ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΠΕΙΛΗ & ΠΑΓΚΌΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Τα Ψηφιακά Δικαιώματα του Πολίτη αφορούν την Ποιότητα Ζωής μας και την Ποιότητα της Δημοκρατίας
Η ΕΚΠΟΙΖΩ, σε συνήχηση με την Διεθνή Καταναλωτών (Consumer International) επιλέγει την 15 Μαρτίου –Παγκόσμια Μέρα Καταναλωτή
..για να ευαισθητοποιήσει την Κοινή Γνώμη σε σχέση τα Δικαιώματα του Πολίτη- Καταναλωτή και τους κινδύνους που «είναι εδώ» σε σχέση με την άμετρη, ανεξέλεγκτη, μη–ρυθμιζόμενη και χωρίς ψηφιακή παιδεία διάδραση με τους Προσωπικούς Υπολογιστές, τις Χειρo-Συσκευές (τηλέφωνα, ταμπλέτες και άλλα) και τις Τεχνολογίες Διαδικτύου (Ίντερνετ των Πραγμάτων).
Η Τεχνολογική Πρόοδος, τα οικονομικά και άλλα κίνητρα, οι νέες δυνατότητες για Εργασία, Επικοινωνία, Ψυχαγωγία, Μόρφωση αποτελούν την Φωτεινή Πλευρά των Πραγμάτων.
Το διαδίκτυο και τα Ψηφιακά Πράγματα διευκολύνουν σε αφάνταστο (μέχρι πριν λίγα χρόνια) βαθμό την Παραγωγή Περιεχομένου, Έργου και Ανθρώπινης Επαφής.
Αν και έχουν ληφθεί μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα ψηφιακά διακαιώματα και την προστασία των καταναλωτών από τους κινδύνους που ελλοχεύουν, αυτά δεν είναι ευρέως γνωστά και συχνά καταστρατηγούνται…
Συγχρόνως ένα νέο πεδίο Παραβατικότητας συν-αναπτύσσεται που αφορά
- Την Ιδωτικότητά μας
- Το κοινό οικονομικό έγκλημα
- Τα δικαιώματά μας ως Καταναλωτές
- Την ατομική και συλλογική μας ασφάλεια
- Την εθνική μας ανεξαρτησία
- Το δικαίωμα προστασίας της δημόσιας εικόνας του καθενός μας
- Το δικαίωμα σε ποιοτική πληροφόρηση /ενημέρωση
- Το δικαίωμα στην ‘Λήθη’.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ, ως συνέχεια των πρωτοβουλιών της 1 επιχειρεί με το παρόν σημείωμα να ανοίξει τον Δημόσιο Διάλογο σε σχέση με τις Καταχρηστικές Πρακτικές, τις ανεξέλεγκτες Βάσεις Δεδομένων, την Απουσία Κανόνων και –κυρίως- την απουσία Ψηφιακής Παιδείας για τα Δικαιώματα του Πολίτη- Καταναλωτή. («Πολιτικά Δικαιώματα» στην συνέχεια αυτού του κειμένου).
Η Πολιτεία αλλά και καθένας από εμάς καλείται να κάνει αυτό που του αναλογεί για να πάψουμε να είμαστε Ξέφραγο (Ψηφιακό) Αμπέλι.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ αποπειράται δύο πράγματα:
- Να αναδείξει τους τρέχοντες και αναδυόμενους κινδύνους.
- Να πάρει πρωτοβουλίες, μη μένοντας απλός παρατηρητής.
Μέρος Πρώτον: Ανάδειξη Κινδύνων
Κάθε μας κλικ, κάθε περιήγηση, προτίμηση ή επιλογή στο Διαδίκτυο, συν-επιφέρει ένα προσωπικό ‘κόστος’ αλλά και ένα συλλογικό, για όλους τους συμπολίτες μας.
Κάθε ανεξέλεγκτη χρήση λογισμικού (αλλά και app π.χ. στα κινητά τηλέφωνα) επισύρει την απεμπόληση ατομικών δικαιωμάτων, αφανών και μη, τρεχόντων, αλλά και (με την ..προληπτική μας συναίνεση)μελλοντικών.
Κανείς μας δεν είναι πλέον ‘μόνος του’. Η έννοια του ‘ιδιωτεύω’ δεν υφίσταται στην Ψηφιακή Πολιτεία μας.
Η Ψηφιακή Πολιτεία είναι μία έννοια τόσο πραγματική όσο και η Φυσική μας Θητεία ως Πολίτες και Καταναλωτές.
Η αδράνεια, μας καθιστά συνενόχους σε ένα δυσοίωνο ψηφιακό μέλλον, που κάνει το γνωστό Οργουελικό «1984», να μοιάζει σαπουνόπερα.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί όλα τα ΜΜΕ να συμβάλλουν στην διάχυση της πληροφόρησης για αυτό το σημαντικό θέμα, που αφορά τόσο την καθημερινότητά μας, όσο και τα κεκτημένα δικαιώματα μας, και εν τέλει την ίδια την ποιότητα της δημοκρατίας μας.
Μέρος Δεύτερον: Πρωτοβουλίες
H ΕΚΠΟΙΖΩ προγραμματίζει και διευκολύνει την εγρήγορση των πολιτών – καταναλωτών και την ανάπτυξη της Ψηφιακής τους Παιδείας
- Με πρόταση προς το Υπουργείο Παιδείας για ένταξη στο Εγκύκλιο Πρόγραμμα (δημοτικό μέχρι λύκειο) ειδικών ενοτήτων για την Ψηφιακή Πολιτειότητα και τα πρακτικά, ηθικά, καταναλωτικά και χρηστικά θέματα που σχετίζονται με αυτή.
- Συνεργάζεται με την ΕΡΤ για την ένταξη σεμιναρίων στο δημοσιογραφικό προσωπικό της, ανοιχτά στην κοινωνία και τηλε-μεταδιδόμενα (streaming και on demand), με αντικείμενο την παραπάνω εγρήγορση.
- Προτείνει σε κάθε ιδιωτικό και δημόσιο ΜΜΕ την ένταξη στο πρόγραμμά του μικρών εμβόλιμων οπτικοακουστικών μηνυμάτων που θίγουν και ευαισθητοποιούν τους πολίτες για το σοβαρό αυτό θέμα. Για τον ίδιο λόγο θα καταθέσει αίτημα στο ΕΣΡ.
- Εχει ήδη συμμετάσχει σε εισήγηση προς την αρμόδια Επιτροπή του Ευρω-Κοινοβουλίου, για τηναποτελεσματική διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων με την δημιουργία Ευρωπαϊκής Ανεξάρτητης Αρχής με μοναδική αποστολή το θέμα της Ιδιωτικότητας των Ευρωπαίων Πολιτών. Θέμα τραγικά επίκαιρο μετά τις αποκαλύψεις Γουίκιλικς σχετικά με το κέντρο παρακολούθησης της Φρανκφούρτης.
- Ενεργεί για την θέσπιση Παγκόσμιας Μέρας Ψηφιακών Δικαιωμάτων, και συνεργάζεται με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας για την επίτευξή του.
- Σε συνεργασία με Ευρωπαϊκές Ενώσεις Καταναλωτών ετοιμάζει ενιαίο ερωτηματολόγιο για τον Ψηφιακό Αναλφαβητισμό σε σχέση με τα δικαιώματα του Πολίτη και προτίθεται να δημοσιεύσει τα ευρήματα σε διεθνή συνέδρια, fora και ΜΜΕ.
Για κάθε πρόσθετη πληροφορία ή υποστήριξη δράσης δημοσιότητας είναι διαθέσιμη η κυρία Αριλένα Δημητρίου στο 6974 509794. Πρόσθετο οπτικακουστικό υλικό θα διατεθεί σύντομα.
Ενδεικτικά: Συνέδριο Ψηφιακά Δικαιώματα και Νέα Πολιτειότητα, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας, Μάϊος 2015, Τεχνόπολις, Γκάζι.
Ημερίδα για τα Ψηφιακά Δικαιώματα, Μάρτιος 2016, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών , σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ.
Συμμετοχή στην Επιτροπή του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, για την κατάρτιση Σχεδίου για τον Κώδικα Δεοντολογίας στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο, 2016-2017.