Πρόταση ένταξης θέματος στη επόμενη συνεδρίαση του Πε.Συ. για την επάρκεια του νερού…

0

Πρόταση ένταξης θέματος στη επόμενη συνεδρίαση του Πε.Συ. Πελοποννήσου: Για τα προβλήματα με την επάρκεια του νερού και τα σχέδια δημιουργίας ανώνυμης Εταιρείας διαχείρισης υδάτων στην Πελοπόννησο.

Αντιμέτωπες με τον κίνδυνο της λειψυδρίας βρίσκονται και φέτος πολλές περιοχές στην Περιφέρεια Πελοποννήσου,  με την επάρκεια και σε πολλές περιπτώσεις την ποιότητα του νερού να βρίσκονται σε οριακό σημείο. Ήδη τοπικές αρχές προειδοποιούν για δύσκολες καταστάσεις μπροστά στο καλοκαίρι, εξαιτίας και του ήπιου χειμώνα, ενώ Δήμοι βρίσκονται ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως είναι π.χ. ο Δήμος Βέλου Βόχας στην Κορινθία, μια περιοχή όπου το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο τα τελευταία χρόνια, με νερό που δεν είναι πόσιμο και δεν επαρκεί για την ύδρευση, αλλά και την άρδευση.

Πολλές άλλες περιοχές αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα έλλειψης νερού ή υφαλμύρωσης (π.χ. Αργολικός Κάμπος, Παράλιο Άστρος κ.α.), ενώ επεκτείνονται οι ζώνες όπου τα νερά χαρακτηρίζονται ακατάλληλα για πόσιμα και οικιακή χρήση, σε πολλές περιοχές, με τους κατοίκους να βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ οι αγρότες σε πολλές περιπτώσεις, βλέπουν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται.

Την ίδια στιγμή που υπάρχουν αυτά τα τεράστια προβλήματα, πολλά από τα έργα για την κάλυψη των αναγκών σε ύδρευση και άρδευση, είτε «καρκινοβατούν» για πολλά χρόνια ως προς την κατασκευή τους, όπως είναι π.χ. το φράγμα Ασωπού στην Κορινθία, άλλα δεν έχουν ξεκινήσει, όπως π.χ. το φράγμα της Κελεφίνας στη Λακωνία, ενώ πολλά που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες υποδομές και δίκτυα για να φθάσει το νερό στα χωράφια (Φιλιατρινό φράγμα, λίμνη Τάκα, Λίμνη Δόξα κλπ).

Πολλά έργα παραμένουν για χρόνια ασυντήρητα όπως π.χ. το αντλιοστάσιο του Ανάβαλου στην Αργολίδα, όπου μεγάλες ποσότητες νερού χύνονται ανεξέλεγκτα στη θάλασσα, τη στιγμή που οι αγρότες στον Αργολικό κάμπο ποτίζουν με νερό υφάλμυρο, ενώ την ίδια ώρα δίνονται 51εκ. ευρώ για τη μεταφορά νερού στα 5στερα ξενοδοχεία της Ερμιονίδας!

Αντίστοιχα έργα υποδομής για χρόνια υποβαθμίζονται, όπως π.χ. το δίκτυο του ΑΟΣΑΚ στην Κορινθία όπου η συντήρηση είναι πλημμελής και γίνεται καθυστερημένα, με αποτέλεσμα πολλά από τα κτήματα να μένουν κάθε χρόνο απότιστα. Πολλές  αντίστοιχες υποδομές σε ολόκληρη την Πελοπόννησο παρουσιάζουν παρόμοια  εικόνα.

Παράλληλα δεν είναι σε προτεραιότητα έργα που θα μπορούσαν να συμβάλουν στο πρόβλημα της λειψυδρίας, όπως είναι έργα εμπλουτισμού και προστασίας των υδροφορέων, εξοικονόμησης νερού (μικρά φράγματα, λιμνοδεξαμενές κλπ), αφού δεν είναι επιλέξιμα από την Ε.Ε., μπαίνοντας κάθε φορά στη ζυγαριά του «κόστους – οφέλους» με κριτήριο το κέρδος!

Το αποτέλεσμα είναι τεράστιες ποσότητες νερού που θα μπορούσαν καλύψουν μεγάλο μέρος των αναγκών να πάνε κάθε χρόνο χαμένες και να μην αξιοποιούνται. Για παράδειγμα το επεξεργασμένο νερό των βιολογικών καθαρισμών χάνεται είτε στη θάλασσα, είτε στα ποτάμια στις περισσότερες περιοχές και δεν αξιοποιείται για την άρδευση καλλιεργειών, ενώ υπάρχει τέτοια  δυνατότητα, αφού απουσιάζουν οι αντίστοιχες υποδομές.

Η  κλιματική αλλαγή γίνεται κάθε φορά το άλλοθι για να δικαιολογηθεί αυτή η κατάσταση και για να καλυφθούν οι πραγματικές αιτίες και ευθύνες, που είναι η πολιτική διαχρονικά των κυβερνήσεων, περιφερειακών και Δημοτικών αρχών που εφαρμόζουν στο έπακρον ένα πλαίσιο για την διαχείριση του νερού στη βάση των αντιδραστικών οδηγιών της Ε.Ε., που το μετατρέπουν σε ακριβό εμπόρευμα για τα λαϊκά στρώματα και τους αγρότες και πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους που επενδύουν σε αυτό.

Ταυτόχρονα βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για παραπέρα εμπορευματοποίηση των υδάτων με οδηγό την Ανώνυμη Εταιρεία διαχείρισης που έχει ήδη νομοθετηθεί  για την Θεσσαλία. Ήδη ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πτωχός, έχει ανακοινώσει  στη τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ότι διεκδικεί από τη κυβέρνηση να είναι η περιφέρεια Πελοποννήσου η δεύτερη στη χώρα, μετά τη περιφέρεια Θεσσαλίας, που θα συσταθεί  Α.Ε. εταιρεία για τη διαχείριση των υδάτων.

Αντίστοιχα σχέδια βρίσκονται προ των πυλών για την υλοποίηση τους  και στην ύδρευση με τις προωθούμενες συγχωνεύσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), σε επίπεδο περιφέρειας ή νομού.

Σχέδια που θα οδηγήσουν συνολικότερα σε αύξηση της τιμής του νερού σε ύδρευση και άρδευση, χωρίς ταυτόχρονα να καλύπτονται οι ανάγκες των κατοίκων και αγροτών σε ποιοτικό και με επάρκεια νερό, με τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον να βρίσκονται σταθερά στη ζυγαριά “κόστους – οφέλους”, γιατί αυτό επιβάλει η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που θυσιάζει την υγεία και την ασφάλεια στον βωμό του κέρδους.

Η σοβαρότητα της κατάστασης καθώς και οι δρομολογούμενες εξελίξεις με την παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού απαιτεί την λήψη άμεσων μέτρων και αποφάσεων. Για τον λόγο αυτό ζητούμε να έρθει το θέμα προς συζήτηση στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Οι Περιφερειακοί  Σύμβουλοι:

Νίκος Κουτουμάνος

Γιάννης Κελλάρη

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ