Την επιστροφή κεφαλής Κενταύρου του Παρθενώνα ζητά η Ελλάδα από τη Γερμανία

0

H ελληνική κυβέρνηση ζητεί να επιστραφεί στη χώρα μια κεφαλή Κενταύρου από τον Παρθενώνα που εκτίθεται εδώ και 160 χρόνια στο μουσείο Μάρτιν φον Βάγκνερ του πανεπιστημίου Βίρτσμπουργκ στη Γερμανία, κάτι που όμως το πανεπιστήμιο αρνείται να κάνει.

Η κεφαλή του Κενταύρου είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 2.400 ετών και βρισκόταν στη μετόπη του Παρθενώνα, μεγάλο μέρος της οποίας βρίσκεται εδώ και 200 χρόνια στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.

Η κεφαλή περιήλθε στην κατοχή του Μάρτιν φον Βάγκνερ – ενός Γερμανού ζωγράφου, γλύπτη και συλλέκτη έργων τέχνης – το πρώτο μισό του 19ου αιώνα από μια ιταλική ιδιωτική συλλογή.

Τώρα η ελληνική κυβέρνηση ζητά την επιστροφή του, όπως δηλώνει ο Γιόχεν Γκρίσμπαχ, καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ.

«Λαμβάνουμε τακτικά επιστολές από την Ελβετία. Εκεί έχει την έδρα της μια επιτροπή για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Όμως η απάντηση είναι η ίδια: δυστυχώς δεν μπορούμε να δώσουμε πίσω το έργο», πρόσθεσε.

Το πανεπιστήμιο δικαιολογεί την άρνησή του λέγοντας ότι η κεφαλή του Κενταύρου ήταν κληροδότημα του Μάρτιν φον Βάγκνερ, ο οποίος είχε τονίσει ότι δεν μπορεί να πουληθεί ή να δοθεί αλλού.

Μάλιστα υποστηρίζει ότι το σχετικό έγγραφο με την απαίτηση του φον Βάγκνερ, που χρονολογείται από το 1858, βρίσκεται στο αρχείο του πανεπιστημίου.http://tvxs.gr

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ