ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ

0

       Γράφει ο Στ. Γρ. Παπαντώνης

Ο εγκλεισμός, που προκάλεσε ο αόρατος ιός, συνεχίζεται. Όλοι, αρχόμενοι και άρχοντες, οφείλουμε να τηρούμε τις οδηγίες των ειδικών: Χρήση μάσκας, σχολαστικό πλύσιμο χεριών (όχι «νίπτω τας χείρας μου» ως σύγχρονος Πιλάτος), αποφυγή συνωστισμού κ.λ.π.

Σε ό,τι μας αφορά προσπαθούμε, έστω και αν οι περιορισμοί μας ενοχλούν. Με τη σύζυγό μου Χρυσούλα σταθήκαμε τυχεροί. Ο κήπος, συνέχεια της μικρής αυλής μας, με τα λογής-λογής οπωροφόρα (κατά κύριο λόγο ξινόδεντρα), με τα πολυποίκιλα άνθη και λαχανικά, αποτελεί ευχάριστη καταφυγή.

Τιμούμε τη μνήμη των μακαριτών, που μας πούλησαν το χέρσο οικόπεδο, και δύο, επίσης μακαριτών, φίλων μας που μεσολάβησαν, αφιλοκερδώς, στην αγοραπωλησία.

Μόλις γίναμε «κύριοι και κάτοχοι» του οικοπέδου (450 τ.μ. περίπου) αρχίσαμε, με όρεξη, τις καλλιέργειες: Ξελιθάρισμα, σκάψιμο, εμπλουτισμός με «φερτό» χώμα και με οργανικά λιπάσματα, καθώς και με χτίσιμο αποθήκης, ξυλόφουρνου και μικρού ορνιθώνα. Ήμασταν νέοι τότε. Και ακολούθησε η νεοφύτευση. Να το ομολογήσουμε: Η φούρια μας οδήγησε σε πυκνοφύτεμα.

Η προσφορά του κήπου _όχι τόσο η υλική, όσο η άυλη_ είναι  π ο λ ύ τ ι μ η. Τώρα μάλιστα, με τον εγκλεισμό, η αξία της μικρής μας όασης έγινε  α ν υ π ο λ ό γ ι σ τ η! Η καθημερινή φροντίδα του κήπου αποτελεί θεραπεία ψυχής και άσκηση σώματος.

Αυτές τις δύσκολες ημέρες του δεύτερου κύματος της πανδημίας επιθυμώ να εστιάσω το δικαιολογημένο εγκώμιο του κήπου σ’ ένα άσημο, από πρώτη άποψη, δεντρί, άδικα υποτιμημένο, στη μουσμουλιά μας. Στριμωγμένη ανάμεσα στην κυδωνιά και στη συκιά περιμένει να τη ζυγώσεις, για να σου χαρίσει το πιο φίνο άρωμα!

Τούτο το αειθαλές δεν εντυπωσιάζει, δεν προσκαλεί, ούτε προκαλεί, όπως π.χ. μια ανθισμένη λεμονιά. Η μουσμουλιά είναι ξεχωριστό δέντρο. Ανθίζει τότε που τα φυλλοβόλα είναι γυμνά και τα ξινόδεντρα έχουν καρπούς. Εκείνη κάθε χρόνο, τον Οκτώβρη γεμίζει μυρωδάτα μπουκέτα (ταξιανθίες), χρώματος εκρού· Η ανθοφορία της διαρκεί δύο περίπου μήνες και, για την εποχή αυτή, αποτελεί μοναδικό βόσκημα για την ευλογημένη μέλισσα.

Χωρίς απαιτήσεις το καλό δέντρο, νωρίς την άνοιξη, πριν από τα κεράσια, μας χαρίζει τους ζουμερούς καρπούς του.

Δε θα σκάσουμε κιόλας

Στ. Γρ. Παπαντώνης

Άστρος 20/11/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ