‘’Κάν’το όπως οι άλλοι’’

0

Κοινωνική Πολιτική (ορισμός): Ονομάζεται το σύνολο των δράσεων της Κυβέρνησης και των θεσμικών οργανισμών που στοχεύουν στην βελτίωση και την μεταρρύθμιση της κοινωνίας.

Εξ’ορισμού λοιπόν, οι Κυβερνήσεις αλλά και οι άλλοι φορείς της κοινωνίας (Δήμοι, Περιφέρειες) θα πρέπει να έχουν ως βασικό διακύβευμα την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική αλληλεγγύη, που ασφαλώς και βέβαια δεν μπορεί να μην εκφράζεται με την συμπερίληψη όλων των διαστρωμάτων της κοινωνίας.

Με πρώτο και κύριο μέλημα τον άνθρωπο, τον συμπολίτη, οφείλει η πολιτεία να στέκεται πραγματικά δίπλα, αρωγός στους ταραγμένους και δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει κάνει στην πρώτη θητεία της τα απαραίτητα εκείνα βήματα που θα διαμορφώσουν το κατάλληλο εκείνο πεδίο ώστε να σταθεί η νέα γενιά δημιουργική απέναντι στις ανάγκες της.

Ανακοινώνοντας ήδη προγράμματα τα οποία τρέχουν, όπως:

  • το Επίδομα Γέννησης (2000€)
  • η αύξηση του αφορολογήτου για κάθε νέο παιδί
  • η αύξηση του αριθμού ωφελουμένων παιδιών σε Παιδικούς Σταθμούς και σε ΚΔΑΠ
  • το πρόγραμμα ‘’Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους’’ και
  • την ναυαρχίδα των δράσεων ανάμεσα και σε άλλα εξίσου σημαντικά προγράμματα το αποκαλούμενο: ‘’Σπίτι μου’’ για προσιτή στέγη για νέους έως 39 ετών.

Στο νέο πρόγραμμα της ΝΔ για την συγκεκριμένη δράση ‘’Σπίτι μου’’ θα διατεθούν 1,8 δις ευρώ σε συνολικά 137.000 νέους δικαιούχους για την νέα στεγαστική πολιτική καθώς και θα προχωρήσει η ανέγερση 2.500 κοινωνικών κατοικιών και η ανακαίνιση 4.000 κλειστών κατοικιών ιδιοκτησίας του Δημοσίου, οι οποίες και θα παραδίδονται με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους στους δικαιούχους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιτίας του προγράμματος ‘’Σπίτι μου’’ ήδη εμφανίζεται μια ξεχωριστή κινητικότητα στην ζήτηση για την αγορά κατοικιών που πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος, ακόμα και τόπο μας στις επαρχιακές πόλεις στις οποίες ζούμε, με αποτέλεσμα να αναθερμαίνεται η κοινωνική τοπική οικονομία.

Στις προβλέψεις για την νέα Κυβερνητική θητεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να σχεδιάζει την δημιουργία ενός ’Νέου Υπουργείου Κοινωνικής Πολιτικής και Στέγασης’’, γεγονός που δείχνει την έντονη βαρύτητα στα θέματα κοινωνικής πολιτικής που έχει ο αυριανός Πρωθυπουργός.

Βλέπουμε λοιπόν, πως η παράταξη της ΝΔ από την μεριά της προωθεί μια δραστήρια κοινωνική ατζέντα και απομένει στους πολίτες να δώσουν την εντολή να υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω στις προσεχής εκλογές στις 25 Ιουνίου 2023.

Πρόσφατα ενημερώθηκα, για μία δράση που έχει ξεκινήσει ο Δήμος Λάρισας με ένα αντίστοιχο πρόγραμμα ονομαζόμενο: ‘’Κάλυψη’’ το οποίο αφορά στεγαστικές λύσεις για οικονομικά ευάλωτους νέους, ενοικιάζοντας ο ίδιος ο Δήμος σπίτια δημοτών του για μία περίοδο 9 ετών ώστε να εξασφαλίσει φθηνή στέγη σε πολίτες του Δήμου με οικονομικές δυσκολίες, καλύπτοντας το κόστος του ενοικίου δίνοντας έτσι ανάσα και εντάσσοντάς τους ομαλά στο κοινωνικό δίκτυο της πόλης.

Ελπίζω και είμαι σίγουρος, ότι αντίστοιχοι φορείς της περιοχής μας (Δήμοι και η Περιφέρεια Πελοποννήσου) αν δεν το έχουν κάνει, θα προχωρήσουν σύντομα σε αντίστοιχες δράσεις δίνοντας λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας και των συμπολιτών μας με απλές και γρήγορες διαδικασίες ακολουθώντας κάποιες φορές την γνωστή επιτυχημένη μέθοδο ‘’Κάν’το όπως οι άλλοι’’.

Συμπερασματικά, όλοι πρέπει να σταθούμε δίπλα στην νέα γενιά με κάθε τρόπο.

Η Αρκαδία όλη αυτή την τελευταία δεκαετία τραυματίστηκε έντονα από την οικονομική, κοινωνική, υγειονομική κρίση, αλλά και από τον ωχαδελφισμό που διέπει ιθύνοντες και μη, χωρίς να δημιουργούνται οι ικανές και αναγκαίες συνθήκες με πρόγραμμα και με σχέδιο δράσης για το αύριο της περιοχής μας.

Ενδεικτικό είναι η τρομακτική μείωση του μόνιμου πληθυσμού της Αρκαδίας σε ποσοστό τα τελευταία 10 χρόνια άνω του 10% με βάση την πρόσφατη απογραφή.

Η Αρκαδία πρέπει να βρει ένα νέο παραγωγικό-αναπτυξιακό μοντέλο δημιουργώντας ένα νέο στίγμα αναφοράς με βάση την Γεωγραφική και Διοικητική της θέση, ώστε να μπορέσει να αλλάξει την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει τις τελευταίες δεκαετίες.

Στον αγώνα αυτό ένα είναι σίγουρο πως δεν περισσεύει κανείς και όλοι οι φορείς της Πολιτείας καλούνται να δώσουν τις λύσεις για το αύριο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ – M.Sc.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here