Σαν σήμερα …

0

Σαν σήμερα 31 Αυγούστου 

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

12 Γεννήθηκε ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Γάιος Καίσαρ. Έμεινε στην ιστορία με το παιδικό του προσωνύμιο Καλιγούλας και για την εξαιρετική αγριότητα και φαυλότητά του

161 Γεννήθηκε ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κόμοδος

784 Ο πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης, Παύλος, καθαιρείται από την αυτοκράτειρα Ειρήνη των Αθηνών, η οποία τον αντικαθιστά με τον Ταράσιο, έναν άνθρωπο εμπιστοσύνης του.

1056 Η Βυζαντινή αυτοκράτειρα Θεοδώρα πεθαίνει άτεκνη, τερματίζοντας τη δυναστεία των Μακεδόνων.

1811 Γεννήθηκε ο Γάλλος ποιητής και συγγραφέας Θεόφιλος Γκοτιέ

1847 Πέθανε ο Ιωάννης Κωλέττης, Φιλικός, ηγετική μορφή της Επανάστασης του 1821, ιδρυτής του Γαλλικού Κόμματος και κατόπιν Πρωθυπουργός της Ελλάδας (1844–1847).

1867 Πέθανε ο Γάλλος συγγραφέας Σαρλ Μποντλέρ

1870 Γεννήθηκε η Ιταλίδα παιδαγωγός Μαρία Μοντεσόρι, ιδρύτρια της μοντεσοριανής μεθόδου και η πρώτη Ιταλίδα γιατρός της σύγχρονης εποχής

montesori

1886 Σεισμός, που σημειώνεται στο Τσάρλεστον τη Νότιας Καρολίνας στοιχίζει τη ζωή σε 100 άτομα.

1888  Ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης αρχίζει να σκοτώνει γυναίκες: η Μαίρη Αν Νίκολς είναι το πρώτο του θύμα που βρέθηκε στο Buck’s Row του Λονδίνου.

1895 Ο Γερμανός κόμης Φερδινάνδος φον Ζέπελιν κατοχυρώνει το αερόπλοιο, όπλο των ναζιστών στη συνέχεια (Hindenburg κλπ).

1895  Διεξάγεται ο πρώτος επαγγελματικός αγώνας αμερικάνικου φούτμπολ στο Latrobe μεταξύ Latrobe YMCA και Jeanette AC 12–0. Η αμοιβή του John Brallier από την Latrobe είναι 10 δολάρια.

1897 Γεννιέται ο Fredric March (Φρέντρικ Μαρτς), διακεκριμένος αμερικανός ηθοποιός (πέθανε το 1975)

1897 Ο Τόμας Έντισον πατεντάρει το Κινητοσκόπιο, την πρώτη κάμερα.

1907 Βρετανία, Ρωσία και Γαλλία δημιουργούν την Αντάντ, την Εγκάρδια Συμφιλίωση

1907 Βρετανία και Ρωσία υπογράφουν Συνθήκη για το μοίρασμα των «σφαιρών επιρροής» στη Περσία, το Αφγανιστάν και το Θιβέτ.

1919 Στο Σικάγο των ΗΠΑ, ιδρύεται αμερικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, με σλόγκαν “Εργάτες όλου του κόσμου ενωθείτε”.

kkusa

1922 Η ελληνική και η αρμενική συνοικία της Σμύρνης καταστρέφονται από πυρκαγιά που σκόπιμα έβαλαν οι τουρκικές Αρχές της πόλης. Η 11η Μεραρχία, υπό τον Υποστράτηγο Νικόλαο Κλαδά, αφού κυκλώνεται στην περιοχή των Μουδανιών, παραδίδεται στους Τούρκους. Με προκήρυξή του, ο Κεμάλ καλεί όλους τους υπηρετήσαντες στον ελληνικό στρατό να παραδοθούν μέσα σε 24 ώρες. Οι δικαστικοί και οι υπάλληλοι που υπηρετούσαν στη Μικρά Ασία επιστρέφουν στην Αθήνα.

1923 Οι Ιταλοί βομβαρδίζουν και αποβιβάζονται στην Κέρκυρα, ως αντίποινα για τη δολοφονία στην Ήπειρο του στρατηγού Τελλίνι (επικεφαλής της ιταλικής αντιπροσωπείας για τη χάραξη των ελληνοαλβανικών συνόρων) και της συνοδείας του. Οι Αγγλογάλλοι ιμπεριαλιστές ενέκριναν αυτές τις ενέργειες υποχρεώνοντας την Ελλάδα να αποδεχτεί τους εξευτελιστικούς όρους της φασιστικής Ιταλίας. Οι Ιταλοί θα αποσυρθούν τελικά από την Κέρκυρα στις 27 Σεπτεμβρίου 1923

1928 Η «Όπερα της Πεντάρας» του κομμουνιστή συγγραφέα Μπέρτολτ Μπρεχτ, με μουσική του Κουρτ Βάιλ, κάνει την πρεμιέρα της στο Βερολίνο.

1928 Γεννιέται ο αμερικανός ηθοποιός Τζέιμς Κόμπερν (James [Harrison] Cobern) ‑πέθανε το 2002, έχοντας συμμετάσχει σε πάνω από 70 ταινίες …και οι 7 ήταν υπέροχοι (ως Britt ‑1960), Ραντεβού στο Παρίσι (Tex Panthollow ‑1963), Η μεγάλη απόδραση (Sedgwick «Manufacturer» 1963) Κάτω τα κεφάλια (John H. Mallory 1971), Η ναυμαχία του Μίντγουεϊ (Capt. Vinton Maddox – 1976) ‑με τελευταία την American Gun (ως Martin Tillman ‑2002)

1929  Στη Χάγη υπογράφεται συμφωνία για την εκκένωση της Ρηνανίας από τα στρατεύματα της Αντάντ, καθώς και για το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων. Οι νέες ρυθμίσεις ευνοούν την εισροή ξένων επενδύσεων και την ισχυροποίηση των γερμανικών μονοπωλίων. Ανοίγει σιγά-σιγά ο δρόμος για την επαναστρατικοποίηση της Γερμανίας.

1929 Δημοσιεύεται στον Ριζοσπάστη η διαμαρτυρία του 2ου Αντιιμπεριαλιστικού Συνεδρίου, που συνήλθε στο Βερολίνο, κατά των διώξεων και της τρομοκρατίας στην Ελλάδα. Ανάμεσα σε εκείνους που υπέγραφαν τη διαμαρτυρία ήταν και ο Α. Αϊνστάιν (902.gr)

1931 Φοβερές πλημμύρες πλήττουν την Κίνα, προκαλώντας το θάνατο 250.000 ατόμων.

1931 Ο «Ριζοσπάστης» παραπέμπεται σε νέα δίκη για τις αποκαλύψεις του σχετικά με το σκάνδαλο του υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Βενιζέλου, Αβραάμ. Ο «Ρ» καταδικάζεται και κλείνει. Επανεκδίδεται από την 1η Σεπτέμβρη με τον τίτλο «Νέος Ριζοσπάστης».

1932 Με υπουργική απόφαση εγκαταλείπεται στην Ελλάδα η θερινή ώρα.

therini ora

1933 Πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του Λαϊκού Νοσοκομείου στο Γουδί, δύναμης 300 κλινών, για την εξυπηρέτηση κυρίως των απόρων.

1935 Αρχίζει το κίνημα των πρωτοπόρων της παραγωγής στη σοβιετική βιομηχανία που πήρε το όνομά του από τον ανθρακωρύχο Αλεξέι Σταχάνοφ. Ο Σταχάνοφ είχε καταφέρει να καταρρίψει το προηγούμενο ρεκόρ εξόρυξης κάρβουνου, βγάζοντας στη βάρδιά του — που ήταν 5 ώρες και 45 λεπτά — 102 τόνους (με νόρμα 7 τόνων, γεγονός που αντιστοιχούσε δηλαδή σε 14 νόρμες). Επρόκειτο για προσωπικό κατόρθωμα του Σταχάνοφ και της πρωτοβουλίας του να κάνει πιο αποδοτική τη δουλειά του προς όφελος της σοβιετικής κοινωνίας. Έτσι, ο Αλεξέι Γκριγκόριεβιτς Σταχάνοφ έμεινε στην ιστορία της οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ ως πρωτοπόρος της βιομηχανίας γαιανθράκων, ενώ τιμήθηκε σαν «Ηρωας της Σοσιαλιστικής Εργασίας». Έγινε μέλος του «Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος Μπολσεβίκων» το 1936. Πέθανε το 1970, αλλά το σταχανοφικό κίνημα έμεινε στην ιστορία ως ένα φαινόμενο της δράσης των λαϊκών μαζών που αξιοποιούν τις ενδογενείς δυνατότητες του σοσιαλισμού, προκειμένου να τραβήξουν την κοινωνία και την εξέλιξή της προς τα μπρος, προς την κομμουνιστική κοινωνία. (Πηγή: 902.gr)

1934 Γεννήθηκε ο ηθοποιός Νίκος Ξανθόπουλος

1942 Στο Λουξεμβούργο πραγματοποιείται γενική απεργία ενάντια στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία που επιβάλλανε οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Οι Ναζί προχωρούν σε μαζικές συλλήψεις, ενώ 21 συνδικαλιστές ηγέτες καταδικάζονται σε θάνατο και εκτελούνται.

1944 Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει το Βουκουρέστι.

1945 Γεννήθηκε ο μεγάλος Ισραηλινός βιολονίστας Ιτζακ Πέρλμαν

1948 Πεθαίνει ο σοβιετικός ηγέτης Αντρέι Ζντάνοφ, Β’ Γραμματέας του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος-Μπολσεβίκοι (1941–1948) και Πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης (1947–1948).

1949 Σκοτώνεται σε ενέδρα στην Καστανιά Λακωνίας το αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και διοικητής της ΙΙΙ Μεραρχίας του ΔΣΕ Στέφανος Γκιουζέλης.

1949 Γεννήθηκε ο Αμερικανός ηθοποιός Ρίτσαρντ Γκιρ

1956 Η ΚΕ του ΚΚΕ αποφασίζει να διαλύσει και να ανασυγκροτήσει πολλές από τις Κομματικές Οργανώσεις στην Τασκένδη, αφού χιλιάδες κομματικά μέλη δεν πειθάρχησαν στις αποφάσεις της 6ης Πλατιάς Ολομέλειας της ΚΕ (902.gr)

1957 Η Μαλαισία αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Μεγάλη Βρετανία.

1958 Κούβα: ξεκινά η επέλαση του επαναστατικού στρατού προς τη Δύση στα πλαίσια στρατηγικής μάχης –Aqui no se rinde nadie (carajo) ‑εδώ κανείς δεν παραδίνεται, κανείς δεν κάνει βήμα πίσω! με επικεφαλής Fidel και Camilo Cienfuegos [Gorriarán] με τον Ernesto Che Guevara να κινείται από την Santa Clara

1960 Για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, το “Αχίλλειο” της Κέρκυρας μετατρέπεται σε καζίνο από Γερμανούς επιχειρηματίες .

1964 Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΕΔΑ Ηλίας Ηλιού συντάσσει έκθεση με την οποία χαρακτήριζε ως «σταυρικό» το ζήτημα της συνεργασίας της ΕΔΑ με την Ένωση Κέντρου (902.gr)

1967 Πεθαίνει ο Σοβιετικός συγγραφέας και δημοσιογράφος Ιλιά Έρενμπουργκ.

ilia

1968 Σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έχει αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12.000 άτομα στο βορειανατολικό Ιράν.

1970 Ξεκινάει το πρώτο πρωτάθλημα σκακιού με ηλεκτρονικούς υπολογιστές στην Ιντιανάπολη.

1973 Πέθανε ο Αμερικανός σκηνοθέτης Τζον Φορντ, γνωστός κυρίως για τις ταινίες γουέστερν που είχε γυρίσει

1973 Πέθανε στις ΗΠΑ, σε ηλικία 80 ετών ο Χρήστος Θεοφίλου, γνωστός ως Jim Londos, παγκόσμιος πρωταθλητής στην πάλη το 1930

1980 Ιδρύεται στα Ναυπηγεία του Γκντανσκ στην Πολωνία, υπό την καθοδήγηση του Λεχ Βαλέσα το συνδικάτο Αλληλεγγύη αιχμή δόρατος για τις ανατροπές και την καπιταλιστική παλινόρθωση αργότερα.

1984 Αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του Μίμη Δομάζου με τον ΠΑΟ εναντίον της Μπόκα Τζούνιορς 2–3 στο ΟΑΚΑ μπροστά σε 50.000 θεατές

1986 Σε μετωπική σύγκρουση του σοβιετικού επιβατηγού “Ναύαρχος Ναχίμοφ” με το φορτηγό “Πιοτρ Βάσεφ” στη Μαύρη Θάλασσα χάνουν τη ζωή τους 423.

1986 Σύγκρουση εν πτήσει δύο αεροσκαφών πάνω από την Καλιφόρνια με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους συνολικά 82 άτομα.

1986 Πέθανε ο Ούρχο Κεκόνεν, Φινλανδός πολιτικός – Τιμήθηκε με το παράσημο Λένιν

kekonen

1986 Πέθανε ο Χένρι Μουρ, κορυφαίος γλύπτης του 20ού αιώνα

henri mur

1990 Η Δυτική και Ανατολική Γερμανία υπογράφουν τη συνθήκη ενοποίησης τους.

1991 Επιστήμονες της ΝΑSΑ δηλώνουν ότι, μια τεράστια γεωλίσθηση στον πλανήτη Αφροδίτη, που προκλήθηκε από σεισμό, είναι η πρώτη απόδειξη ότι πρόκειται για γεωλογικά ενεργό πλανήτη.

1993 Στη βορειοδυτική Κίνα, 242 είναι οι νεκροί από την κατάρρευση φράγματος στην απομακρυσμένη επαρχία Κινχάι, λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων.

1993 Το Ισραήλ εγκρίνει σχέδιο συμφωνίας με την ΟΑΠ για την παραχώρηση αυτοδιοίκησης στους Παλαιστίνιους σε Γάζα και Ιεριχώ.

1994 Πλήρη μονομερή εκεχειρία “πλήρη παύση όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων” κηρύσσει ο ΙRΑ, μετά από 25 χρόνια βίας — ειρηνευτική ανακοίνωση που δεν θα τηρηθεί, με την επανάληψη της σύγκρουσης στις 9‑Φεβ-1996, μετά από προβοκάτσιες των Άγγλων

1995 Έξι άτομα σκοτώνονται όταν στρατιωτικό αεροσκάφος της κρατικής εταιρίας του Μάλι, συντρίβεται στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, ενώ προσπαθούσε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” εξαιτίας απώλειας καυσίμων.

1996 Στην Ινδία, 355 νεκροί και εκατοντάδες χιλιάδες άστεγοι είναι ο τραγικός απολογισμός των πλημμυρών, που πλήττουν το Μπιχάρ και τη δυτική Βεγγάλη.

1997 Σε τραγικό δυστύχημα, μέσα στο Παρίσι, σκοτώνεται η πριγκίπισσα Νταϊάνα μαζί με τον σύντροφό της Ντόντι αλ Φαγιέτ και τον οδηγό της μοιραίας Μερσεντές.

1998 Η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει τον Kwangmyongsong, τον πρώτο της δορυφόρο.

1999 Η πρώτη σε σειρά επιθέσεων στη Μόσχα σκοτώνει ένα άτομο και τραυματίζει 40.

1999 Από συντριβή αεροσκάφους Μπόινγκ στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, σκοτώνονται 80 από τους 103 επιβάτες (η χειρότερη αεροπορική τραγωδία στην ιστορία της Αργεντινής).

1999 Ο νεότερος γκραντ μάστερ στο σκάκι στον κόσμο γίνεται ο Βρετανός Ντέιβιντ Χάουελ, 8, που καταφέρνει να νικήσει το Βρετανό πρωταθλητή κόσμου.

2002 Τίθεται σε τροχιά ο πρώτος δορυφόρος Κύπρου-Ελλάδος.

2004 Πραγματοποιείται με επιτυχία η πρώτη μεταμόσχευση αστραγάλου στην Ευρώπη από τον Ιταλό χειρουργό Σάντρο Τζανίνι στο ραλίστα Σιλβάνο Μπόρντον.

2005 Από πανικό σε γέφυρα στη Βαγδάτη χάνουν τη ζωή τους 1.199 άνθρωποι.

2006 Βρίσκονται από την αστυνομία του Όσλο οι πίνακες του Edvard Munch (Έντβαρντ Μούνκ) “η κραυγή” και “Μαντόννα” που κλάπηκαν από το μουσείο Μουνκ το 2004.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here