Εύη Τατούλη: Οι γυναίκες μπορούν να κάνουν την διαφορά

0

Μία σημαντική και ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση με θέμα την «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το βράδυ στο Γαλλικό Ινστιτούτο από την Ευρωπαϊκή Ένωση Γυναικών(EUW) -ελληνικό τμήμα- με την συμμετοχή της κυρίας Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, της επιτετραμμένης της πρεσβείας των ΗΠΑ Kate Marie Byrnes και της προέδρου της EUW κυρίας Αφροδίτης Μπλέτρα, την οποία συντόνισε η Αντιπρόεδρος της EUW και πολιτευτής Αρκαδίας με την Νέα Δημοκρατία, Εύη Τατούλη.  Παρουσιάστηκαν σημαντικές πτυχές για την γυναικεία επιχειρηματικότητα με κορυφαία την τοποθέτηση της Μαρέβα Γκραμπόφσκι- Μητσοτάκη η οποία αναφέρθηκε στις προσωπικές της εμπειρίες για την σημασία της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια. Η κυρία Τατούλη υπογράμμισε μάλιστα στην ενότητα αυτή τις πρωτοβουλίες που έχουν λάβει συμπατριώτισσές της στην Αρκαδία μέσα από συλλόγους και ομαδικές συνεργασίες.

Η Αντιπρόεδρος της EUW, κυρία Εύη Τατούλη σημείωσε ότι ο κόσμος «χρειάζεται τα γυναικεία χαρακτηριστικά, την εξωστρέφεια και την κοινωνική συνείδηση. Τις γυναίκες δεν τις ενδιαφέρει το μπράβο, αλλά κυρίως τις ενδιαφέρει να γίνεται η δουλειά».

«Δεν μπορούμε να μην μεταφέρουμε στις γυναίκες της δικής μας περιφέρειας αυτό που συμβαίνει με την καθοδήγηση της Μαρέβα όπου γυναίκες στον Έβρο ξαναανακαλύπτουν μία άλλη δυναμική καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Δεν μπορούμε να μην σκεφτούμε τις γυναίκες στον Τυρό που προσπαθούν για την ίδρυση καταδυτικού πάρκου, ή αυτές με τα τσακώνικα υφαντά που προσπαθούν να αναστήσουν την ελληνική ύπαιθρο». Και συνέχισε λέγοντας ότι «χρειαζόμαστε μία νέα μορφή ανάπτυξης με τοπικά χαρακτηριστικά», αλλά και την εκμετάλλευση του «ανεξερεύνητου ταλέντου τόσο στην Αθήνα όσο και στην Περιφέρεια».

«Αν θες να κάνεις την διαφορά πρέπει να δώσεις δύναμη και στους άλλους. Αυτό οι γυναίκες ξέρουμε να το κάνουμε καλά» κατέληξε η κα Εύη Τατούλη.

Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη αναφέρθηκε στο μυστικό επιτυχίας της Zeus + Δione, της εταιρείας που δημιούργησε με την συνεργάτιδά της Δήμητρα Κολοτούρα με ρούχα και αξεσουάρ υψηλής ποιότητας με βάση τις παραδοσιακές τεχνικές. Τόνισε ότι το γεγονός ότι είναι μητέρα τριών παιδιών αποτελεί την προτεραιότητά της, παρά το γεγονός ότι χρειάστηκε να εργαστεί ιδιαίτερα προκειμένου να καταφέρει να συγκεράσει την εργαζόμενη γυναίκα και την μητέρα.

Η κυρία Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη αναφέρθηκε σε παραδείγματα γυναικείας επιχειρηματικότητας στην ελληνική περιφέρεια όπου τίποτα δεν είναι αυτονόητο και όπου όλα κερδίζονται από την αρχή καταβάλλοντας προσπάθεια και μόχθο «ανακαλύπτοντας ανεξερεύνητο ταλέντο στην Ελλάδα της κρίσης». «Πιστεύω ότι όταν έχεις τρόπο μπορείς να συμβιβάσεις τις δυσκολίες», είπε χαρακτηριστικά.

Για την κυρία Γκραμπόφσκι, η έννοια της βιωσιμότητας παίρνει άλλες διαστάσεις και είναι η απάντηση στο «που πάμε αύριο», αλλά και ο καθοριστικός ρόλος της εκπαίδευσης. «Το μόνο πράγμα που δεν μπορείς να σου πάρει κανείς είναι αυτό που έχεις μάθει. Όλα τα άλλα μπορείς να τα χάσεις. Τον πλούτο την εξουσία».

Η επιχειρηματίας Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη εξέφρασε την επιθυμία να μπορέσει «ως γυναίκα επιχειρηματίας να μπορέσει να εμπνεύσει και άλλες γυναίκες να κυνηγήσουν το όνειρό τους» και άφησε αιχμές για τις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται λέγοντας ότι «οι άνθρωποι στην πολιτική πρέπει να σέβονται τις οικογένειες και τα παιδιά γιατί ξεχνάνε ότι μπορούν να δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στα παιδιά».

Η επιτετραμμένη της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, Κate Marie Burnes, ξεκαθάρισε ότι «οι δυσκολίες για την γυναικεία επιχειρηματικότητα ισχύουν και στις ΗΠΑ και Ελλάδα, αλλά ότι οι γυναίκες είναι εξαιρετικά ικανές στο να βρίσκουν λύσεις και στην προσωπική τους αλλά και επαγγελματική τους ζωή».

Επίσης οι γυναίκες επιχειρηματίες πρέπει να ασχοληθούν με περισσότερα κέρδη, όπως στην τεχνολογία. Στην Αμερική εξήγησε έχουν αντιληφθεί ότι υπάρχουν μέτρα για να οδηγήσουν τις γυναίκες στην επιτυχία. «Πρώτον να δώσουμε στις γυναίκες την ευκαιρία να αποκτήσουν αυτές τις ικανότητες ώστε να είναι ανταγωνιστικές στον χώρο εργασίας. Είναι σημαντικό ακόμα να μπουν στους τομείς της τεχνολογίας, να έχουν ίση αμοιβή, να μπαίνουν στην πολιτική ώστε να πολιτική που εξασφαλίζει ισότητα. Και είναι καθοριστικής σημασίας να έχουν οι νεαρές γυναίκες τα πρότυπα που θα τις βοηθήσουν να προχωρήσουν μπροστά».

Τόνισε ακόμη ότι η αμερικανική πρεσβεία συνεργάζεται με διάφορες οργανώσεις ώστε να φέρουν την τεχνογνωσία τους στην Ελλάδα.

Η κυρία Μπλέτα, πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της EUW τόνισε ότι «οι γυναίκες είναι ο κύριος μοχλός της ανάπτυξης μίας χώρας. Και όμως αναφέρθηκε στο παράδοξο που αν και οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 52% του ανθρώπινου δυναμικού του πλανήτη εκπροσωπούν μόνο το 1% στο επιχειρείν, τονίζοντας ότι «το γυναικείο δυναμικό μένει ανεκμετάλλευτο στην Ελλάδα».

Η πρόεδρος της EUW υπογράμμισε ότι «μία χώρα μπορεί να δώσει ανάπτυξη στην οικονομική της ανάπτυξη αν ξεκλειδώσει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα».

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ