Ερώτηση του κ. Κωνσταντινόπουλου για την Τηλεθέρμανση Μεγαλόπολης…

0

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 03 Οκτωβρίου 2019

«Μετά από 4,5 χρόνια ψέματα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την Τηλεθέρμανση Μεγαλόπολης, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ώστε να ενταχθεί το έργο και να μην συμβούν τα ίδια.»

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2019, απαντώντας σε Ερώτηση του κ. Κωνσταντινόπουλου, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΝΔ κ. Ι. Τσακίρης ενημέρωσε πως το έργο βρίσκεται στη β΄ φάση της αξιολόγησης της πρότασης από την ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

Διαβάστε την πορεία του έργου από το 2014:

Το 2014, κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Κωνσταντινόπουλου ως Υφυπουργού Ανάπτυξης, το έργο «Επιχορήγηση Τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης Α.Ε. ΟΤΑ για επέκταση δικτύου διανομής τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης (Β΄φάση)» ύψους 15.417.270 ευρώ είχε ενταχθεί στο εθνικό σκέλος του ΠΔΕ (ΣΑΕ075) ως πράξη δυνητική προς ένταξη σε ΕΠ του ΕΣΠΑ 2014-2020, καθώς αποτελεί έργο μεγάλης αναπτυξιακής, περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή.

Στις 9 Νοεμβρίου 2015, απαντώντας σε ερώτησή του, ο πρώην Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ.Σταθάκης ενημέρωσε πως το έργο απεντάχθηκε από το ΠΔΕ χωρίς κανένα πιστικό επιχείρημα για αυτή την αδικαιολόγητη απένταξη.

Μετά από επαναλαμβανόμενες  ερωτήσεις του κ. Κωνσταντινόπουλου, στις 19 Δεκεμβρίου 2016, ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας κ.Χαρίτσης απάντησε πως το έργο είναι σημαντικό και επρόκειτο να ξαναενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές, Μεταφορές, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) στις αρχές του 2017.

Την 1η Δεκεμβρίου 2017, και ενώ το έργο δεν είχε ενταχθεί σε κανένα πρόγραμμα, κατέθεσε νέα επίκαιρη ερώτηση. Ο κ.Χαρίτσης δεσμεύτηκε πως τον Φεβρουάριο του 2018, το έργο θα εντασσόταν επιπλέον στο Ε.Π. ΥΜΕΠΕΡΑΑ, κάτι το οποίο δεν έγινε.

Στις 27 Φεβρουαρίου 2018, ο κ.Τσίπρας ανακοίνωσε πάλι από το βήμα του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου στην Τρίπολη, πως το έργο β΄ φάσης επέκτασης δικτύου τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ μέσα στο 2018 και θα υλοποιηθεί.

Στις 8 Ιουνίου 2018, ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Χαρίτσης δεσμεύθηκε (ξανά!) πως εντός του Β΄ εξαμήνου 2018 θα εκδοθεί σχετική πρόσκληση υποβολής προτάσεων προς χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

Στις 19 Οκτωβρίου 2018, απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του κ.Κωνσταντινόπουλου στη Βουλή, ο πρώην Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ.Γιαννακίδης υποσχέθηκε ξανά πως εντός του 2018 θα δημοσιευθεί πρόσκληση ενδιαφέροντος για το έργο, χωρίς όμως συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ουσιαστικές δεσμεύσεις.

Αν είχε ακολουθηθεί ο αρχικός σχεδιασμός του 2014 το έργο θα είχε υλοποιηθεί και θα είχε πια παραδοθεί στους κατοίκους της Μεγαλόπολης. Από τη στιγμή που η περιοχή θα περάσει στη μεταλιγνιτική εποχή, το έργο αυτό θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα θα γίνει πιο αποδοτική, οικονομικά και ενεργειακά, η λειτουργία ολόκληρου του συστήματος τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης, παρέχοντας στους καταναλωτές πρόσβαση σε φθηνότερη ενέργεια. Όμως, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποφάσισε ατεκμηρίωτα και αδικαιολόγητα να το απεντάξει από το ΠΔΕ το 2015 και να το εξαγγέλνει κάθε χρόνο και ακόμα να μην έχει ξεκινήσει η υλοποίησή του, πράγμα που στοιχίζει  στους κατοίκους της Μεγαλόπολης.

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Ε΄Αντιπρόεδρος της Βουλής

Βουλευτής Αρκαδίας του Κινήματος Αλλαγής

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ