«Συνέντευξη Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς, Δευτερογενούς Τομέα και θεμάτων Αναπτυξιακών Νόμων»

0

Συνέντευξη τύπου για το πρόγραμμα δακοκτονίας παραχώρησε σήμερα, Πέμπτη 8 Ιουνίου, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς, Δευτερογενούς Τομέα και θεμάτων Αναπτυξιακών Νόμων, Στάθης Αναστασόπουλος.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους διευθυντές ΔΑΟΚ της Περιφέρειας και τον Γεν. Διευθυντή, κ. Μητρόπουλο, όπου συζητήθηκε η πορεία καρπόδεσης των ελαιοδένδρων στην περιοχή της Περιφέρειας, η οποία διαπιστώθηκε, σε γενικές γραμμές, ότι είναι ικανοποιητική. Ορισμένες περιπτώσεις μειωμένης καρπόδεσης έχουν παρατηρηθεί σε περιοχές που έχουν συχνές βροχοπτώσεις και αυξημένα επίπεδα υγρασίας. Διαφαίνεται όμως, ότι εξελίσσεται ομαλά και σε ικανοποιητικό βαθμό, αναμένεται δε να ακολουθήσει μια καλή ελαιοκομική περίοδο, με αυξημένες τιμές για τον ελαιοπαραγωγό.

Επίσης, έγινε αναφορά στην εξέλιξη που υπάρχει την παρούσα ελαιοκομική περίοδο και τις προετοιμασίες που έχουν γίνει από τις ΔΑΟΚ όλων των περιφερειακών ενοτήτων. Ειδικότερα υπάρχει 3ετης διαγωνισμός, στις περισσότερες ΠΕ, άρα υπάρχουν ανάδοχοι και για την παγιδοθεσία και για τους δολωματικούς ψεκασμούς, ενώ εφαρμόζονται και ετήσιοι διαγωνισμοί. Γενικά δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και όταν κριθεί από τους αρμόδιους γεωπόνους, μπορούν να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί, ενώ έχει ξεκινήσει ήδη η ανάρτηση των παγίδων για τον έλεγχο του δακοπληθυσμού.

Έγινε αναφορά επίσης στις ανακοινώσεις των Δ/νσεων ΔΑΟΚ, που οφείλουν οι ελαιοπαραγωγοί να παρακολουθούν, διότι δίδονται ανά περίπτωση συμβουλές και καλλιεργητικές τεχνικές για πιθανές ασθένειες, όπως ο ρυγχίτης, πυρηνοτρήτης κ.α.

Ακόμα, ως γνωστόν η Περιφέρεια διεκδίκησε και κατάφερε την επιπλέον χρηματοδότηση του φετινού προγράμματος δακοκτονίας, με ποσό 1,5 εκ. ευρώ από το Υπ. Εσωτερικών, προκειμένου να αξιοποιηθεί για προμήθεια κατάλληλων φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων. Τα σκευάσματα αυτά είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του δάκου, κατάλληλα και για βιολογικούς ελαιώνες και σε ποσότητα ικανή για δύο πλήρης ψεκασμούς, ενώ χρησιμοποιούνται και σε άλλες Περιφέρειες, όπως στην Κρήτη κ.α.

Για το σκοπό αυτό εξελίσσονται οι διαδικασίες προμήθειας των σκευασμάτων, κάτι που θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα, ενώ ο προγραμματισμός περιλαμβάνει οι ψεκασμοί να ξεκινήσουν με τα φάρμακα που υπάρχουν σε κάθε ΠΕ, προερχόμενα από την κατανομή του Υπουργείου.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που εξελίσσεται αυτή την περίοδο, είναι η παρακολούθηση των δολωματικών ψεκασμών, μέσω εφαρμογής νέων τεχνολογιών GPS, ροόμετρα κλπ., μέσω προγραμματικής σύμβασης με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, η οποία αναμένεται να εγκριθεί στο προσεχές συμβούλιο. Ανέρχεται σε συνολικό προϋπολογισμό 197.500 με ΦΠΑ, με τετραετή διάρκεια και κόστος για το πρώτο έτος 118.000 €, χρηματοδοτούμενο από πόρους της Περιφέρειας. Ο στόχος των παραπάνω αποτελεί η βέλτιστη παρακολούθηση της δακοκτονίας, που σε συνδυασμό με τα νέα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα θα βελτιώσει σημαντικά την δακοπροστασία σε ποσοστό 30-40%.

Καταλήγοντας ο Αντιπεριφερειάρχης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες των υπηρεσιακών παραγόντων, ιδίως για την προώθηση των διαγωνισμών, τους οποίους ευχαρίστησε ιδιαίτερα.

Δρ. Στάθης Ι. Αναστασόπουλος

Γραφείο Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ