ΘΕΑΤΡΟ ΠΛΑΤΕΙΑ

0

Του Στράτη Δαλιάνη

 Μια πολιτιστική όαση  φύτρωσε στην πλατεία του Άστρους.

Βασικός συντελεστής της πρότασης αυτής είναι ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης – παραγωγός Αλέξανδρος Παπαηλιού, ο οποίος επέστρεψε στην πατρίδα του για να δώσει μία δυνατή πολιτιστική πνοή.

Δεν αρκείται μόνο στην θεατρολογία ο Αλέξανδρος. Παράλληλα οργάνωσε μια πολιτιστική γωνιά όπου γίνονται διαλέξεις μορφωτικού επιπέδου, διδάσκεται  ιστορία του κινηματογράφου, προβάλλονται  έργα δικής του παραγωγής και οργανώνονται  πολιτιστικές Κυριακές με παρουσίαση διαφόρων θεμάτων, κοινωνικού και πολιτιστικού περιεχομένου.

Η πρόσφατη θεατρική παράσταση  που έγινε πάνω  στο έργο του Frederico Gagia Lorca «ΓΕΡΜΑ» σε σκηνοθέτη και μουσική επιμέλεια του Αλέξανδρου ήταν μαγευτική.

Είναι ένα τραγικό θεατρικό έργο του Ισπανού συγγραφέα , που δεν διαφέρει από μία αρχαία ελληνική τραγωδία.

Η Γέρμα (στείρα) με τον καημό και τον πόθο να αποκτήσει ένα δικό της παιδί δεν μπορεί να ξεφύγει από τις προκλήσεις και την ζήλεια αφού  ο περίγυρος των γυναικών του χωριού σε καθημερινή βάση της ξυπνά αυτόν τον καημό και της προκαλεί  απόγνωση.

Ο θίασος του Αλέξανδρου για τρεις ημέρες στην  κατάμεστη αίθουσα του Ιδρύματος Ζαφείρη παρουσίασε αυτή την παράσταση με μεγάλη επιτυχία.

Το έργο αυτό απέσπασε  τους επαίνους και τον θαυμασμό όλου του ακροατηρίου.

Οι ήρωες πρόβαλλαν ολοζώντανοι χωρίς να  ξεφύγουν  από τις ανθρώπινες διαστάσεις τους.

Όλοι ενσάρκωσαν μαγικά  το ρόλο τους, από τη ΓΕΡΜΑ (Ξανθή Παπούλια) και τον Γιάννη Καρκούλη και τον μικρό της παράστασης μέχρι και τα χορικά. Πιστεύω ότι κατάφεραν να αναδείξουν το ταλέντο υποκριτικής τους χάρη στη μοναδική καθοδήγηση του Αλέξανδρου και το σοφό μοίρασμα των ρόλων.

Άξια αναφοράς είναι η ενδυματολογική πρόταση της Γεωργίας Κούβαλη , τα σκηνικά των Παναγιώτας Σκαρπέλου και Ηλία Χειράκη  και τα χορευτικά των γυναικών τα οποία δεν υπολείποντο εκείνων της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας.

Θερμά συγχαρητήρια στον αγαπητό μας πολυβραβευμένο Αλέξανδρο Παπαηλιού για τις μοναδικές πολιτιστικές στιγμές που μας χαρίζει.

Ακόμα συγχαρητήρια  και σε όλα τα παιδιά που συμμετέχουν στην θεατρική ομάδα της Πλατείας.

Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να αγκαλιάσουμε  την ομάδα αυτή και να ενισχύσουμε τις προσπάθειες του Αλέξανδρου γιατί αποτελεί φάρο για την πολιτιστική ανάταση του Δήμου μας.

Στράτης Δαλιάνης

Καθηγητής

Άστρος  3 / 5 / 2023

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here