ΧΩΡΙΣ   ΕΠΟΠΤΕΙΑ  ΑΒΕΒΑΙΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ .

0

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΡΟΒΙΝΣΟΝΑΣ

Μεγαλόστομες δηλώσεις , χαράς ευαγγέλια , επικοινωνιακά τρικ , ελεύθερα πλέον βγαίνουμε στις αγορές και πάει λέγοντας . Εδώ τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και η μεταμνημονιακή πορεία είναι πολύ επικίνδυνη  αν δεν γίνει με κάποια στήριξη ή κάλυψη  των εταίρων  για να ομαλοποιηθεί η μετάβαση όσο το δυνατόν  καλύτερα  και να λειτουργήσει προς όφελος της χώρας για να μην πάνε χαμένοι τόσοι κόποι και θυσίες .

Πρέπει να  πειστούν οι αγορές να μας  χρηματοδοτήσουν. Αν αυτό δεν έχει προετοιμαστεί ή δεν επιτευχθεί  άμεσα , η χώρα θα βρεθεί πολύ σύντομα και πάλι σε συνθήκες ασφυξίας , δεδομένου ότι δεν θα υπάρχει πλέον χρηματοδοτική ενίσχυση μέσω δανειακής σύμβασης.

Οι αγορές για να εμπιστευθούν την χώρα πρέπει να δουν κάποια  βασικά πράγματα. Ανάπτυξη  , μεταρρυθμίσεις  και  δημοσιονομικό έλεγχο .

Με απλά λοιπόν λόγια, πότε θα βάλουν οι επενδυτές πιο εύκολα τα λεφτά τους στη χώρα , είτε για επενδύσεις είτε για την αγορά ομολόγων της; Μόνο όταν θα έχουν την βεβαιότητα ότι θα δεν υπάρξει πισωγύρισμα και θα δουν  άσκηση σοβαρής πολιτικής να αγγίζει την πραγματικότητα οικονομική και κοινωνική .

Αυτά  κυρίως τα εγγυώνται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί .

Αν λοιπόν υπάρχει σύνεση και υπευθυνότητα, θα αντιληφθούν oι ιθύνοντες ότι πέρα από την μικροπολιτική και τις εντυπώσεις, πρέπει να  πειστούν  οι αγορές και τότε μόνο η οικονομία θα τρέξει και η χώρα θα ωφεληθεί.

Άρα το Eurogroup με την επιμονή για την θεσμοθέτηση μιας μεταμνημονιακής εποπτείας της ελληνικής οικονομίας, σίγουρα προσφέρει υπηρεσία στη χώρα. Και αν οι ασκούντες εξουσία είναι έξυπνοι θα καταλάβαιναν ότι συμφέρει και τους ίδιους…

Αυτό βέβαια  μπορούν να το αντιλαμβάνονται πολύ λίγοι στην κυβερνητική παράταξη, καθώς στο νου τους υπάρχει μόνο η υπόθεση της… καθαρότητας της εξόδου, λες και μιλάμε για……..ρούχα αστραφτερά .

Το  άσχημο είναι  ότι μένουν στις εντυπώσεις και δεν βλέπουν την ουσία. Αλλά πώς να δουν την ουσία; Μια μεγάλη μερίδα  δεν  αντιλαμβάνεται την χρησιμότητα της ανάπτυξης και της παραγωγής πλούτου; Στο μυαλό τους έχει πάντα μόνο την… διανομή του πλούτου, όχι την παραγωγή του. Χωρίς παραγωγή διανομή δεν κάνεις , απλά φυτοζωείς και τρως τις σάρκες σου .

Όσον αφορά επενδύσεις, δείτε τι τραβά η επένδυση σε αυτό το δύσμοιρο το Ελληνικό.Έτσι κινείται στο σύνολό της η  δημόσια  δραστηριοποίηση , κωλυσιεργία , γραφειοκρατία , παλινδρόμηση , μιζέρια , χρονοβόρες διαδικασίες και πάει λέγοντας .

Με τέτοιες νοοτροπίες ποιος θα επενδύσει στην πατρίδα μας ;

Αδυνατούν να κατανοήσουν στην κυβέρνηση τη σημασία που θα είχε και το μήνυμα που θα λάμβαναν οι αγορές  με την απεμπλοκή αυτής της μεγάλης  επένδυσης…

Αυτό είναι και το πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ότι η κυβέρνηση δεν δείχνει να μπορεί να διαχειριστεί την κρισιμότητα της μεταμνημονιακής εποχής.

Μέχρι τώρα τα πράγματα ήταν πιο εύκολα .  Αν ψήφιζαν, έπαιρναν χρήματα και πλήρωναν τις υποχρεώσεις της χώρας και  τάραζαν τους πάντες στους φόρους μέχρι εξαντλήσεως. Όσο για τις εσωκομματικές αντιδράσεις, η εξουσία καταλάγιαζε τα πάθη και τις  αντιδράσεις … Τώρα που πρέπει να γίνουν ανεξάρτητοι  εποπτείας , δημιουργικοί και στην ουσία πιο… φιλελεύθεροι ή ακόμα και… καπιταλιστές τι θα κάνουν; Δεν είναι εύκολο και δεν καταφέρνεται  με λόγια και συνθήματα  , ούτε με λαϊκισμό . όπως γινόταν τόσα χρόνια  να στέκεσαι στα πόδια σου και να παίζεις  σημαντικό ρόλο στον περίγυρό σου ! Ίδωμεν , κοντός ψαλμός αλληλούια !!!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ