Σαν σήμερα 28 Σεπτεμβρίου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου. Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε
551 π.Χ. Γεννήθηκε ο κινέζος φιλόσοφος, Κομφούκιος
1538 Ναυμαχία της Πρέβεζας. Ήττα των Ισπανών από τον οθωμανικό στόλο υπό τον Μπαρμπαρόσα.
1542 Ο Πορτογάλος Χουάν Καμπρίγιο φτάνει στο σημερινό Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια.
1687 Ο Ενετός Φραγκίσκος Μοροζίνι κυριεύει την Αθήνα από τους Οθωμανούς
1773 Αρχίζει η εξέγερση των αγροτών στη Ρωσία, με αρχηγό τον Ε. Ι. Πουγατσόφ.
1787 Το αμερικανικό Σύνταγμα ψηφίζεται από το Κογκρέσο και στέλνεται για έγκριση στα νομοθετικά σώματα των Πολιτειών.
1821 Το Μεξικό υπογράφει την τελική πράξη για την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.
1825 Μάχη του Καρβασαρά. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης νικά τους Οθωμανούς στην Αμφιλοχία.
1841 Γεννήθηκε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζορζ Κλεμανσό
1858 Ο κομήτης του Ντονάτι γίνεται ο πρώτος που απαθανατίζεται φωτογραφικά.
1864 Ιδρύεται στο Λονδίνο η Διεθνής Ένωση Εργατών, που αποτέλεσε την Πρώτη Διεθνή.
1867 Το Τορόντο γίνεται επίσημα πρωτεύουσα του Οντάριο.
1871 Η Βραζιλία ψηφίζει νόμο, σύμφωνα με τον οποίο τα παιδιά των σκλάβων θεωρούνται ελεύθεροι πολίτες.
1889 Στην πρώτη γενική διάσκεψη Μέτρων και Σταθμών, καθορίζονται οι ακριβείς διαστάσεις του μέτρου.
1893 Γεννιέται ο λογοτέχνης και ιστορικός Γιάννης Σκαρίμπας
1893 Στην Πορτογαλία, ιδρύεται η ποδοσφαιρική ομάδα της Πόρτο με την ονομασία “Football Club do Porto-Sociedade Sportiva”.
1895 Γεννήθηκε ο Γάλλος γιατρός και χημικός, Λουί Ζαν Παστέρ, ο «πατέρας» της μικροβιολογίας, που ανακάλυψε το αντιλυσσικό εμβόλιο και εφηύρε τη διαδικασία της παστερίωσης
1905 Γεννιέται ο Γερμανός πυγμάχος Μαξ Σμέλινγκ, ο πρώτος Ευρωπαίος που κατέκτησε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή βαρέων βαρών.
1916 Η Ελλάδα βρίσκεται με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, η μία στη Θεσσαλονίκη υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο και η άλλη στην Αθήνα υπό την επιρροή του βασιλιά Κωνσταντίνου. Αιτία, η διχογνωμία Βενιζέλου και Κωνσταντίνου για το αν η χώρα πρέπει να συνταχθεί ή όχι με τις δυνάμεις της Αντάντ κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου.
1916 Γεννιέται ο Αυστραλός ηθοποιός Πίτερ Φιντς.
1922 Υπογραφή της Συνθήκης των Μουδανιών. Υπογράφεται, με επαχθείς όρους, ανακωχή με τους Τούρκους στα Μουδανιά, με την οποία τερματίζεται ο πόλεμος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
1924 Γεννήθηκε ο Ιταλός ηθοποιός, Μαρτσέλο Μαστρογιάνι
1931 Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Αλέξανδρος Διομήδης υποβάλλει την παραίτησή του, μετά τη διαφωνία του με τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο για το χειρισμό του θέματος της “προστασίας της δραχμής”.
1931 Η κυβέρνηση Βενιζέλου θέτει σε ισχύ τις Επιτροπές Ασφαλείας. Γίνονται οι πρώτες μαζικές εκτοπίσεις 50 κομμουνιστών στη Μυτιλήνη.
1932 Γεννιέται ο Χιλιανός τραγουδιστής Βίκτορ Χάρα.
1934 Γεννήθηκε η Γαλλίδα ηθοποιός, Μπριζίτ Μπαρντό
1934 Ναυπηγείται το κρουαζιερόπλοιο Queen Mary.
1939 Η Σοβιετική Ένωση υπογράφει σύμφωνο αμοιβαίας βοήθειας με την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.
1939 Αρχίζει να λειτουργεί η ελληνική υπηρεσία στο ραδιόφωνο του BBC.
1941 Μαζικός λαϊκός ξεσηκωμός εκδηλώνεται με επικεφαλής τους κομμουνιστές στο νομό Δράμας εναντίον των βουλγαρικών δυνάμεων κατοχής, οι οποίες απαντούν με ωμή βία και σφαγές
1944 Ήττα των Βρετανών από τους Ναζί στο Άνχεμ της Ολλανδίας.
1945 Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός και δημοσιογράφος Μανώλης Ρασούλης.
1946 Ο Βασιλιάς Γεώργιος Β΄φτάνει στην Αθήνα και επανέρχεται στο θρόνο του, μετά το Δημοψήφισμα νοθείας και τρομοκρατίας της 1ης Σεπτεμβρίου 1946, το οποίο έδωσε ποσοστό 69% υπέρ της επανόδου του Γεωργίου Β’. Το αποτέλεσμα είχε διαμορφωθεί πριν ο λαός φτάσει στις κάλπες. Ο Βασιλιάς και το πριγκιπικό ζεύγος αποβιβάζονται στο λιμάνι του Φαλήρου, όπου τους υποδέχεται επισήμως η κυβέρνηση. Στη συνέχεια μεταβαίνουν με αυτοκινητοπομπή για δοξολογία στη Μητρόπολη και κατάθεση στεφάνου στον Άγνωστο Στρατιώτη. Από τον εξώστη των Παλαιών Ανακτόρων ο Βασιλιάς χαιρετίζει το πλήθος και παρακολουθεί παρέλαση.
1956 Πέθανε ο γερμανικής καταγωγής Αμερικανός επιχειρηματίας, Γουίλιαμ Μπόινγκ, ιδρυτής της εταιρίας αεροναυπηγικής «Boeing»
1957 Γεννήθηκε ο τραγουδιστής Θέμης Αδαμαντίδης
1961 Η Συρία αποχωρεί από την Ενωμένη Αραβική Δημοκρατία.
1964 Η πρώτη απόπειρα εορτασμού της επετείου της ίδρυσης του ΕΑΜ σε ανοικτό χώρο μετά το 1949 παρεμποδίζεται από τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, ο οποίος τη χαρακτηρίζει «πρόκληση προς το έθνος».
1966 Πεθαίνει ο Γάλλος σουρεαλιστής ποιητής Αντρέ Μπρετόν.
1968 Πεθαίνει ο Βούλγαρος κομμουνιστής Μπλαγκόι Ποπόφ, πρώην αναπληρωματικό μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστής Διεθνούς και ένας από τους κατηγορούμενους από τους Ναζί στη Δίκη της Λειψίας, για την προβοκάτσια πυρπόλησης του Ράιχσταγκ.
1968 Γεννήθηκε η ΑυστραλοΑγγλίδα ηθοποιός Ναόμι Γουότς.
1970 Πεθαίνει στο Κάιρο από έμφραγμα του μυοκαρδίου ο πρόεδρος της Αιγύπτου Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ. Τον διαδέχεται ο Ανουάρ Σαντάτ.
1973 Υποβάλλει την παραίτησή του από τη χουντική κυβέρνηση Μαρκεζίνη ο Νικόλαος Μακαρέζος, εκ των πρωτεργατών του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου. Ακολουθούν και άλλοι στρατιωτικοί υπουργοί.
1974 Καθιερώνεται με νόμο η δημοτική γλώσσα στα ελληνικά δημοτικά σχολεία.
1979 Η Εθνική Ελλάδας μπάσκετ κερδίζει στους Μεσογειακούς του Σπλιτ το πρώτο της χρυσό μετάλλιο σε μεγάλους αγώνες, νικώντας στον τελικό την Γιουγκοσλαβία με 85–75.
1988 Πέθανε η κομμουνίστρια παιδαγωγός και λογοτέχνης Έλλη Αλεξίου
1989 Η Βουλή αποφασίζει να παραπέμψει στο Ειδικό Δικαστήριο, ως υπεύθυνους για το σκάνδαλο Κοσκωτά, τους Ανδρέα Παπανδρέου, Μένιο Κουτσόγιωργα, Δημήτρη Τσοβόλα, Παναγιώτη Ρουμελιώτη και Γιώργο Πέτσο.
1990 Στις Φιλιππίνες, δικαστήριο καταδικάζει ισόβια έναν στρατηγό και 15 στρατιώτες για τη δολοφονία του Μπενίνιο Ακίνο, σύζυγο της πρώην Πρόεδρου Κορασόν Ακίνο.
1990 Πέθανε ο ποιητής Νίκος Καρούζος (Γεν. 17/7/1926)
1991 Πεθαίνει ο μεγάλος Αμερικανός μουσικός Μάιλς Ντέιβις
1994 Το χειρότερο ναυάγιο στην Ευρώπη σημειώνεται στη Βαλτική Θάλασσα, όταν το πλοίο “Εστόνια” που εκτελεί τακτικό δρομολόγιο από το Ταλίν της Εσθονίας προς τη Στοκχόλμη βυθίζεται ανοικτά των νοτιοδυτικών ακτών της Φινλανδίας, συμπαρασύροντας στο θάνατο 852 άτομα.
1995 Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γιτζάκ Ράμπιν, και ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιάσερ Αραφάτ, υπογράφουν στο Λευκό Οίκο συμφωνία, στην οποία γίνεται λόγος για αυτονομία στους Παλαιστινίους στην περιοχή της Δυτικής Οχθης.
2000 Διεξάγεται δημοψήφισμα στη Δανία για την είσοδο της χώρας στην OΝΕ. Υπερισχύει το όχι με 53,1% έναντι 46,9% του ναι. Οι Δανοί κρατούν τη δανέζικη κορώνα, η οποία θα συνδεθεί με το ευρώ με ένα μικρό εύρος διακύμανσης.
2000 Ο Κώστας Κεντέρης γράφει ιστορία, καθώς κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στον τελικό των 200 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ. Ο «φτερωτός Έλληνας» τρέχει σε 20.09. Είναι ο μόνος λευκός από τους οκτώ των τελικών κι αυτό είναι το πρώτο χρυσό μετάλλιο για άνδρα αθλητή στίβου από το 1912 όταν ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας είχε κερδίσει το μήκος άνευ φοράς.
2000 Αρχίζει η δεύτερη «Ιντιφάντα» των Παλιστινίων, με αφορμή την προκλητική επίσκεψη του Αριέλ Σαρόν στα κατεχόμενα.
2002 Σε μαζικές διαδηλώσεις Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, με αφορμή τη 2η επέτειο της «Ιντιφάντα», σκοτώνονται 2 Παλαιστίνιοι. Με τηλεφωνικό του μήνυμα από τη Ραμάλα, ο Αραφάτ διαβεβαιώνει το λαό του ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί.
2003 Στο φυσικό τους χώρο τα ευρήματα της Βεργίνας, που ήρθαν στο φως το 1977 από τον Μανόλη Ανδρόνικο. Εγκαινιάζεται από τον Υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, η έκθεση των αρχαιολογικών ευρημάτων της Βεργίνας, τα οποία μέχρι πρότινος φυλάσσονταν στο Αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλονίκης. Εγκαινιάζεται επίσης το πρώτο πωλητήριο αντιγράφων των αρχαίων ευρημάτων (για το κοινό).
2003 Την ίδια μέρα, η ανθυπολοχαγός του Ελληνικού Στρατού Αρετή Αθανασοπούλου κατακτά το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των ‑59 κιλών νικώντας στον τελικό την Σαλαζάρ από το Μεξικό με 6–5 στο 9ο Παγκόσμιο Πρωταθλήματος Τάε Κβον Ντο του Γκάρμις-Παρτενκίρχεν της Γερμανίας.
2003 Πέθανε ο ελληνικής καταγωγής αμερικανός σκηνοθέτης, Ελία Καζάν (Ηλίας Καζαντζόγλου) («Αμέρικα- Αμέρικα», «Ανατολικά της Εδέμ», «Το Λιμάνι της Αγωνίας»).
2004 Ολοκληρώνονται στην Αθήνα οι 12οι Παραολυμπιακοί Αγώνες.
2006 Στην Αυστρία για πρώτη φορά ψηφίζουν 16χρονοι σε βουλευτικές εκλογές.
2006 Τουλάχιστον 48 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες αγνοούνται μετά το πέρασμα του τυφώνα Σαγκσάν από τις Φιλιππίνες, του χειρότερου τα τελευταία 11 χρόνια στην περιοχή.
2008 Ατύχημα στο γκραν-πρι της Σιγκαπούρης. Αργότερα θα αποκαλυφθεί ότι ήταν προσχεδιασμένο (Σκάνδαλο Κρασγκέιτ).
2010 πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Αρθουρ Πεν, δημιουργός της θρυλικής ταινίας «Μπόνι και Κλάιντ»
2013 Συλλαμβάνονται τα ηγετικά στελέχη της «Χρυσής Αυγής» (Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός κ.ά.). Κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και οπλοκατοχή.
2019Πολυνομοσχέδιο — «σκούπα» για ΣΣΕ και συνδικαλιστικά δικαιώματα
«Το πολυνομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο “ανάπτυξη παντού” είναι νομοσχέδιο — σκούπα για τους μισθούς των εργαζομένων και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες», σχολιάζει το ΠΑΜΕ. «Δίνει γην και ύδωρ στους επενδυτές και γκρεμίζει όσα εργατικά — λαϊκά δικαιώματα έμειναν όρθια με σκληρό αγώνα στην περίοδο της κρίσης, με παράλληλο τσάκισμα στα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Είναι φανερή πλέον η επιχείρηση να μπει στο γύψο το συνδικαλιστικό κίνημα, η συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση των εργαζομένων».
Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει οριστικό ενταφιασμό των κλαδικών συμβάσεων, με πλέγμα αντιδραστικών διατάξεων: Ως όρος για την όποια επέκταση των κλαδικών ΣΣΕ προστίθεται η «τεκμηρίωση των επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου». Θεσμοθετείται υπερίσχυση τοπικών κλαδικών, ακόμα και συμβάσεων που υπογράφονται από Ενώσεις Προσώπων, έναντι της κλαδικής σύμβασης. Με Υπουργικές Αποφάσεις θα προβλέπονται εξαιρέσεις επιχειρήσεων από τις κλαδικές ΣΣΕ, με επίκληση «οικονομικών προβλημάτων» κ.τ.λ. Καταργείται ουσιαστικά ακόμα και το ελάχιστο δικαίωμα για μονομερή προσφυγή στον ΟΜΕΔ.
Παράλληλα, εισάγονται διατάξεις για πιο ασφυκτικό έλεγχο των συνδικάτων από το κράτος και την εργοδοσία, με προβλέψεις για ηλεκτρονικό μητρώο και ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, κουρελιάζοντας τα καταστατικά των σωματείων, βάζοντας εμπόδια στη συλλογική δράση.
2020 Ανεπιθύμητος ο υπουργός του πολέμου!
Μαζικό συλλαλητήριο ΕΔΥΕΘ, εργατικών σωματείων και φοιτητικών συλλόγων ενάντια στην παρουσία Πομπέο
«Pompeo go home! Ανεπιθύμητος ο Πομπέο, υπουργός του πολέμου. Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!». Αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα έστειλαν ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης, με τη μαζική συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν η ΕΔΥΕΘ, εργατικά σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι ενάντια στην παρουσία του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.
Μέσα από τη μεγάλη διαδήλωση, λαός και νεολαία απαίτησαν «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών» και απάντησαν στην αστυνομοκρατία που επιβλήθηκε για να δώσει και με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση τα διαπιστευτήριά της, βροντοφωνάζοντας «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, στον ιμπεριαλισμό ποτέ συγχωροχάρτι».