Πολλές καταγγελίες πολιτών για ύποπτα & ενοχλητικά τηλεφωνήματα -Σηκώνουν τα χέρια ψηλά οι πάροχοι!

0

Δέχεστε ύποπτα & ενοχλητικά τηλεφωνήματα;

Τον τελευταίο καιρό παρατηρούνται ενοχλητικές κλήσεις (ιδίως σε σταθερά τηλέφωνα), που προέρχονται από το εξωτερικό. Κάποιοι καλούν διάφορες ώρες της ημέρας και δεν σταματούν με τίποτα ακόμη και αν είναι ώρες κοινής ησυχίας.

Μάλιστα, σχεδόν κάθε φορά καλούν από διαφορετικό αριθμό. Σε κάποιες περιπτώσεις ακούγεται κάτι σαν τηλεφωνικό κέντρο. Πολλές φορές δεν καταλαβαίνεις τι λένε. Το φαινόμενο έχει αποκτήσει «διαστάσεις επιδημίας». Τι συμβαίνει τελικά;

Κάποιοι που δέχτηκαν τέτοιες κλήσεις λένε ότι τους μιλούν σε σπαστά αγγλικά. Από τα συμφραζόμενα κατάλαβαν πως τους λένε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στον λογαριασμό της Microsoft ή γενικά σε λογαριασμό… και ζητούν μπουν κάπου από τον υπολογιστή ή το κινητό τους…

«Μας έχουν καλέσει επανειλημμένα από τουλάχιστον 15 διαφορετικά νούμερα, όλα με πρόθεμα -323 και-325, από νωρίς το πρωί και μέχρι τις 15:30. Πρόκειται για κάποιο τηλεφωνικό κέντρο μαζικών κλήσεων γιατί απάντησα και μου μίλησαν σε άθλια αγγλικά με πακιστανική-ινδική προφορά. Από πίσω όμως ακουγόταν πολλές φωνές. Έχω καταγράψει όλα τα νούμερα και είμαι διατεθειμένος να καταθέσω εάν κληθώ», αναφέρει καταγγελία που έχει σε γνωστό site του διαδικτύου, όπου τίθενται ερωτήματα σχετικά με ενοχλητικές κλήσεις.

Οι κλήσεις αυτές, ακόμη και αν απαντηθούν, δεν φαίνεται να χρεώνουν κάτι στο λογαριασμό. Δεν ξέρουμε όμως αν συμβαίνει το ίδιο, αν κάποιος καλέσει πίσω… Γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή!

Μάλιστα, το ότι οι κλήσεις αυτές προέρχονται από πολλά και διαφορετικά νούμερα, δεν βοηθάει τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, να προχωρήσουν αιτήματα φραγής.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Έχουμε πολλές καταγγελίες για αυτά τα νούμερα. Προφανώς είναι κάποιοι από το εξωτερικό που προσπαθούν να αποσπάσουν πληροφορίες, δεν ξέρουμε όμως περισσότερα», μας είπαν από γνωστή εταιρεία τηλεπικοινωνιών και μας συνέστησαν το εξής:

«Εφόσον έχετε αναγνώριση κλήσεων καλό θα είναι να μην απαντάτε. Όσο απαντάτε, συνεχίζουν να καλούν. Και βεβαίως μη δίνετε κανένα στοιχείο! Μας έχουν πει ότι όσο δεν απαντάει κάποιος, σταματούν. Το διερευνούμε».

Πού βρίσκουν όμως τους τηλεφωνικούς μας αριθμούς; Πληροφορίες κάνουν λόγο για… «κυκλώματα» διακίνησης δεδομένων, που καταφέρνουν να αλιεύουν στοιχεία από εταιρείες που πραγματοποιούν προωθητικές ενέργειες και στις οποίες κατά καιρούς μπορεί να έχουμε εκχωρήσει πληροφορίες επικοινωνίας.  Γι’ αυτό και επιμένουν και μας καλούν στοχευμένα και όχι τυχαία.

Για ανάλογη περίπτωση, με τηλεφωνήματα από το εξωτερικό (που σε αυτά όμως προωθούσαν δήθεν επενδύσεις), η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, έκανε λόγο εταιρείες «φαντάσματα» με ψεύτικα ονόματα και ανύπαρκτες έδρες, με την πλειοψηφία των δραστών, να βρίσκονται στο εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση, όπως λένε, μέχρι να διερευνηθεί το ζήτημα, μη δίνετε κανένα στοιχείο! Αποφεύγετε να απαντάτε σε αυτές τις κλήσεις!

aftodioikisi.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here