Το μωβ λουλούδι του Οκτωβρίου που έχει 20 ημέρες ζωής αποδείχθηκε χρυσάφι

0

Το μωβ λουλούδι του Κρόκου Κοζάνης ανθίζει μία φορά το χρόνο. Εχει διάρκεια ζωής μόλις 20 ημέρες. Είναι το χρυσάφι της ελληνικής γης.  Μία καλλιέργεια που δίνει εισόδημα σε 1000 οικογένειες, σε 20 χωριά γύρω από την Κοζάνη, χάρη στη συνεργασία του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης με την ΚΟΡΡΕΣ.

Το μωβ λουλούδι του Οκτωβρίου που έχει 20 ημέρες ζωής αποδείχθηκε χρυσάφι

Το μωβ λουλούδι του Κρόκου Κοζάνης ανθίζει μία φορά το χρόνο.

Αυτό το σπάνιο συστατικό που φιλοξενεί με φροντίδα η ελληνική γη, αποδείχτηκε πως  είναι το χρυσάφι της.

Στην περιοχή της Κοζάνης, οι ατελείωτες μωβ εκτάσεις έχουν διάρκεια ζωής μόλις 20 ημερών, κάθε Οκτώβριο.

Αληθινό θαύμα!

Ετούτες  τις μέρες του Οκτώβρη οι ντόπιοι καλλιεργητές ξεκινούν με την ανατολή του ηλίου τη συλλογή των ανθέων, την ώρα που τα φυτικά έλαια του Κρόκου βρίσκονται στην υψηλότερη συγκέντρωσή τους.

Μια  χειρωνακτική εργασία, πολύωρη, κοπιαστική.

Στο τέλος της ημέρας τα κροκοχώραφα φαντάζουν πια γυμνά.

Όμως το επόμενο πρωί, σαν να γίνεται ένα αληθινό θαύμα, αποκτούν πάλι τη μαγευτική όψη μιας μωβ θάλασσας.

Ένας κύκλος ζωής που διαρκεί 20 ημέρες – σε αυτό το διάστημα, χιλιάδες στρέμματα στα χωριά γύρω από την Κοζάνη χρωματίζονται ιώδη από τα πέταλα του κρόκου.

Τα μεγάλα κοφίνια πρέπει να γεμίσουν µε το ‘χρυσάφι της ελληνικής γης’ πριν βραδιάσει, γιατί το λουλουδάκι του κρόκου μαραίνεται πολύ γρήγορα.

Η δεξιοτεχνία της συλλογής και της ξήρανσης

Την ίδια ημέρα της συλλογής, στο σπίτι κάθε παραγωγού, η οικογένεια ξεχωρίζει τα πέταλα από τους στήμονες και τα στίγματα, με εξαιρετική επιμέλεια και δεξιοτεχνία.

Τα άνθη τοποθετούνται λίγα – λίγα πάνω σε µια περιστρεφόμενη πλάκα και µε τη βοήθεια ενός ρεύματος αέρα τα πέταλα ξεχωρίζουν από τους στήμονες και τα στίγματα.

Ακολουθεί η ξήρανση των στιγμάτων. Εργασία που απαιτεί γνώση, πείρα και τέχνη, προκειμένου ο κρόκος να ξεραθεί φυσιολογικά και να διατηρήσει αναλλοίωτες όλες τις πολύτιμες ιδιότητές του.

Την ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, το χρώμα και το άρωμα.

Μέσα στο χειμώνα, οι γυναίκες της περιοχής διαχωρίζουν υπομονετικά τα πολύτιμα στίγματα από τους στήμονες και απομακρύνουν τις ξένες ύλες, μέχρι που το προϊόν είναι πλέον έτοιμο.

Τότε θα παραδοθεί στον Αναγκαστικό Συνεταιρισµό Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, ο οποίος έχει και την αποκλειστική ευθύνη της συγκέντρωσης, διαλογής, μεταποίησης, συσκευασίας και εµπορίας του συνόλου της παραγωγής κρόκου στην Ελλάδα.

Από την καλλιέργεια έως το τελικό προϊόν η διαδικασία είναι χειρωνακτική, χρονοβόρα,  απαιτητική – στοιχείο  που δικαιολογεί το υψηλό κόστος του.

Το χρυσάφι της ελληνικής γης

Είκοσι περίπου είδη κρόκου είναι αυτοφυή στην Ελλάδα σήμερα, ωστόσο καλλιεργείται µόνο το είδος Crocus sativus, σε μια περιοχή που περιλαμβάνει πολλά μικρά χωριά, γύρω από την Κοζάνη. Τα άνθη του φυτού φθάνουν, συνήθως, στο ύψος των 10-12 εκατοστών πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Πρόκειται για ένα πολύτιμο καρύκευμα με μοναδικό άρωμα και βαθύ  κόκκινο χρώμα.

150.000 άνθη κρόκου και ισάριθμες επικύψεις για ένα κιλό τελικού προϊόντος

Χρειάζονται περίπου 150.000 άνθη κρόκου και ισάριθμες επικύψεις για ένα κιλό τελικού προϊόντος, το οποίο αποτελείται αποκλειστικά και µόνο από τα αποξηραμένα στίγματα του άνθους – αναλογία που δικαίως αποδίδει στον Κρόκο Κοζάνης τον τίτλο του χρυσαφιού της ελληνικής γης.

Ένας γρήγορος εργάτης μπορεί να μαζέψει 30.000 άνθη την ημέρα. Ένα στρέμμα αποδίδει περίπου 800 γραμμάρια κρόκου το χρόνο.

Ο ελληνικός Κρόκος Κοζάνης θεωρείται ο καλύτερος στον κόσμο

Τα διάφορα είδη κρόκου βαθμολογούνται σύμφωνα με εργαστηριακές μετρήσεις χαρακτηριστικών, όπως η κροκίνη, η πιροκροκίνη και η περιεκτικότητα σε σαφρανάλη, που αποτελούν τις βασικές παραμέτρους ποιότητας.

Ο ελληνικός Κρόκος Κοζάνης θεωρείται ο καλύτερος στον κόσμο βάσει αντικειμενικών μετρήσεων με τη διαδικασία ISO 3632 TS.

Από το 1998 ο Ελληνικός Κρόκος Κοζάνης βρίσκεται στο μητρώο των Προστατευομένων Ονομασιών Προέλευσης (Π.Ο.Π).

Η ιστορική αφετηρία του Κρόκου

Η ‘αφετηρία’ καλλιέργειας του κρόκου τοποθετείται χρονικά πριν περισσότερα από 3.000 χρόνια. Στη Μινωική Κρήτη το πανέμορφο άνθος του κρόκου αποτελούσε σύμβολο της Μεγάλης Θεάς της Φύσης και η συλλογή του γινόταν με τελετουργικό τρόπο.

Ξακουστή είναι μία τοιχογραφία από το Ακρωτήρι της Σαντορίνης που χρονολογείται περί τα μέσα της 2ης χιλιετίας π.Χ., στην οποία απεικονίζονται πολύχρωμα ντυμένες νεαρές να γεμίζουν τα καλάθια με κρόκο. Οι φοίνικες έμποροι που πωλούσαν τον κρόκο στα πέρατα του κόσμου ζυγίζοντάς τον με χρυσό και οι νοθευτές του που βασανίζονταν δίχως έλεος στην κινεζική αυτοκρατορία είναι δύο μόνο από τα πολλά επεισόδια στη μακρά ιστορία του ως φαρμάκου, μπαχαρικού και χρωστικής ύλης.

Οι αρχαίοι λαοί της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων αρωματοποιών της Αιγύπτου, ιατρών της Γάζα, κατοίκων της Ρόδου, χρησιμοποιούσαν το σαφράν σε αρώματα, αλοιφές, ποτ πουρί, μάσκαρα και θεραπευτικά σκευάσματα. Η κύρια χρήση του κρόκου στην αρχαιότητα ήταν στην ιατρική και ο Ιπποκράτης το συνιστούσε τόσο για την αντιμετώπιση παλαιών και πρόσφατων τραυμάτων, όσο και άλλων νοσημάτων.

Ο Κρόκος στην τέχνη της μαγειρικής

Στη Βυζαντινή εποχή, ο κρόκος αρχίζει να ‘συμμετέχει’ στη μαγειρική, κερδίζοντας ήδη από εκείνα τα χρόνια, τη φήμη ενός πολύτιμου, ευγενούς αρτύματος που χαρίζει μοναδικό άρωμα, χρώμα και γεύση σε πλήθος εδεσμάτων, όπως ψαρόσουπες, σάλτσες, ζυμαρικά, αρτοσκευάσματα και γλυκίσματα.

Στην Ευρωπαϊκή κουζίνα ο κρόκος χρησιμοποιείται ως καρύκευμα σε πολλές τοπικές συνταγές, όπως την περίφημη Ισπανική paella, το Ιταλικό ριζότο alla Μilanese και τη Γαλλική Bouillabaisse.

Στην ινδική και αραβική μαγειρική η ζαφορά αποτελεί βασικό συστατικό πολλών συνταγών, πάντοτε φυσικά σε πολύ μικρή ποσότητα, ενώ σημαντική αξία της αποδίδει και η ζαχαροπλαστική αυτών των χωρών.

Στο πλαίσιο του δικτύου ηθικών συνεργασιών με καλλιεργητές ανά την Ελλάδα, η ΚΟΡΡΕΣ σε συνεργασία με τον ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΚΡΟΚΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ υποστηρίζουν 1.000 οικογένειες

Η συνεργασία της ΚΟΡΡΕΣ με τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών Κοζάνης εντάσσεται στο πλαίσιο του δικτύου ηθικών συνεργασιών που διατηρεί η μάρκα καλλυντικών με καλλιεργητές ανά την Ελλάδα.

Ξεκίνησε το 2007, παίρνοντας τη μορφή μίας εταιρείας, Προϊόντα Κρόκου Κοζάνης, που στόχο έχει την προώθηση του πολύτιμου συστατικού στο διεθνή χάρτη, αλλά και την ανάπτυξη καινοτομικών προϊόντων βασισμένων στις μοναδικές ιδιότητές του.

Η προσπάθεια αυτή στηρίζει 1.000 οικογένειες από 20 χωριά γύρω από την Κοζάνη.

Το χρυσάφι της γης μετατρέπεται σε ελιξήριο νεότητας

Το πιο πολύτιμο φυσικό συστατικό, το αρχαιότερο καρύκευμα, η αξία του οποίου ξεπέρασε αυτή του χρυσού, μετατρέπεται σήμερα σε ισχυρό ελιξίριο διαχρονικής νεότητας για κάθε σημάδι γήρανσης, για κάθε τύπο επιδερμίδας, για κάθε ηλικία. Ένα συστατικό με ανεκτίμητης αξίας ιδιότητες. Το νέο προϊόν ΧΡΥΣΟΣ ΚΡΟΚΟΣ της ΚΟΡΡΕΣ έχει στην καρδιά του το πολύτιμο βιολογικό εκχύλισμα Κρόκου Κοζάνης, ένα λουλούδι με σπάνια αντιοξειδωτικά. Το φρέσκο εκχύλισμα από τα πολύτιμα στίγματα του Κρόκου ενσωματώνεται στη φόρμουλα εντός  24 ωρών από τη στιγμή εκχύλισης, ώστε να διατηρεί το μέγιστο της αντιοξειδωτικής δύναμής του. Πρόκειται για μία χρυσή σύνθεση για δέρμα υγιές εκ των έσω και πρόσωπο ξεκούραστο, λαμπερό.

.enallaktikos.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here