Ισότητα των φύλων – Πες την με το όνομά της

0

Γράφει η Μαρία Καραμεσίνη

Ολική έκλειψη! Για πρώτη φορά από το 1985, όταν ιδρύθηκε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, οι αλλαγές που επιφέρει η δεύτερη κυβέρνηση της ΝΔ υπό τον Κ. Μητσοτάκη στη θεσμική και διοικητική οργάνωση του κράτους με προεδρικά διατάγματα δεν αρκούνται στην κατάργηση της αυτοτέλειας της πολιτικής ισότητας των φύλων με την υπαγωγή/συγχώνευσή της με άλλες πολιτικές, που είχε ήδη συντελεστεί από το 2019 με την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ.

Οι τρέχουσες αλλαγές εξαφανίζουν επιπλέον τον όρο «ισότητα των φύλων» από την ονομασία των διοικητικών δομών του κράτους.

Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε καταργήσει την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και είχε εντάξει την πολιτική ισότητας των φύλων μαζί με τη δημογραφική και οικογενειακή πολιτική στη νεοσυσταθείσα Γενική Γραμματεία Οικογενειακής και, στη συνέχεια, Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων στο Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Δικαίως τότε η κυβέρνηση της ΝΔ είχε υποστεί σφοδρή κριτική για την υποβάθμιση της πολιτικής ισότητας των φύλων και την υπαγωγή της στους στόχους της δημογραφικής και οικογενειακής πολιτικής.

Σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταφέρνει ένα δεύτερο πιο αποφασιστικό πλήγμα, καταργώντας εντελώς την ορατότητα της πολιτικής ισότητας των φύλων. Με τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος 77/2023, στο νέο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας συστήνεται Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που συγκεράζει αρμοδιότητες για πολιτικές ισότητας των φύλων, που μεταφέρονται από την πρώην Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπ. Εργασίας, με αρμοδιότητες για παρακολούθηση της εθνικής νομοθεσίας και προώθηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, που μεταφέρονται από το Υπ. Δικαιοσύνης.

Η εξαφάνιση του όρου ισότητα των φύλων από την ονομασία των διοικητικών δομών του κράτους δεν είναι απλό «πταίσμα». Σε συνδυασμό με τη συγχώνευση της πολιτικής ισότητας των φύλων με τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο ενός Υπουργείου Οικογένειας, σημαίνει ότι ο στόχος της ισότητας των φύλων κυριολεκτικά  «θάβεται» στην πολιτική ατζέντα της σημερινής κυβέρνησης, που φαίνεται ότι θα κινηθεί σε συντηρητικότερες κατευθύνσεις απ’ ότι η προηγούμενη. Πόσο πιο συντηρητικά και τι αυτό συνεπάγεται για τα δικαιώματα των γυναικών και των θηλυκοτήτων; Θα φανεί σύντομα.

Πάντως, το προεδρικό διάταγμα κρούει κώδωνα συναγερμού για όλες/όλους όσες/όσους αγωνίζονται για την έμφυλη ισότητα και τα δικαιώματα. Ποιος θα περίμενε ότι θα φτάσουμε στο σημείο να λέμε:  Ισότητα των Φύλων – Πες την με το όνομά της.

  • Η Μαρία Καραμεσίνη είναι Καθηγήτρια και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Παντείου Πανεπιστημίου
  • /tvxs.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here