Τρέχοντα φορολογικά θέματα προς επίλυση

0

Θέμα: «Μετάθεση χρόνου υποβολών συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας στην πλατφόρμα myBusinessSupport και δήλωσης απασχόλησης συνταξιούχων με αγροτικά εισοδήματα.»

Αξιότιμοι,

Για  την εφαρμογή της απαλλαγής από τον φόρο κατά πενήντα τοις εκατό (50%) επαγγελματιών αγροτών και  κατά τριάντα τοις εκατό (30%) για όσους καλλιεργούν χωρίς να είναι επαγγελματίες αγρότες (ετεροεπαγγελµατίες, συνταξιούχοι, υπάλληλοι κλπ) τα στοιχεία των σχετικών συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας που αφορούν πωλήσεις προϊόντων που έχουν διενεργηθεί εντός του 2023, υποβάλλονται στην εφαρμογή της Α.Α.Δ.Ε. πριν την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2023 και το αργότερο μέχρι και τις 31/3/2024.

Ωστόσο, λόγω της πρόσφατης έναρξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων η επικοινωνία των περισσότερων υπόχρεων με τους λογιστές τους έγινε μετά το άνοιγμα της εφαρμογής της ΑΑΔΕ, μη γνωρίζοντας τα φορολογικά οφέλη και τις προθεσμίες από την υποβολή συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας.

Επειδή η καθιέρωση της συμβολαιακής γεωργίας και το μέτρο της απαλλαγής του φόρου (50% ή 30%) συμβάλει σημαντικά στη τόνωση του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας, ζητάμε τη μετάθεση του χρόνου υποβολών συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας και της αποδοχής τους από τους εμπόρους, έως την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των υπόχρεων παραγωγών, προθεσμία η οποία, πιστεύουμε, ότι θα πρέπει να θεσμοθετηθεί παγίως.

Επίσης δεν έχει δοθεί κάποια επιλογή για τους αγρότες που είναι μέλη Αγροτικών Συνεταιρισμών ή Ομάδας Παραγωγών να μπορούν να τύχουν της μείωσης του φόρου, αφού δεν έχουν υποχρέωση υποβολής συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας (έντυπο Ε3  στον κωδικό 943).

Συνεπώς, έτσι όπως είναι δομημένη σήμερα η πλατφόρμα υποβολής φορολογικών δηλώσεων, από όλους όσους έχουν αγροτικά εισοδήματα και δεν είναι επαγγελματίες αγρότες, ελάχιστοι θα τύχουν της έκπτωση του 30% του φόρου, θέμα στο οποίο ζητάμε την μέριμνα σας για την άμεση επίλυση του.

Τέλος, όσον αφορά τους συνταξιούχους με αγροτικά εισοδήματα υποχρεωτική είναι η μετάθεση της δήλωσης απασχόλησης τους τουλάχιστον δύο μήνες μετά το πέρας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθώς θα πρέπει πρώτα να έχει προσδιοριστεί το καθαρό εισόδημα τους από τις αγροτικές δραστηριότητες τους.

«Στις εξαιρέσεις από κάθε κράτηση περιλαμβάνονται οι αγρότες συνταξιούχοι του ΟΓΑ που συνεχίζουν την αγροτική δραστηριότητα, οι συνταξιούχοι άλλων Ταμείων που ασκούν αγροτική δραστηριότητα από την οποία αποκτούν ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ, οι πολύτεκνοι και οι συνταξιούχοι ειδικών κατηγοριών (δελτίο τύπου ΕΦΚΑ στις 26/2/2024)».

Με Εκτίμηση,

Για την Διοίκηση του 11ου Π.Τ. Ν/Α Πελοποννήσου του Ο.Ε.Ε.

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 ΚΡΗΤΙΚΟΣ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  

 ΛΥΤΡΙΒΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Προς :

_Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χατζηδάκη Κωστή,

_ Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιο για τη Φορολογική Πολιτική, κ. Θεοχάρη Χάρη

_Διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Πιτσιλή Γεώργιο

Κοινοποίηση:

_Κεντρική Διοίκηση Ο.Ε.Ε., κ. Κόλλια Κωνσταντίνο

και Περιφερειακά Τμήματα O.E.E.,

κ.κ. Βουλευτές Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Τρίπολη 19/ 05 /2024

Αριθμ.  Πρωτ.  Φ1/67

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ