εδαφικής υγρασίας αυξήθηκαν στην Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο του 2023, ενώ από τον Νοέμβριο χειροτέρευσαν οι ξηρές συνθήκες. Μάλιστα προβλέπεται πως έως τον ερχόμενο Απρίλιο θα εξακολουθούν να καταγράφονται στη χώρα «ξηρότερες από το συνηθισμένο συνθήκες».

Βάσει στοιχείων που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο στο JRC MARS Bullrtin, όπου καταγράφεται η εξέλιξη των ευρωπαϊκών καλλιεργειών, εξαιτίας αυτής της συνθήκης, στην Ελλάδα επηρεάστηκαν αρνητικά η σπορά και η ανάπτυξη της βιομάζας για χειμερινές καλλιέργειες και οπωροφόρα δέντρα.

Σύμφωνα με την έρευνα οι ανωμαλίες εδαφικής υγρασίας αυξήθηκαν στη Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο του 2023, ενώ από τον Νοέμβριο χειροτέρευσαν οι ξηρές συνθήκες.

Ο κ. Τορέτι σημείωσε ότι τα δεδομένα που αντλεί το Παρατηρητήριο από δορυφόρους, «αποτυπώνουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι καλλιέργειες και η βλάστηση. Οταν αυτή δεν είναι φυσιολογική, σημαίνει ότι η έλλειψη νερού και οι υψηλές θερμοκρασίες τις έχουν ήδη πλήξει».

Η διαφορά σε σχέση με παλαιότερα χρόνια είναι ότι σύμφωνα με τον ίδιο «πλέον βλέπουμε περιστατικά ξηρασίας που εξελίσσονται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ενώ χρειαζόταν εβδομάδες για να συμβεί αυτό. Πρέπει να προσαρμοστούμε, να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε βιώσιμες και αποτελεσματικές στρατηγικές που θα αντιμετωπίσουν την ξηρασία και την έλλειψη νερού».

Πρόστιμα έως και 3.000 ευρώ στην Καταλωνία

Οι Αρχές της Καταλωνίας ανακοίνωσαν ότι μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως πενήντα ευρώ σε όποιον ποτίσει τον κήπο ή γεμίσει την πισίνα του. Το πλύσιμο αυτοκινήτου επιτρέπεται μόνο με ανακυκλώσιμο νερό, ενώ όποιος πολίτης υποπέσει σε σοβαρό «αδίκημα νερού», θα του επιβληθεί πρόστιμο έως 3.000 ευρώ.

Ευρωπαϊκές πόλεις βάζουν δελτίο στο νερό-3
Φωτ. AP

Το απόθεμα της περιοχής σε νερό βρίσκεται κάτω από το 16%, καθώς η βροχή που σημειώθηκε τους τελευταίους σαράντα μήνες είναι λιγοστή. Οι Αρχές εκπόνησαν σχέδιο που χωρίζεται σε τρεις φάσεις και θα εφαρμοστεί εφόσον η κατάσταση χειροτερεύσει. Σε αυτά τα σενάρια, η κατανάλωση νερού θα περιοριστεί από τα 200 έως τα 160 λίτρα ανά άτομο την ημέρα. Να σημειωθεί πως σε ένα ντους διάρκειας δέκα λεπτών καταναλώνονται 200 λίτρα νερού. Στα μέτρα που εξετάζονται είναι η μείωση της πίεσης του νερού στα σπίτια, καθώς και η μείωση νερού στην άρδευση των καλλιεργειών κατά 80%, στην κτηνοτροφία κατά 50% και τη βιομηχανία κατά 25%.

«Εχουμε μειώσει την κατανάλωση νερού»

Την κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στην Καταλωνία μετέφερε στην «Κ» ο Στάθης Γεωργιάδης, μόνιμος κάτοικος Βαρκελώνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η καμπάνια για τη μείωση του νερού είναι μεγάλη, αφού, όπως σχολίασε, «σε όλα τα δημόσια κτίρια υπάρχουν συστάσεις για μείωση της κατανάλωσης. Ακόμη και σε ξενοδοχεία υπάρχουν οθόνες όπου περνάνε συνέχεια μηνύματα που γράφουν ότι “είμαστε σε κόκκινο επίπεδο ξηρασίας, το νερό είναι πολύτιμο, μην το σπαταλάτε”».

 Ο κόσμος προσαρμόζεται αρκετά καλά και ξεκάθαρα μειώνει την κατανάλωση νερού. Εμείς σίγουρα την έχουμε μειώσει στο σπίτι.

Μολονότι δεν είναι υποχρεωτικό οι πολίτες να χαμηλώσουν την πίεση του νερού στα σπίτια τους, «μας έχει γίνει σχετική σύσταση». Αναφορικά με την αντίδραση των πολιτών σε αυτή την κατάσταση, ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε ότι «ο κόσμος προσαρμόζεται αρκετά καλά και ξεκάθαρα μειώνει την κατανάλωση νερού. Εμείς σίγουρα την έχουν μειώσει στο σπίτι. Οχι βέβαια οι πολλοί τουρίστες που έρχονται αλλά δεν φαίνεται να τους απασχολεί ιδιαίτερα το ζήτημα. Για εμάς πάντως, το νερό είναι αντικείμενο καθημερινής συζήτησης, καθώς και ότι τέλη Φεβρουαρίου είμαστε ακόμη με κοντομάνικα».

Η συνθήκη θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερη, καθώς «το νερό στη Βαρκελώνη έτσι κι αλλιώς δεν είναι πόσιμο, επειδή έχει άσχημη γεύση. Οπότε πάντα όλοι πίνουμε εμφιαλωμένο ή φιλτραρισμένο νερό, επομένως η κατανάλωση θα μπορούσε να ήταν πολύ υψηλότερη».

Η περίπτωση της Πορτογαλίας και της Ιταλίας

Ως «ιδιαιτέρως κρίσιμη» χαρακτήρισε προ ολίγων ημερών την κατάσταση που επικρατεί αναφορικά με το ζήτημα της λειψυδρίας στην πορτογαλική πόλη Αλγκάρβε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας. Η κυβέρνηση έχει λάβει ήδη μέτρα που αφορούν τον περιορισμό στην κατανάλωση νερού κυρίως για πότισμα κήπων, αφού τα αποθέματα νερού στην περιοχή βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα και από τα επίπεδα συναγερμού. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατο ψήφισμα του υπουργικού συμβουλίου, η κυβέρνηση είναι πιθανόν να λάβει «επιπρόσθετα, πιο σοβαρά μέτρα» τον Ιούνιο, όταν θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση.

Στην πορτογαλική πόλη Αλγκάρβε τα αποθέματα νερού βρίσκονται χαμηλότερα και από τα επίπεδα συναγερμού, ενώ στη Σαρδηνία η μείωση νερού στους ταμιευτήρες ανέρχεται σε περίπου 50%.

Σοβαρό ζήτημα με την ξηρασία αντιμετωπίζει και η Ιταλία τα τελευταία χρόνια. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα η Σαρδηνία, όπου η παρατεταμένη ξηρασία οδήγησε σε μείωση του νερού στους ταμιευτήρες, η οποία τον Δεκέμβριο του 2023 εκτιμήθηκε σε περίπου 50%.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε μια πρωτοβουλία για την ανθεκτικότητα των υδάτων μεταξύ των πολιτικών προτεραιοτήτων για το υπόλοιπο της θητείας της, η οποία θα στοχεύει σε ζητήματα όπως η βιώσιμη χρήση του νερού και η ανθεκτικότητα ενάντια στις πλημμύρες και την ξηρασία. Παρ’ όλα αυτά, πριν από μερικές ημέρες, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για το Περιβάλλον, Αντάλμπερτ Γιανζ, δήλωσε ότι δεν έχει να ανακοινώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το ζήτημα.

.kathimerini.gr

Σχετικό

23/2/2024. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναθεώρηση της ΚΑΠ – Προτάσεις και πρωτοβουλίες για 26/2/2024

Οι πρώτες πιθανές δράσεις για τη μείωση της γραφειοκρατίας που επιβαρύνει τους αγρότες, περιγράφονται σε έγγραφο που απέστειλε σήμερα η Ευρ Επιτροπή στη βελγική Προεδρία. Το σχετικό έγγραφο θα χρησιμεύσει ως βάση συζήτησης μεταξύ των κρατών μελών, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας & Αλιείας που θα πραγματοποιηθεί, στις Βρυξέλλες στις 26 Φεβ 2024, με σκοπό να υπάρξουν συντονισμός και ανάληψη κοινών δράσεων από τις χώρες της ΕΕ.

Τις προτάσεις χαιρέτισε ο υπουργός ΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης, τονίζοντας ότι στόχος του είναι να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις για να καταστεί η ΚΑΠ πιο λειτουργική, πιο απλή και πιο δίκαιη. «Η θέση των αγροτών βρίσκεται στα χωράφια, στα σημεία παραγωγής και όχι στα γκισέ των γραφειοκρατών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, η Ευρ. Επιτροπή θα δρομολογήσει τη διεξαγωγή διαδικτυακής έρευνας, τον Μάρτιο, που θα απευθύνεται απευθείας στους αγρότες. Στόχος, ο καθορισμός των κύριων πηγών ανησυχίας τους και η κατανόηση των πηγών διοικητικού φόρτου και πολυπλοκότητας που απορρέουν από τους κανόνες της ΚΑΠ, καθώς και από άλλους κανόνες της ΕΕ για τα τρόφιμα και τη γεωργία στην ΕΕ και την εφαρμογή τους σε εθνικό επίπεδο.

Μια πρώτη εικόνα των κύριων διοικητικών εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες θα υπάρχει το καλοκαίρι με τα τελικά αποτελέσματα να συμπεριλαμβάνονται σε λεπτομερέστερη ανάλυση που θα δημοσιευθεί το φθινόπωρο του 2024.

Η Κομισιόν προτείνει, ακόμη, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποια ανακούφιση τόσο στους αγρότες όσο και στις εθνικές διοικήσεις, οι οποίες αποτελούν το πρώτο σημείο επαφής με τους παραγωγούς και είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση και την καταβολή των κονδυλίων της ΕΕ.

 • Απλούστευση ορισμένων από τις απαιτήσεις αιρεσιμότητας με τις οποίες πρέπει να συμμορφώνονται οι γεωργοί της ΕΕ.
 • Αλλαγή των κανόνων για τις εκτάσεις υπό αγρανάπαυση, σχετικά με το πρώτο πρότυπο (ΚΑΠΚ 1), το οποίο επιβάλλει την απαίτηση να διατηρούνται σταθερές οι εκτάσεις μόνιμων βοσκοτόπων στην ΕΕ από το έτος αναφοράς 2018. Η Επιτροπή προτείνει να τροποποιηθούν οι εν λόγω κανόνες έως τα μέσα Μαρτίου, ώστε να διασφαλιστεί ότι λαμβάνονται υπόψη οι διαρθρωτικές αλλαγές που προκαλούνται από τον αναπροσανατολισμό της αγοράς και τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου, διασφαλίζοντας ότι οι γεωργοί δεν υφίστανται κυρώσεις κατά την εργασία τους και συμβάλλοντας στη μείωση του φόρτου, δεδομένου ότι λιγότερες εκτάσεις θα πρέπει να μετατραπούν εκ νέου σε μόνιμους βοσκότοπους.
 • Απλούστευση της μεθοδολογίας για ορισμένους ελέγχους, με στόχο τη μείωση του αριθμού των επισκέψεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις από τις εθνικές διοικήσεις έως και κατά 50%. Το μέτρο αυτό ανταποκρίνεται άμεσα σε αιτήματα των κρατών μελών. Με λιγότερες επισκέψεις από τη διοίκηση για τη διαχείριση, οι γεωργοί θα έχουν περισσότερο χρόνο να αφιερώσουν στο βασικό τους έργο.
 • Αποσαφήνιση της χρήσης της έννοιας της ανωτέρας βίας και των εξαιρετικών περιστάσεων. Αυτή η νομική έννοια επιτρέπει στους γεωργούς που δεν μπορούν να εκπληρώσουν όλες τις απαιτήσεις της ΚΑΠ λόγω έκτακτων και απρόβλεπτων γεγονότων (όπως σε περιπτώσεις σοβαρών ξηρασιών ή πλημμυρών) να μην τους επιβληθούν κυρώσεις. Η διευκρίνιση αυτή θα στηρίξει τις εθνικές διοικήσεις στην εφαρμογή της παρούσας διάταξης και θα διασφαλίσει την ομοιόμορφη εφαρμογή της σε ολόκληρη την Ένωση. Αυτό θα βελτιώσει επίσης τη βεβαιότητα ότι η στήριξη της ΚΑΠ για τους γεωργούς θα επηρεαστεί από αυτά τα ατυχές γεγονότα.

Στο έγγραφό της, η Επιτροπή αναφέρει επίσης πρόσθετα μεσοπρόθεσμα μέτρα που μπορούν να ελαφρύνουν τον φόρτο ιδίως για τους μικρότερους γεωργούς, και μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να προτείνει αλλαγές στους βασικούς κανονισμούς της ΚΑΠ που συμφωνήθηκαν από το ΕυρωΚοινοβούλιο & το Συμβούλιο το 2021.

 1. Μια πρόταση που υποβάλλεται μπορεί να είναι η εξαίρεση των μικρών εκμεταλλεύσεων κάτω των 100 στρεμμάτων από τους ελέγχους που σχετίζονται με τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις αιρεσιμότητας (ΚΑΠΚ). Η εξαίρεση αυτή θα απλουστεύσει σημαντικά την καθημερινή εργασία των μικροκαλλιεργητών που αντιπροσωπεύουν το 65% των δικαιούχων της ΚΑΠ, διατηρώντας παράλληλα τις περιβαλλοντικές φιλοδοξίες της, δεδομένου ότι οι μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις καλύπτουν μόνο το 9,6 % των εκτάσεων που λαμβάνουν στήριξη από την ΚΑΠ.
 2. Σε περίπτωση ενδιάμεσης τροποποίησης των βασικών κανονισμών, το πρότυπο ΚΑΠΚ 8 για τη γη υπό αγρανάπαυση, το πρότυπο ΚΑΠΚ 7 για την αμειψισπορά και το πρότυπο ΚΑΠΚ 6 για την κάλυψη του εδάφους θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν ώστε να μειωθεί περαιτέρω η επιβάρυνση για τους γεωργούς.
 • Η Επιτροπή θα διευκολύνει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών απλούστευσης από τα κράτη μέλη μεταξύ των διαφόρων σχετικών φορέων συνεργασίας (ομάδων εμπειρογνωμόνων, επιτροπών και άλλων).

Η Ευρ. Επιτροπή επεξεργάζεται, επίσης, δράσεις για τη βελτίωση της θέσης των γεωργών στην τροφική αλυσίδα και την προστασία τους από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, οι οποίες θα παρουσιαστούν σύντομα. Οι δράσεις αυτές μπορεί να καλύπτουν ζητήματα, όπως η διαφάνεια της αγοράς, οι εμπορικές πρακτικές στην αλυσίδα αξίας, το κόστος παραγωγής ή ο πιο ομοιογενής έλεγχος των υφιστάμενων κανόνων για τα εισαγόμενα γεωργικά προϊόντα.

Η πρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σχετικά: «Η Επιτροπή παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσεων για την άμβλυνση της πίεσης που υφίστανται σήμερα οι γυναίκες και οι άνδρες που εργάζονται σκληρά στον γεωργικό τομέα. Μειώνουμε τον διοικητικό φόρτο για τους γεωργούς μας ώστε να τους βοηθήσουμε να εγγυηθούν την επισιτιστική ασφάλεια για τους ευρωπαίους πολίτες. Η απλούστευση των γεωργικών πολιτικών μας αποτελεί διαρκή προτεραιότητα, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο. Με αυτό το φάσμα δράσεων, υλοποιούμε τη δέσμευση που αναλάβαμε έναντι των γεωργών μας να επιταχύνουμε αυτή τη συζήτηση. Προσβλέπω στην ακρόαση των απόψεων των κρατών μελών μας».

Ακολουθεί η δήλωση του Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, Ευρωπαίου Επιτρόπου Γεωργίας: «Το μήνυμα των γεωργών είναι σαφές: θέλουν να εργάζονται στους τομείς τους και να μην μένουν πίσω από φακέλους. Ως απάντηση, η Επιτροπή προσδιόρισε μια σειρά δράσεων σε επίπεδο ΕΕ που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση του διοικητικού φόρτου για τους γεωργούς κατά τους προσεχείς μήνες και έτη. Χαιρετίζω αυτή την ανανεωμένη επιτάχυνση προς την κατεύθυνση της απλούστευσης και δεσμεύομαι να συνεργαστώ με τα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη για τις εν λόγω δράσεις και κάθε πρωτοβουλία που θα επιτρέψει στους γεωργούς να δαπανήσουν το ωράριο εργασίας τους σε ό, τι αφορά την υποστήριξη των οικογενειών τους και την παραγωγή των βασικών αγαθών μας».

Ο υπουργός ΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε: «Οι κινητοποιήσεις των αγροτών έστειλαν ένα σαφές μήνυμα προς τα κέντρα αποφάσεων της ΕΕ, ότι η πράσινη μετάβαση πρέπει να γίνει κατά τρόπο ομαλό. Είμαστε ξεκάθαρα υπέρ των αναγκαίων αλλαγών στην ΚΑΠ ώστε να γίνει πιο λειτουργική, άρα και πιο επωφελής, για τους αγρότες, η θέση των οποίων βρίσκεται στα χωράφια, στα σημεία παραγωγής και όχι στα γκισέ των γραφειοκρατών. Θα επιμείνουμε στις αλλαγές αυτές τόσο στη συνεδρίαση της Ομάδας των EUMED-9, όσο και στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Στόχος μας είναι να οδηγηθούμε σε αποφάσεις που κάνουν την εφαρμογή της ΚΑΠ πιο απλή και πιο δίκαιη».

23/2/2024. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναθεώρηση της ΚΑΠ – Προτάσεις και πρωτοβουλίες για 26/2/2024

Οι πρώτες πιθανές δράσεις για τη μείωση της γραφειοκρατίας που επιβαρύνει τους αγρότες, περιγράφονται σε έγγραφο που απέστειλε σήμερα η Ευρ Επιτροπή στη βελγική Προεδρία. Το σχετικό έγγραφο θα χρησιμεύσει ως βάση συζήτησης μεταξύ των κρατών μελών, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας & Αλιείας που θα πραγματοποιηθεί, στις Βρυξέλλες στις 26 Φεβ 2024, με σκοπό να υπάρξουν συντονισμός και ανάληψη κοινών δράσεων από τις χώρες της ΕΕ.

Τις προτάσεις χαιρέτισε ο υπουργός ΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης, τονίζοντας ότι στόχος του είναι να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις για να καταστεί η ΚΑΠ πιο λειτουργική, πιο απλή και πιο δίκαιη. «Η θέση των αγροτών βρίσκεται στα χωράφια, στα σημεία παραγωγής και όχι στα γκισέ των γραφειοκρατών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, η Ευρ. Επιτροπή θα δρομολογήσει τη διεξαγωγή διαδικτυακής έρευνας, τον Μάρτιο, που θα απευθύνεται απευθείας στους αγρότες. Στόχος, ο καθορισμός των κύριων πηγών ανησυχίας τους και η κατανόηση των πηγών διοικητικού φόρτου και πολυπλοκότητας που απορρέουν από τους κανόνες της ΚΑΠ, καθώς και από άλλους κανόνες της ΕΕ για τα τρόφιμα και τη γεωργία στην ΕΕ και την εφαρμογή τους σε εθνικό επίπεδο.

Μια πρώτη εικόνα των κύριων διοικητικών εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες θα υπάρχει το καλοκαίρι με τα τελικά αποτελέσματα να συμπεριλαμβάνονται σε λεπτομερέστερη ανάλυση που θα δημοσιευθεί το φθινόπωρο του 2024.

Η Κομισιόν προτείνει, ακόμη, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποια ανακούφιση τόσο στους αγρότες όσο και στις εθνικές διοικήσεις, οι οποίες αποτελούν το πρώτο σημείο επαφής με τους παραγωγούς και είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση και την καταβολή των κονδυλίων της ΕΕ.

 • Απλούστευση ορισμένων από τις απαιτήσεις αιρεσιμότητας με τις οποίες πρέπει να συμμορφώνονται οι γεωργοί της ΕΕ.
 • Αλλαγή των κανόνων για τις εκτάσεις υπό αγρανάπαυση, σχετικά με το πρώτο πρότυπο (ΚΑΠΚ 1), το οποίο επιβάλλει την απαίτηση να διατηρούνται σταθερές οι εκτάσεις μόνιμων βοσκοτόπων στην ΕΕ από το έτος αναφοράς 2018. Η Επιτροπή προτείνει να τροποποιηθούν οι εν λόγω κανόνες έως τα μέσα Μαρτίου, ώστε να διασφαλιστεί ότι λαμβάνονται υπόψη οι διαρθρωτικές αλλαγές που προκαλούνται από τον αναπροσανατολισμό της αγοράς και τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου, διασφαλίζοντας ότι οι γεωργοί δεν υφίστανται κυρώσεις κατά την εργασία τους και συμβάλλοντας στη μείωση του φόρτου, δεδομένου ότι λιγότερες εκτάσεις θα πρέπει να μετατραπούν εκ νέου σε μόνιμους βοσκότοπους.
 • Απλούστευση της μεθοδολογίας για ορισμένους ελέγχους, με στόχο τη μείωση του αριθμού των επισκέψεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις από τις εθνικές διοικήσεις έως και κατά 50%. Το μέτρο αυτό ανταποκρίνεται άμεσα σε αιτήματα των κρατών μελών. Με λιγότερες επισκέψεις από τη διοίκηση για τη διαχείριση, οι γεωργοί θα έχουν περισσότερο χρόνο να αφιερώσουν στο βασικό τους έργο.
 • Αποσαφήνιση της χρήσης της έννοιας της ανωτέρας βίας και των εξαιρετικών περιστάσεων. Αυτή η νομική έννοια επιτρέπει στους γεωργούς που δεν μπορούν να εκπληρώσουν όλες τις απαιτήσεις της ΚΑΠ λόγω έκτακτων και απρόβλεπτων γεγονότων (όπως σε περιπτώσεις σοβαρών ξηρασιών ή πλημμυρών) να μην τους επιβληθούν κυρώσεις. Η διευκρίνιση αυτή θα στηρίξει τις εθνικές διοικήσεις στην εφαρμογή της παρούσας διάταξης και θα διασφαλίσει την ομοιόμορφη εφαρμογή της σε ολόκληρη την Ένωση. Αυτό θα βελτιώσει επίσης τη βεβαιότητα ότι η στήριξη της ΚΑΠ για τους γεωργούς θα επηρεαστεί από αυτά τα ατυχές γεγονότα.

Στο έγγραφό της, η Επιτροπή αναφέρει επίσης πρόσθετα μεσοπρόθεσμα μέτρα που μπορούν να ελαφρύνουν τον φόρτο ιδίως για τους μικρότερους γεωργούς, και μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να προτείνει αλλαγές στους βασικούς κανονισμούς της ΚΑΠ που συμφωνήθηκαν από το ΕυρωΚοινοβούλιο & το Συμβούλιο το 2021.

 1. Μια πρόταση που υποβάλλεται μπορεί να είναι η εξαίρεση των μικρών εκμεταλλεύσεων κάτω των 100 στρεμμάτων από τους ελέγχους που σχετίζονται με τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις αιρεσιμότητας (ΚΑΠΚ). Η εξαίρεση αυτή θα απλουστεύσει σημαντικά την καθημερινή εργασία των μικροκαλλιεργητών που αντιπροσωπεύουν το 65% των δικαιούχων της ΚΑΠ, διατηρώντας παράλληλα τις περιβαλλοντικές φιλοδοξίες της, δεδομένου ότι οι μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις καλύπτουν μόνο το 9,6 % των εκτάσεων που λαμβάνουν στήριξη από την ΚΑΠ.
 2. Σε περίπτωση ενδιάμεσης τροποποίησης των βασικών κανονισμών, το πρότυπο ΚΑΠΚ 8 για τη γη υπό αγρανάπαυση, το πρότυπο ΚΑΠΚ 7 για την αμειψισπορά και το πρότυπο ΚΑΠΚ 6 για την κάλυψη του εδάφους θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν ώστε να μειωθεί περαιτέρω η επιβάρυνση για τους γεωργούς.
 • Η Επιτροπή θα διευκολύνει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών απλούστευσης από τα κράτη μέλη μεταξύ των διαφόρων σχετικών φορέων συνεργασίας (ομάδων εμπειρογνωμόνων, επιτροπών και άλλων).

Η Ευρ. Επιτροπή επεξεργάζεται, επίσης, δράσεις για τη βελτίωση της θέσης των γεωργών στην τροφική αλυσίδα και την προστασία τους από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, οι οποίες θα παρουσιαστούν σύντομα. Οι δράσεις αυτές μπορεί να καλύπτουν ζητήματα, όπως η διαφάνεια της αγοράς, οι εμπορικές πρακτικές στην αλυσίδα αξίας, το κόστος παραγωγής ή ο πιο ομοιογενής έλεγχος των υφιστάμενων κανόνων για τα εισαγόμενα γεωργικά προϊόντα.

Η πρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σχετικά: «Η Επιτροπή παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσεων για την άμβλυνση της πίεσης που υφίστανται σήμερα οι γυναίκες και οι άνδρες που εργάζονται σκληρά στον γεωργικό τομέα. Μειώνουμε τον διοικητικό φόρτο για τους γεωργούς μας ώστε να τους βοηθήσουμε να εγγυηθούν την επισιτιστική ασφάλεια για τους ευρωπαίους πολίτες. Η απλούστευση των γεωργικών πολιτικών μας αποτελεί διαρκή προτεραιότητα, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο. Με αυτό το φάσμα δράσεων, υλοποιούμε τη δέσμευση που αναλάβαμε έναντι των γεωργών μας να επιταχύνουμε αυτή τη συζήτηση. Προσβλέπω στην ακρόαση των απόψεων των κρατών μελών μας».

Ακολουθεί η δήλωση του Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, Ευρωπαίου Επιτρόπου Γεωργίας: «Το μήνυμα των γεωργών είναι σαφές: θέλουν να εργάζονται στους τομείς τους και να μην μένουν πίσω από φακέλους. Ως απάντηση, η Επιτροπή προσδιόρισε μια σειρά δράσεων σε επίπεδο ΕΕ που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση του διοικητικού φόρτου για τους γεωργούς κατά τους προσεχείς μήνες και έτη. Χαιρετίζω αυτή την ανανεωμένη επιτάχυνση προς την κατεύθυνση της απλούστευσης και δεσμεύομαι να συνεργαστώ με τα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη για τις εν λόγω δράσεις και κάθε πρωτοβουλία που θα επιτρέψει στους γεωργούς να δαπανήσουν το ωράριο εργασίας τους σε ό, τι αφορά την υποστήριξη των οικογενειών τους και την παραγωγή των βασικών αγαθών μας».

Ο υπουργός ΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε: «Οι κινητοποιήσεις των αγροτών έστειλαν ένα σαφές μήνυμα προς τα κέντρα αποφάσεων της ΕΕ, ότι η πράσινη μετάβαση πρέπει να γίνει κατά τρόπο ομαλό. Είμαστε ξεκάθαρα υπέρ των αναγκαίων αλλαγών στην ΚΑΠ ώστε να γίνει πιο λειτουργική, άρα και πιο επωφελής, για τους αγρότες, η θέση των οποίων βρίσκεται στα χωράφια, στα σημεία παραγωγής και όχι στα γκισέ των γραφειοκρατών. Θα επιμείνουμε στις αλλαγές αυτές τόσο στη συνεδρίαση της Ομάδας των EUMED-9, όσο και στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Στόχος μας είναι να οδηγηθούμε σε αποφάσεις που κάνουν την εφαρμογή της ΚΑΠ πιο απλή και πιο δίκαιη».

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ