Η άποψή μας / Το άνυδρο μέλλον της Ελλάδας του υπερτουρισμού

0

Έχουμε πάψει πια να συζητάμε μόνο για το ότι τα ελληνικά νησιά είναι απαγορευτικά για τους πολίτες λόγω της εκτόξευσης των τιμών αλλά και του υπερτουρισμού. Η αγωνία όλων είναι πλέον, η καταστροφή που συντελείται στο φυσικό και αισθητικό περιβάλλον της χώρας και η κατάσταση των πολιτών, που έχουν μετατραπεί σε «γκαρσόνια της Ευρώπης» και ταυτόχρονα εκτοπίζονται από τον αστικό είτε τον υπαίθριο χώρο τους.

Ο υπερτουρισμός που προωθείται από την κυβέρνηση, ως η μόνη βαριά βιομηχανία της χώρας, σε συνδυασμό με την ασύδοτη νομοθεσία που επιτρέπει στα συμφέροντα να μεταλλάσσουν βίαια το περιβάλλον, θα έχουν ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη να αφήσει κυριολεκτικά καμένη γη, όταν αποχωρήσει.

Καλοκαίρι χωρίς σπιθαμή ελεύθερης αμμουδιάς, καθώς οι περισσότερες είναι κατειλημμένες από ομπρελοξαπλώστρες και ελέγχονται από επιχειρηματίες.

Καλοκαίρι χωρίς νερό στα νησιά που υποδέχονται περισσότερους τουρίστες από όσους μπορούν να εξυπηρετήσουν οι φυσικοί τους πόροι, όπου δημιουργούνται περισσότερα ξενοδοχεία από όσα χρειάζονται προκειμένου να είναι βιώσιμος ο τόπος και να μπορούν να τον απολαμβάνουν οι επισκέπτες.

Καλοκαίρι μόνο για πλουσίους στην Ελλάδα του πιο ακριβού σούπερ μάρκετ σε όλη την Ευρώπη.

Μέχρι την Τετάρτη 26 Ιουνίου έγιναν 8.911 καταγγελίες για αυθαιρεσίες σε παραλίες στο «myCoast», την πλατφόρμα που δημιουργήθηκε μετά την πίεση του κινήματος για ελεύθερες παραλίες, ώστε να μπορούν οι πολίτες να καταγγέλλουν παραβάσεις στις παραλίες της χώρας, όπως καταπατήσεις και παράνομα ομπρελοκαθίσματα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ακόμα φιάσκο της κυβέρνησης, αφού δεν υπάρχει κανείς να ελέγξει τις καταγγελίες.

Σε όλα αυτά να προσθέσουμε τη νομοθεσία για την εκτός σχεδίου δόμηση, την αναγνώριση ως δημοτικών των παράνομων χωματόδρομων που έχουν ανοίξει ιδιώτες, τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια, τη δόμηση σε περιοχές NATURA, την έλλειψη προστασίας της βιοποικιλότητας και του τοπίου σημαντικών για τους κυκλαδίτικους φρυγανότοπους, την ανεπάρκεια της νομοθεσίας για τη διαχείριση υδάτινων αποθεμάτων, την αδειοδότηση «υδάτινων επιφανειών» που γίνονται πισίνες αντί για υποχρεωτική κατασκευή υπόγειας στέρνας, όπως σημειώνει στο άρθρο του στο tvxs ο καθηγητής Κωστής Χατζημιχάλης.

Η κυβέρνηση συνεχίζει τις «δημιουργικές καταστροφές» με νεοφιλελεύθερες κρατικές ρυθμίσεις και τοπικές συναινέσεις, σαν να μην υπάρχει κλιματική κρίση, σαν να μην υπάρχουν τραγικές συνέπειες στους πολίτες, σαν να μην υπάρχει αύριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ