Seatrac: Υποψήφιο σε παγκόσμιο διαγωνισμό το σύστημα αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα για ΑμεΑ

0

Στην πεντάδα των ελληνικών επιχειρήσεων που θα αναμετρηθούν μεταξύ τους, προκειμένου μία εξ αυτών να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον παγκόσμιο διαγωνισμό κοινωνικής επιχειρηματικότητας Chivas Venture βρίσκεται η Tobea, η οποία εμπνεύστηκε και κατασκεύασε το σύστημα SEATRAC, που επιτρέπει σε άτομα με αναπηρία την αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα.

Η Tobea ξεκίνησε την πορεία της το 2012 με στόχο τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την προώθηση μηχανολογικών εφαρμογών που έχουν ως στόχο την βελτίωση της ζωής ανθρώπων με αναπηρία.

Με το SEATRAC δίνεται για πρώτη φορά λύση στο πρόβλημα των ατόμων με κινητικά προβλήματα για αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα. Αποτελεί τη μοναδική συσκευή παγκοσμίως που επιτρέπει σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και γενικότερα εμποδιζόμενα άτομα όπως ηλικιωμένους ή εγκυμονούσες να μπαίνουν αυτόνομα και με ασφάλεια στη θάλασσα.

«Το Seatrac μπαίνει στην αρχή της καλοκαιρινής σεζόν και βγαίνει στο τέλος της. Πέρα από την αυτονομία, είναι συσκευή eco, δηλαδή χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια για να λειτουργήσει και δεν αλλοιώνει το φυσικό περιβάλλον. Δεν υπάρχουν τσιμεντένιες βάσεις. Μπαίνει σε 6-8 ώρες και σε 2 ώρες βγαίνει και η παραλία μένει έτσι όπως ακριβώς τη βρήκαμε» είχε δηλώσει στο naxostimes.gr o μηχανολόγος και αεροναυπηγός μηχανικός, διαχειριστής της εταιρείας Tobea, Ιγνάτιος Φωτίου, ένας εκ των εμπνευστών της ιδέας του συστήματος SEATRAC.

Το 2017 εγκαταστάθηκαν 61 SEATRAC σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία, 13% περισσότερες από το 2016. Συνολικά έγιναν 45% περισσότερες χρήσεις. Στην Γλυφάδα Αττικής έγιναν πάνω από 2.200 χρήσεις την καλοκαιρινή περίοδο.

Το SEATRAC έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο καινοτομίας στο διαγωνισμό «Η Ελλάδα καινοτομεί» και το βραβείο «National Champion» στον διαγωνισμό European Business Awards 2015-2016 στην κατηγορία «Innovation».

Οι πέντε επιχειρήσεις που θα αναμετρηθούν στον ελληνικό τελικό που θα γίνει τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, διεκδικώντας μέρος της χρηματοδότησης ύψους 1 εκατ. δολαρίων είναι:

– Agile Agriculture Technologies, με αντικείμενο την παραγωγή μιας τεχνολογίας που εξασφαλίζει στους αγρότες τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τη βέλτιστη ποσότητα λιπάσματος και φυτοφαρμάκων ώστε να αυξάνουν τα έσοδα τους κατά 15% ετησίως.

– Elektronio, με κύριο αντικείμενο την παραγωγή χειροποίητων και προσωποποιημένων ηλεκτρικών ποδηλάτων, ως ένα ρηξικέλευθο τρόπο βιώσιμης μετακίνησης στην πόλη.

– Muse Sandals.com, με αντικείμενο την δημιουργία και την παγκόσμια εμπορία χειροποίητων σανδαλιών, μέσω των οποίων προσφέρεται εργασία σε 20+ γυναίκες στην επαρχία και μέρος των εσόδων υποστηρίζει 1000+ παιδιά που έχουν ανάγκη.

– Nable Solutions, με αντικείμενο τη σχεδίαση και ανάπτυξη λογισμικού για smartphones, tablet και άλλων φορητών συσκευών που στοχεύουν στη διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα. Η Assistant είναι μία ψηφιακή πλατφόρμα που έχει αναπτύξει η Nable Solutions για την συλλογή των πληροφοριών σχετικά με τις υποδομές που διαθέτουν οι οργανισμοί και την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα.

– Tobea, με αντικείμενο την παραγωγή του SEATRAC, μίας μη μόνιμη διάταξης για την αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα ατόμων με αναπηρία.

Ο μεγάλος νικητής θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο τελικό του Chivas Venture στο Άμστερνταμ τον Μάιο.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=-9ijAbOCBMs

w.naxostimes.gr/

Κική Μαργαρίτη

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ