ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / Τέσσερις οι υποψήφιοι και άλλοι δύο στην αναμονή

0

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. μοιάζει με μία περίπλοκη εξίσωση. Ο τελικός αριθμός των υποψηφίων για την ηγεσία φέρεται να είναι άμεσα συνδεδεμένος με το αποτέλεσμα της αποψινής ψηφοφορίας που θα αφορά το χρονοδιάγραμμα των εσωτερικών διεργασιών. Τα στελέχη που έχουν έφεση – και γνώση – στην κομματική αριθμητική κάνουν ήδη τους υπολογισμούς τους στο πλαίσιο μίας προσπάθειας να αποκρυσταλλώσουν το σκηνικό.

Τα δεδομένα είναι τα εξής: Μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει την υποψηφιότητα τους τέσσερα στελέχη. Η Έφη Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Παππάς και ο Στέφανος Τζουμάκας. Ο Παύλος Πολάκης – έπειτα από αρκετές αμφιταλαντεύσεις, όπως σημειωνόταν χθες – δεν θα είναι υποψήφιος αν δεν μετακινηθεί η διαδικασία της εκλογής προέδρου για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ανάλογο στίγμα εκπέμπει και ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Οι τρεις θέσεις για το χρονοδιάγραμμα

Υπό αυτό το πρίσμα, ο φακός επικεντρώνεται στους νέους συσχετισμούς της Κεντρικής Επιτροπής, έπειτα από τις αναδιατάξεις συμμαχιών που προκάλεσε η αποχώρηση Τσίπρα και το άνοιγμα της διαδικασίας για την ηγεσία.

Η τάση 6+6 (Ηλιόπουλος, Χαρίτσης κ.λπ.) και ένα ευρύ τμήμα του πρώην προεδρικού μπλοκ (Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκος Μπίστης, Αλέκος Φλαμπουράρης) – που στηρίζουν την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου – ευθυγραμμίζονται με την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας για Διαρκές Συνέδριο στις 25 Αυγούστου και εκλογή ηγεσίας στις 3 και 10 Σεπτεμβρίου.

Η εισήγηση προβλέπει και διεξαγωγή έκτακτου Συνεδρίου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ζήτημα μετατόπισης των χρονοδιαγραμμάτων δεν εγείρει ούτε η «Ομπρέλα», που στηρίζει την υποψηφιότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ υποστηρικτών των δύο υποψηφίων είναι ανοιχτοί. Κοινώς, αν κάποιος/α από τους Αχτσιόγλου – Τσακαλώτο δεν προκριθεί στον β’ γύρο, τότε θα ενώσουν τις δυνάμεις τους.

Το δίδυμο Σπίρτζη – Πολάκη καθώς και η ΡΕΝΕ (Σκορίνης – Τεμπονέρας) τάσσονται υπέρ της εκλογής προέδρου μετά τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές. Αν περάσει η πρόταση τους, τότε ανοίγει ο δρόμος της προσθήκης άλλων δύο υποψηφιοτήτων, των Παύλου Πολάκη – Διονύση Τεμπονέρα. Οι Πολάκης – Σπίρτζης σκοπεύουν, εντούτοις, να στηρίξουν τον Νίκο Παππά αν χάσουν απόψε τη μάχη των συσχετισμών.

Με ενδιαφέρον, ωστόσο, αναμένεται η στάση του ίδιου του κ. Παππά που έχει προκρίνει τη μετάθεση της διαδικασίας για περίπου 2-3 εβδομάδες, ώστε το διαρκές συνέδριο να λάβει χώρα στα μέσα Σεπτεμβρίου και η εκλογή του νέου Προέδρου στα τέλη Σεπτέμβρη, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει την μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών με νέα ηγεσία.

/tvxs.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here