Ο Χρήστος Παλλάκης για τον Καραλή: «Έχει αποκτήσει τεχνική επάρκεια και σταθερότητα – Μπορούσε το πανελλήνιο ρεκόρ»

0
ΡΩΜΗ 2024 / ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ / 6η ΗΜΕΡΑ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Ο Εμμανουήλ Καραλής έκανε εξαιρετικό αγώνα στη Ρώμη, πέτυχε νέο ατομικό ρεκόρ και χάρισε την Ελλάδα ένα τρίτο μετάλλιο στο πέσιμο της αυλαίας των αγώνων. Ζητήσαμε από τον Χρήστο Παλλάκη, τον άνθρωπο που το 1992 κατέρριψε ύστερα από 22 χρόνια το πανελλήνιο ρεκόρ του Χρήστου Παπανικολάου, να σχολιάσει τον αγώνα του Μανόλο.

Για την ιστορία, ο Χρήστος Παλλάκης ήταν από τους πρώτους Έλληνες που πέρασαν τον Ατλαντικό για να σπουδάσει στις ΗΠΑ. Πήρε το πανελλήνιο ρεκόρ από τα 5.49 και σε τρία χρόνια το ανέβασε στα 5.65 σε κλειστό στίβο.

Για τον αγώνα του Εμμανουήλ Καραλή στη Ρώμη μάς είπε ότι από τις πρώτες εικόνες που αντίκρυσε, δεν είχε καμία αμφιβολία ότι κάτι πολύ καλό θα ακολουθούσε:

«Ο Εμμανουήλ έκανε πολύ καλό αγώνα. Από το πρώτο άλμα του στο 5.50, από τους πέντε πρώτους διασκελισμούς του, με έπεισε ότι ήταν σε καλή μέρα.

Ήταν γρήγορος, έδειξε τεχνική επάρκεια και σταθερότητα και αυτό είναι πολύ σημαντικό στους μεγάλους αγώνες.

Εμφανίστηκε ακριβώς όπως έπρεπε».

O Εμμανουήλ Καραλής (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Μια μικρή λεπτομέρεια έπεισε τον Χρήστο Παλλάκη, ότι δεν λάθεψε στην αρχική εκτίμησή του:

«Μολονότι οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ καλές, έβλεπα τους Γάλλους να κοιτούν τους προπονητές του περιμένοντας να πάρουν το σήμα για να αγωνιστούν. Ο Εμμανουήλ ήταν τόσο συγκεντρωμένος που έφευγε αμέσως.

Έχει αρχίσει, πλέον, να ρυθμίζει αυτόματα τις λεπτομέρειες και να δείχνει τεχνική συγκέντρωση, επάρκεια και συνέπεια, στοιχεία που έχει σε υπέρτατο βαθμό ο Μόντο Ντουπλάντις. Ο Σουηδός εκτελεί άλματα… φασόν, είναι απίστευτος!»

Ο Χρήστος Παλλάκης δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στην επιλογή του Εμμανουήλ Καραλή να κυνηγήσει την πολύ δύσκολη αποστολή να προσπαθήσει να πάρει τη νίκη στον αγώνα, αντί να επιχειρήσει εκ νέου για νέο πανελλήνιο ρεκόρ με 5.92, καθώς άφησε τις δύο προσπάθειες που του απέμειναν για το 5.97 και το 6.02.

«Αν ήμουν στη θέση του δεν θα άφηνα το πανελλήνιο ρεκόρ. Και εξηγούμε. Είναι πολύ μεγάλη η απόσταση των δέκα πόντων. Άλλο επίπεδο το 5.70, άλλο το 5.80 και ακόμα πιο υψηλό το 5.90. Λίγοι έχουν ανεβεί τόσο ψηλά. Ένα άλμα πάνω από τα 5.90 σου δίνει αυτοπεποίθηση και δύναμη για να πατήσεις την επόμενη κορυφή που είναι τα 6.00. Δεν πηγαίνεις κατ’ ευθείαν στο Έβερεστ. Κατακτάς μία-μία τις ψηλές κορυφές.

Και το λέω αυτό γιατί στο 5.87 έκανε φανταστικό άλμα, βρήκε πολύ καλές καιρικές συνθήκες, ωραίο αγώνα και ήταν στη μέρα του. Έφτασε στα 5.92 με έξι άλματα, είχε στη διάθεσή του άλλα τρία που θα μπορούσε να διατηρήσει την ίδια φρεσκάδα.

Προσωπικά θα συγκεντρωνόμουν στο 5.92 γιατί, κακά τα ψέματα, δεν μπορείς να κερδίσεις τον Ντουπλάντις. Θα ήταν καλύτερα να πατήσει τη δική του κορυφή, να αρχίσει να χτίζει σταθερότητα σε άλματα πάνω από τα 5.90, να αποκτήσει τον αέρα αυτού του ύψους».

Fly Manolo (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Ποιοι μπορεί να είναι οι άλλοι λόγοι, πέρα από τον προφανή, που οδήγησαν τον Καραλή, να αφήσει στην άκρη, γι’ αυτόν τον αγώνα τουλάχιστον, το πανελλήνιο ρεκόρ, που κατέχει ο Κώστας Φιλιππίδης με 5.91 μ.;

«Η εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι ότι κινητοποιείται ψυχολογικά όσο ανεβαίνει ο πήχης, βρίσκει το ερέθισμα. Και βέβαια, ένας δεύτερος λόγος, είναι ότι ένιωσε πως ήταν σε πολύ καλή κατάσταση για ακόμα ψηλότερα άλματα.

Επαναλαμβάνω ότι έχει αποκτήσει τεχνική επάρκεια και σταθερότητα και τα άλματα του έχουν γίνει τυποποιημένα. Κι αυτό είναι πολύ καλό».

Ρωτήσαμε τον Χρήστο Παλλάκη, ποιο ήταν το μεγαλύτερο κέρδος για τον Εμμανουήλ Καραλή από αυτόν τον αγώνα και μας απάντησε ότι αυτό το δεύτερο μετάλλιο που κατακτά σε σύντομο χρονικό διάστημα τον βοηθά να χτίσει αυτοπεποίθηση ενόψει Παρισιού.

Ο Χρήστος Παλλάκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992.

Ο πρώην κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ μίλησε και για το επίπεδο του επί κοντώ σε αυτό το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα:

«Ήταν το αναμενόμενο. Σε κάθε μεγάλο αγώνα μπορεί να ξεπεταχτεί ένα αθλητής που είναι στη μέρα του. Είναι σταθερά στην ελίτ οι Γάλλοι, οι Γερμανοί, συνήθως κι ένας Τσέχος. Τα τελευταία 15-20 χρόνια είναι εκεί, στην πρώτη γραμμή, και η Ελλάδα.

Δεν θα μπορούσαμε, βέβαια, να μη ζητήσουμε από τον Χρήστο Παλλάκη να κάνει κι ένα σχόλιο για την… ασταμάτητη Κατερίνα Στεφανίδη. Η απάντησή του:

Η Κατερίνα Στεφανίδη (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

«Σε πολύ κομβικό σημείο σε μια Ολυμπιακή χρονιά, η Κατερίνα δείχνει να βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Είναι έμπειρη, μαχήτρια. Είναι απίστευτη!

Αν αισθάνεται καλά, έχει καλό διάδρομο, όπως λέμε, είναι ικανή για τα πάντα. Κουβαλά μεγάλη εμπειρία στις αποσκευές της και δεν το βάζει εύκολα κάτω».

.segas.gr/o

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ