Κώστας Βλάσης: «Επιτέλους να δοθεί μια άμεση και οριστική λύση στο ζήτημα των αδέσποτων του Δήμου Τρίπολης».

0

Την άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων στο Δήμο Τρίπολης ζήτησε με σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Αποστόλου, και Εσωτερικών, κ. Σκουρλέτη, ο βουλευτής Αρκαδίας Ν.Δ. Κώστας Βλάσης.

Τα αυξανόμενα κρούσματα δηλητηριάσεων αδέσποτων ζώων αλλά και οι έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων για περιστατικά επιθέσεων από αδέσποτα αποδεικνύουν ότι το ζήτημα χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών, η δημόσια υγιεινή, αλλά και η προστασία των ίδιων των ζώων.

Με δεδομένο ότι η δυσμενής οικονομική συγκυρία, αλλά και η πολυπλοκότητα στη συνεργασία των ΟΤΑ με τις φιλοζωικές οργανώσεις και τους εθελοντές κτηνιάτρους παρατείνουν κι επιτείνουν μια κατάσταση, που δεν αρμόζει σε ένα πολιτισμένο και ευνομούμενο κράτος, ο κ. Βλάσης ζητά την εφαρμογή ενός ουσιαστικού προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, το οποίο θα σέβεται τα ζώα και ταυτόχρονα θα προστατεύει τους πολίτες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βλάσης ζητά να ενημερωθεί από τους αρμόδιους Υπουργούς για τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αυτή, αλλά και για τις ενέργειες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από πλευράς Δήμου για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Επιπλέον, ο βουλευτής ρωτά να μάθει αν τα αρμόδια Υπουργεία εξετάζουν το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα ίδρυσης προσωρινών υπαίθριων ενδιαιτημάτων (“υπαίθριοι χώροι προσωρινής διαμονής αδέσποτων για στείρωση/σήμανση από εθελοντές κτηνιάτρους) σε ιδιώτες/φιλοζωικές οργανώσεις σε χώρους που θα τους παραχωρηθούν από το Δήμο μέχρι να βρεθεί μια μόνιμη λύση, με δεδομένα τα αυξημένα κόστη και τις αυστηρές προδιαγραφές για την κατασκευή μόνιμου καταφυγίου αδέσποτων ζώων. Τέλος, ο κ. Βλάσης επισημαίνει την ανάγκη ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης των πολιτών, που αποτελεί βασική παράμετρο για τον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων.

Παραθέτουμε τη σχετική ερώτηση του βουλευτή Κώστα Βλάση.


Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2017

Α.Π.: 1695

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τους Υπουργούς

Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου

Εσωτερικών, κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη

 

Θέμα: Διαχείριση αδέσποτων ζώων στο Δήμο Τρίπολης

Η διαχείριση των αδέσποτων ζώων στο Δήμο Τρίπολης αποτελεί ένα διαχρονικό ζήτημα, το οποίο κατά διαστήματα παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των πολιτών, τη δημόσια υγιεινή αλλά και την προστασία των ίδιων των ζώων.

Τα περιστατικά δηλητηριάσεων αδέσποτων ζώων είναι εδώ και καιρό ένα συχνό φαινόμενο, ενώ έντονες είναι και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων για περιστατικά επιθέσεων από αδέσποτα ζώα. Τα φαινόμενα αυτά θα συνεχίσουν να υφίστανται από τη στιγμή που δεν εφαρμόζεται ένα ουσιαστικό πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων το οποίο θα σέβεται τα ζώα αλλά και θα προστατεύει τους πολίτες.

Η δυσμενής οικονομική συγκυρία, αλλά και η πολυπλοκότητα στη συνεργασία των ΟΤΑ με τις φιλοζωικές οργανώσεις και τους εθελοντές κτηνιάτρους παρατείνει και επιτείνει μια κατάσταση που δεν αρμόζει σε ένα πολιτισμένο και ευνομούμενο κράτος.

 

Βάσει των ανωτέρω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  • Σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει έως τώρα ο Δήμος Τρίπολης για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού;
  • Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στο Λεβίδι αλλά και το Δήμο Τρίπολης γενικότερα; Ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών αυτών;
  • Με ποιο τρόπο θα προχωρήσετε στην ενημέρωση-ευαισθητοποίηση των πολιτών, που αποτελεί βασική παράμετρο για τον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων;
  • Με δεδομένη τη δυσμενή οικονομική συγκυρία αλλά και τα αυξημένα κόστη και τις αυστηρές προδιαγραφές για την κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων, εξετάζετε το ενδεχόμενο να δώσετε τη δυνατότητα ίδρυσης προσωρινών υπαίθριων ενδιαιτημάτων (“υπαίθριοι χώροι προσωρινής διαμονής αδέσποτων για στείρωση/σήμανση από εθελοντές κτηνιάτρους) σε ιδιώτες/φιλοζωικές οργανώσεις σε χώρους που θα τους παραχωρηθούν από το Δήμο μέχρι να βρεθεί μια μόνιμη λύση;

 

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 

 

                                                    Κωνσταντίνος Βλάσης

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here