Χαιρετισμός Γιώργου Παπαηλιού στο Προσυνέδριο της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος & Ομιλία στην Βουλή του Ν/Σ του Υπ. Ανάπτυξης

0

Χαιρετισμός

Γιώργου Παπαηλιού

Βουλευτή Αρκαδίας και ως εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και του προέδρου του Στέφανου Κασσελάκη

στο Προσυνέδριο της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος

Στο επικείμενο Παγκόσμιο Συνέδριο Αρκκαδικών Ομοσπονδιών, αποτυπώνεται το γεγονός, ότι η Αρκαδία βρίσκεται παντού, σε όλο τον κόσμο, όπου υπάρχουν Αρκάδες.

Το Προσυνέδριο της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος συνιστά ένα από τα προπαρασκευαστικά στάδια, κατά τα οποία θα επιλεγούν τα θέματα που θα προταθούν για το Συνέδριο, ώστε αυτό να είναι παραγωγικό και να καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα.

Η προβληματική για την «Αρκαδία» εντάσσεται στο γενικότερο ζήτημα της περιφερειακής Ελλάδας, η οποία βρίσκεται «στην απέξω» του «ραντάρ» του κεντρικού κράτους, με αποτέλεσμα η Ελλάδα της υπαίθρου να αποτελεί τον παρία της «όποιας» ανάπτυξης.

Σε αυτό το πλαίσιο, εντείνονται, εκτός από τις κοινωνικές, και οι περιφερειακές και οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες.

Αυτό προκύπτει και από την κατεύθυνση και το ύψος των πόρων που διατίθενται από το «Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας». 

Η περιφερειακή ανάπτυξη παραμένει κενό γράμμα, «είδος εν ανεπαρκεία», με συνέπεια, εκτός από την κοινωνική, να αναζητείται και η περιφερειακή συνοχή  και η Ελλάδα να περιορίζεται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη  και ακόμη 2-3 μεγάλες πόλεις. Η κατεύθυνση και το ύψος των πόρων που διατίθενται (και) από το «Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας» το επιβεβαιώνουν.. 

Η Αρκαδία είναι μία από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας. Μαραζώνει και ερημώνει.

Όμως διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως την ανόθευτη φύση, το φυσικό κάλλος, πρόσφορες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες, τη μυθολογία, την ιστορία, τη λαϊκή παράδοση, το λαϊκό  πολιτισμό και βέβαια τους ανθρώπους, οι οποίοι όπου και να βρίσκονται έχουν στενούς και ισχυρούς δεσμούς με τη γενέθλια-την πατρώα γη.  Όλα αυτά, αν αξιοποιηθούν, μπορούν να αναδείξουν την αρκαδική «ταυτότητα» και να μετασχηματιστούν σε αναπτυξιακές δράσεις στα πεδία της παραγωγής ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, της κτηνοτροφίας συνδυαστικά με τη μεταποίησή τους και την παροχή ποιοτικών τουριστικών υπηρεσιών θεματικού χαρακτήρα και ήπιας μορφής

Η συμβολή των αποδήμων Αρκάδων στην ανάπτυξη της Αρκαδίας συνίσταται στην ενεργοποίηση του επιχειρηματικού δαιμονίου, των επιστημονικών προσόντων, της πνευματικής ακτινοβολίας και των πατριωτικών αισθημάτων τους, ώστε η Αρκαδία  να γίνει δέκτης και συμμέτοχος των παραγωγικών πρωτοβουλιών τους.

Πέραν της προώθησης επενδυτικών και εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών, η συνεισφορά των Αρκάδων της διασποράς μπορεί να είναι σημαντική και στην άσκηση πολιτικής επιρροής στις χώρες που τους φιλοξενούν επ΄ ωφελεία των ελληνικών θέσεων και συμφερόντων.   

Σε αυτό το πλαίσιο, το 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αρκαδικών Ομοσπονδιών πρέπει και μπορεί να αποτελέσει  σημείο αναφοράς για την περαιτέρω σύνδεση του Αρκαδικού Ελληνισμού της διασποράς με τις ρίζες του, την αναβάθμιση και το συντονισμό της συλλογικής προσπάθειας των Αρκάδων της Ελλάδας και των Αρκάδων της ομογένειας για την προώθηση των δικαίων του Ελληνισμού, την πρόοδο και προκοπή της Αρκαδίας.     

Γιώργος Παπαηλιού

Βουλευτής Αρκαδίας (ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία):

(κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης «…  για την ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή, της ανάπτυξης και της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς …».

Η ελληνική κοινωνία και ειδικότερα τα μικρά και μεσαία στρώματα βιώνουν μια σκληρή καθημερινότητα καθώς, λόγω της τεράστιας κρίσης ακρίβειας και της μεγάλης αύξησης των τιμών στα βασικά αγαθά, στα τρόφιμα  και στην ενέργεια, αγωνίζονται για την ικανοποίηση των βασικών αναγκών

Η κυβέρνηση της ΝΔ  επαναλαμβάνει συνεχώς,  ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα

«Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές ; Διότι ο τόπος θέλει σταθερότητα» αναφέρει στο σκίτσο του ο Τάσος Αναστασίου στη σημερινή «Αυγή», παραπέμποντας στο επιχείρημα περί σταθερότητας του πρωθυπουργού

Τα επίχειρα  της πολιτικής, που ευνοεί τους «μεγάλους» και «ισχυρούς» εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των αυτοαπασχολούμενων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των εργαζομένων μισθωτών,  θα καταβάλει η κυβέρνηση της ΝΔ στις επερχόμενες ευρωεκλογές, με τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία «να τσαλακώνει» τη νεοδημοκρατική σταθερότητα και να ανοίγει το δρόμο, ώστε στις εθνικές εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν, οι προοδευτικές δυνάμεις να καταστούν κυβερνητική πλειοψηφία.

 Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος  Παπαηλιού, μιλώντας στην Ολομέλεια  της Βουλής, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης «…  για την ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή, της ανάπτυξης και της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς …», είπε, μεταξύ των άλλων, τα εξής:

Η ελληνική κοινωνία και ειδικότερα τα μικρά και μεσαία στρώματα βιώνουν μια σκληρή καθημερινότητα καθώς, λόγω της τεράστιας κρίσης ακρίβειας και της μεγάλης αύξησης των τιμών στα βασικά αγαθά, στα τρόφιμα  και στην ενέργεια, αγωνίζονται για την ικανοποίηση των βασικών αναγκών. Η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών  μειώνεται καθημερινά. Η Ελλάδα μαζί με τη Βουλγαρία κατατάσσονται στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη από πλευράς αγοραστικής δύναμης.

Παρά τις τεκμηριωμένες και κοστολογημένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και τη θετική εμπειρία άλλων χωρών που μηδένισαν ή μείωσαν τον ΦΠΑ,  η κυβέρνηση της ΝΔ  επαναλαμβάνει συνεχώς,  ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στη μείωσή του στα τρόφιμα, ενώ προαναγγέλλει  και την άρση των προσωρινών και ατελέσφορων μέτρων (αντιμετώπισης της κρίσης ακρίβειας), όταν «ομαλοποιηθεί η κατάσταση». Χωρίς όμως να διευκρινίζει  τι θεωρεί ομαλοποίηση, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι τιμές στο ράφι δεν φαίνεται να μειώνονται. Επομένως, είναι  εμφανής η πρόθεση της κυβέρνησης, να μη λάβει  ουσιαστικά μέτρα προστασίας των καταναλωτών και αντιμετώπισης της συνεχιζόμενης αύξησης των τιμών. Όπως επίσης δεν υπάρχει κυβερνητική  πρόθεση για μέτρα αντιμετώπισης των αθέμιτων πρακτικών που εφαρμόζουν οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες και τα ολιγοπώλια  στη χώρα μας, που μάλιστα ευνοούνται (και) από τα εργαλεία του «Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». Στον αντίποδα, το αντίτιμο καταβάλλεται εν τέλει από τα χαμηλά εισοδήματα και οι λαϊκές τάξεις.

Παρά τη βραδεία  αποκλιμάκωση του γενικού πληθωρισμού, οι τιμές των τροφίμων παραμένουν υψηλές και αυξάνονται περαιτέρω, με την αισχροκέρδεια και τις πρακτικές καρτέλ να επιτείνουν την κρίση.

Η κυβέρνηση, χωρίς να λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της αισχροκέρδειας και της εξ αυτής ακρίβειας, επιχειρεί «να μεταθέσει» το βάρος της δικής της ευθύνης στο εξωτερικό-στην Ευρωπαϊκή Ένωση   και να διαχειριστεί το θέμα επικοινωνιακά,  με την επιστολή που απέστειλε ο πρωθυπουργός προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές ; Διότι ο τόπος θέλει σταθερότητα» αναφέρει στο σκίτσο του ο Τάσος Αναστασίου στη σημερινή «Αυγή», παραπέμποντας στο επιχείρημα περί σταθερότητας του πρωθυπουργού.

Τα επίχειρα αυτής της πολιτικής, που ευνοεί τους «μεγάλους» και «ισχυρούς» εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των αυτοαπασχολούμενων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των εργαζομένων μισθωτών,  θα καταβάλει η κυβέρνηση της ΝΔ στις επερχόμενες ευρωεκλογές, με τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία «να τσαλακώνει» τη νεοδημοκρατική σταθερότητα και να ανοίγει το δρόμο, ώστε στις εθνικές εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν, οι προοδευτικές δυνάμεις να καταστούν κυβερνητική πλειοψηφία.

Το video εδώ:
https://youtu.be/TwSb1DVNqRs?si=BT9ME5orCJEPczmi

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ