
Το «ερώτημα του ενός εκατομμυρίου» δεν είναι ποιος ή ποια θα εκλεγεί απόψε νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά εάν την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου το κόμμα θα είναι ενιαίο.
Μετά την φαραωνική επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη (45% -36,2%) έναντι της Έφης Αχτσιόγλου η οποία θεωρητικώς ήταν το φαβορί, ξεκίνησε μια «καταιγίδα» τοξικότητας και αηθών επιθέσεων προς τον νικητή φτάνοντας σε σημείο να τον χαρακτηρίσουν «συνεργάτη του Μητσοτάκη». Την ίδια στιγμή, ορισμένοι δεν δίστασαν να τοποθετήσουν στο κάδρο -έμμεσα αλλά με σαφήνεια- και τον Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας του να παραβεί την αυστηρή ουδετερότητα που τήρησε και να πάρει θέση για τα τεκταινόμενα.
Το εκρηκτικό μείγμα που έχει διαμορφωθεί στην Κουμουνδούρου με πυρά ένθεν – κακείθεν και μια… κατάσταση «επανάστασης» όλων εναντίων όλων, δημιουργεί ερωτήματα για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει ενιαίος ή θα διασπαστεί μετά τις εσωκομματικές εκλογές.
Πέραν του θεμελιώδους που αφορά στην ακεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ, σε επίπεδο πολιτικής ανάλυσης, οι διεργασίες και οι αντιπαραθέσεις που προηγήθηκαν ανέδειξαν 2+1 κρίσιμα σημεία: Πολιτική υποκρισία, ζητήματα με τη δημοκρατική διαδικασία αλλά και τον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα.
Εθνική ασφάλεια – εξωτερική πολιτική: Έμφαση χωρίς έφεση
Το απαράδεκτο αλλά στιγμιαίο λεκτικό ατόπημα που πραγματοποίησε ο κ. Κασσελάκης αποκαλώντας το ψευδοκράτος, τα Κατεχόμενα, ως «κρατίδιο της Τουρκίας» εργαλειοποιήθηκε από την πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου και των υποστηρικτών της.
Και παρότι ο ίδιος ανασκεύασε άμεσα και επιχείρησε να εξηγήσει σε τι οφείλεται το ολίσθημά του, οι αντίπαλοι του έσπευσαν να του προσάψουν άγνοια, αδυναμίες, επικινδυνότητα ενώ κάποιοι του καταλόγισαν «μειωμένα πατριωτικά αντανακλαστικά». Έχει ο κ. Κασσελάκης μειωμένη πατριωτική συναίσθηση και η κυρία Αχτσιόγλου αυξημένη; Είναι ορθή η βάση μιας τέτοιας συζήτησης γενικά και δη εντός ΣΥΡΙΖΑ;
Όντας υπουργός Παιδείας, ο νυν υποστηρικτής της κυρίας Αχτσιόγλου, Νίκος Φίλης, είχε κερδίσει θέση και εγκωμιαστικά σχόλια σε αρκετά τουρκικά πρωτοσέλιδα αναφορικά με τις… “απόψεις” του ότι οι μαζικές σφαγές των Ποντίων συμπατριωτών μας από τους Τούρκους δεν συνιστούν γενοκτονία.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απόψεις του Δημήτρη Χριστόπουλου, άλλου κεντρικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και υποστηριχτή της κυρίας Αχτσιόγλου. «Η μουσουλμανική μειονότητα δεν είναι τρισυπόστατη αλλά ενιαίο πράγμα τουρκικό» έλεγε ο κ. Χριστόπουλος. Την υποψηφιότητα Αχτσιόγλου στηρίζει και ο Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, ο μειονοτικός βουλευτής Ξάνθης, ο οποίος έχει «συλληφθεί» πολλές φορές να μιλά για «τουρκική μειονότητα» αλλά και να πηγαίνει σε εκδηλώσεις (“εκλογή” ψευδομουφτή κλπ) που δεν θα έπρεπε.
Βέβαια, δεν πάνε πολλά χρόνια από όταν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της τότε νεολαίας του -μεταξύ των οποίων και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος– διαδήλωναν υπέρ του «αυτονόητου» όπως το χαρακτήριζαν «δικαιώματος» της τότε πΓΔΜ «να αποκαλείται και να είναι Μακεδονία».
Το βράδυ της Παρασκευής, ερωτηθείσα για το μονομερές αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα έως τα 12 μίλια στο Αιγαίο, η κυρία Αχτσιόγλου απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση.
Περί δημοκρατίας και ισότητας της ψήφου
Η εκλογική διαδικασία ανάδειξης νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται για πρώτη φορά κανονικά και ανοιχτά. Τον Μάιο του 2022, ο Αλέξης Τσίπρας ψηφίστηκε από 152.193 μέλη αλλά δίχως… αντίπαλο.
Οι εκλογικές -δυτικού τύπου- διαδικασίες διέπονται μεταξύ άλλων από την αρχή της ισότητας της ψήφου. Όλοι έχουν από μια ψήφο, όλων η ψήφος έχει την ίδια βαρύτητα και νικητής της εκλογικής διαδικασίας αναδεικνύεται όποιος κερδίσει την πλειοψηφία των ψηφισάντων.
Όλα αυτά θεωρούνταν δεδομένα μέχρι την περασμένη Κυριακή. Μετά τη νίκη Κασσελάκη, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων ο αποτυχών στις εσωκομματικές εκλογές Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Φίλης, ο Νίκος Βούτσης και άλλοι διατύπωσαν μια σειρά θεωριών για το εκλογικό αποτέλεσμα, για το αν ο Κασσελάκης «είναι αλεξιπτωτιστής», «με ποιο δικαίωμα διεκδικεί την ηγεσία του κόμματος;» και πολλά παρεμφερή.
Στην πραγματικότητα αυτό που ενδεχομένως ήθελαν να πουν είναι ότι δεν τους άρεσε το αποτέλεσμα και ότι η ισότητα της ψήφου είναι μεν καλή ως γενική αρχή αλλά «όχι και να μας πάρει το κόμμα ο ξένος».
«Ανεξαρτήτως του ποιον ή ποια θες για αρχηγό δεν μπορεί να βγαίνεις και να λες στον κόσμο ‘’τι ψηφίσατε ρε”; Είναι αντιδημοκρατικό’’ σημείωναν κορυφαίοι αξιωματούχοι της Κουμουνδούρου. Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι τα παραπάνω στελέχη τα οποία μιλούν “για την ανάγκη αριστερής καθαρότητας”, διέπονται από “ιδιοκτησιακές λογικές” και στοχεύουν “να ελέγχουν τον ΣΥΡΙΖΑ και να αποφασίζουν 4-5 άτομα για το τι θα γίνεται”. Όπως και να έχει, τα ζητήματα εσωκομματικής και εν γένει δημοκρατίας, η όποια νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να τα λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της.
«Να μιλήσει ο Τσίπρας»
Μέχρι την επικράτηση Κασσελάκη, όλοι όμνυαν στο όνομα του Αλέξη Τσίπρα. Στη συνέχεια, στελέχη όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νάσος Ηλιόπουλος και άλλοι ζήτησαν δημόσια παρέμβαση Τσίπρα.
«Ο πρόεδρος Τσίπρας θέλει να πάει καλά εκλογική διαδικασία. Έμεινε ουδέτερος και καλά έκανε. Όλοι αυτοί (σ.σ. Έφη Αχτσιόγλου, Πάνος Σκουρλέτης, Νάσος Ηλιόπουλος) είναι κάτι γιατί τους έδωσε αξία ο Τσίπρας. Όλα αυτά που γίνονται τις τελευταίες μέρες δείχνουν τι τραβούσε ο Τσίπρας για να κρατήσει ενωμένο το κόμμα» τόνισε στο Aftodioikisi κορυφαίος αξιωματούχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
SMS, debate και «υποτίμηση»
Τις περασμένες ημέρες, η κυρία Αχτσιόγλου επιχείρησε να κάνει ντεμαράζ εστιάζοντας σε τρία σημεία. Αρχικά αιτήθηκε debate, προσφέροντας την ευκαιρία στον κ. Κασσελάκη να της υπενθυμίσει πως όταν αυτός το ζήτησε -τότε που στο επιτελείο Αχτσιόγλου εκτιμούσαν ότι θα νικούσαν από την πρώτη Κυριακή- εκείνη αρνούνταν.
Στη συνέχεια, η κυρία Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης την υποτίμησε επειδή είναι γυναίκα. Πότε και με ποιον τρόπο; Σύμφωνα με την ίδια, όταν ο κ. Κασσελάκης την αποκάλεσε «Έφη» στο συνέδριο του κόμματος στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπου ετεροχρονισμένα η ίδια διείδε υποτίμηση.
Τέλος, η Έφη Αχτσιόγλου ξεκίνησε να δημοσιεύει video στο διαδίκτυο αντιγράφοντας τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος τα χρησιμοποίησε ως αιχμή του δόρατός τους. Μεταξύ των video, περιλαμβανόταν και ένα ξέσπασμά της, αναφορικά με ένα δημοσίευμα το οποίο έκανε λόγο ότι το βράδυ των εκλογών της 25ης Ιουνίου η ίδια ζήτησε με γραπτό μήνυμα την παραίτηση Τσίπρα. Πολλοί συνεργάτες της Αχτσιόγλου την υποστήριξαν. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν βγήκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τον ισχυρισμό της, ενώ ο Γιώργος Τσίπρας, με δημόσια παρέμβασή του τόνισε ότι ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και ξάδερφός του δέχθηκε υπονόμευση.
Επόμενη μέρα
Το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ -αλλά και για τη χώρα η οποία χρειάζεται ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση για να ελέγχει την κυβέρνηση- είναι τι θα γίνει την επομένη των εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες του Aftodioikisi, από την πλευρά Κασσελάκη διαρρέεται ότι ακόμα και αν ηττηθεί προτίθεται να παραμείνει στο κόμμα. Στον αντίποδα τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα.
Εάν εκλεγεί η κυρία Αχτσιόγλου -η οποία προανήγγειλε αρκετές διαγραφές- ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει κοινοβουλευτικό αρχηγό απέναντι στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Εάν εκλεγεί ο κ. Κασσελάκης, το ρόλο του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας φαίνεται ότι θα διατηρήσει ο Σωκράτης Φάμελλος.
«Ορισμένοι προσπαθούμε να κρατήσουμε ισορροπίες, διότι θα αναγκαστούμε να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι την επόμενη μέρα όλοι μαζί στον ΣΥΡΙΖΑ» σημείωναν πηγές με άριστη γνώση των εσωκομματικών διεργασιών στην Κουμουνδούρου κρατώντας την ανάσα τους ενόψει των εξελίξεων
aftodioikisi.gr/