Κ.Υ. ΆΣΤΡΟΥΣ- ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2023

0

Η  Παγκόσμια  Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού  (ΠΕΜΘ)  –  World  Breastfeeding Week  (WBW)  έχει καθιερωθεί  από  την  Παγκόσμια  Συμμαχία  Δράσης  για  τον  Μητρικό  Θηλασμό  (World  Alliance  for Breastfeeding Action – WABA) και εορτάζεται από το 1992 κάθε χρόνο στις 1-7 Αυγούστου. Στη χώρα μας η  Εβδομάδα  Μητρικού  Θηλασμού  εορτάζεται  κάθε  χρόνο  στις  1-7  Νοεμβρίου.  Η  εν  λόγω  δράση υποστηρίζεται  από  τη  UNICEF,  τον  Παγκόσμιο  Οργανισμό  Υγείας  (ΠΟΥ  –  WHO),  τη  Διεθνή  Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και Υπουργεία Υγείας σε πολλές χώρες. Αποτελεί μια εκστρατεία η οποία αποσκοπεί  στην  ευαισθητοποίηση  των  πολιτών  και  των  επαγγελματιών  υγείας  σε  θέματα  που σχετίζονται με τον μητρικό θηλασμό και την προαγωγή του στοχεύοντας στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει ο ΠΟΥ για αποκλειστικό μητρικό θηλασμό στο 50% των βρεφών έως το 2025.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού είναι:

«Ενθαρρύνουμε τον θηλασμό. Κάνουμε τη διαφορά για τους εργαζόμενους γονείς».

Το  μητρικό  γάλα  είναι  μια  φυσική,  ανανεώσιμη  και  ασφαλής  τροφή,  καθώς  παράγεται  και προσφέρεται στα βρέφη χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον,  χωρίς να απαιτείται χρήση συσκευασιών και  χωρίς  να  δημιουργούνται  απόβλητα,  αντίθετα  με  ότι  συνεπάγεται  η  παραγωγή  και  χρήση  των υποκατάστατων  μητρικού  γάλακτος.  Είναι  τέλεια  σχεδιασμένο  για  τις  διατροφικές  και  ανοσολογικές ανάγκες του παιδιού και βοηθά στην πρόληψη λοιμώξεων. Έτσι, ο μητρικός θηλασμός αποτελεί μια από τις καλύτερες επενδύσεις όσον αφορά την προστασία και βελτίωση της υγείας αλλά και την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, καθώς μειώνει την μητρική και βρεφική θνησιμότητα και νοσηρότητα.

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού στοχεύει:

–  Στην ενημέρωση των πολιτών για τις προοπτικές των εργαζόμενων γονέων σχετικά με το θηλασμό και τη γονεϊκότητα

–  Στην  εδραίωση  της  βέλτιστης  άδειας  μετ’  αποδοχών    και  την  υποστήριξη  στον  χώρο  εργασίας  ως σημαντικά εργαλεία για την ενθάρρυνση του θηλασμού.

Στη  συμμετοχή  των  ιδιωτών  και  των  οργανισμών  για  την  ενίσχυση  της  συνεργασίας  και  της υποστήριξης του μητρικού θηλασμού στην εργασία

–  Στην  κινητοποίηση  για  δράσεις  σχετικά  με  την  βελτίωση  των  συνθηκών  εργασίας  και  τη  σχετική υποστήριξη του μητρικού θηλασμού.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2023

Ο  εορτασμός  της  Παγκόσμιας  Εβδομάδας  Μητρικού  Θηλασμού  για  το  2023  επικεντρώνεται  στο θέμα της προαγωγής του μητρικού θηλασμού σε συνδυασμό με την εργασία, με στόχο την ενίσχυση των δικαιωμάτων  των  θηλαζουσών  μητέρων.  Οι  μητέρες  δεν  πρέπει  να  καλούνται  να  επιλέξουν  μεταξύ εργασίας  και  θηλασμού.  Όλες  οι  εργαζόμενες  μητέρες  χρειάζονται  επαρκή  άδεια  μητρότητας προκειμένου να θηλάσουν. Με την επιστροφή στην εργασία τους θα πρέπει  να έχουν την δυνατότητα να έχουν κατάλληλα διαλείμματα καθώς και κατάλληλο χώρο προκειμένου να θηλάσουν το μωρό τους ή να αντλήσουν και να αποθηκεύσουν το μητρικό γάλα, εφόσον το επιθυμούν.

Ταυτόχρονα, τονίζεται η ανάγκη ενημέρωσης και υποστήριξης και των συζύγων, καθώς και οι δύο γονείς δρουν υποστηρικτικά στον μητρικό θηλασμό. Η δυνατότητα χρήσης άδειας πατρότητας επιτρέπει και  στον  πατέρα  να  παρέχει  υποστήριξη  στη  μητέρα  που  επιλέγει  να  θηλάσει.  Ένα  υποστηρικτικό εργασιακό  περιβάλλον  παρέχει  διευκολύνσεις  και  στους  δύο  γονείς  ώστε  να  επιτευχθεί  ο  μητρικός θηλασμός και να ενισχυθεί η υγεία του παιδιού.  Μια αλυσίδα υποστήριξης του μητρικού θηλασμού που περιλαμβάνει τον τομέα της υγείας, της εργασίας και της κοινωνίας είναι απαραίτητη για την βελτίωση των ποσοστών μητρικού θηλασμού και της υγείας των παιδιών.

Επιπλέον επίσημη ενημέρωση μπορείτε να βρείτε  από το Πρόγραμμα ΑΛΚΥΟΝΗ «Εθνική Πρωτοβουλία Προαγωγής Μητρικού Θηλασμού» (http://epilegothilasmo.gr/ethnikh-meleth-2017/) καθώς και  στην επίσημη ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού (https://worldbreastfeedingweek.org/) και στον ιστότοπο του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος – La Leche League Greece (https://www.lllgreece.org/wbw-waba).

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ