Αλήθειες και ψέματα σχετικά με την ανέγερση Δημαρχείου στο Άστρος

0
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πριν από μερικές ημέρες ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας κ. Παναγιώτης Μαντάς δημοσιοποίησε την εισήγηση που κατέθεσε στην Επιτροπή Διαβούλευσης για την κατασκευή νέου Δημαρχείου στο Άστρος. Στην  ιστορική αναδρομή που κάνει ο κ. Μαντάς σχετικά με τις μέχρι σήμερα ενέργειες για ανέγερση Δημαρχείου, ανάμεσα στα άλλα, ισχυρίζεται ότι:

«Στον τον Δήμο μας, το ζήτημα της στέγασης των υπηρεσιών, μας έχει απασχολήσει από το έτος 1998. Ήδη το 2002 εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για την ανέγερση Δημαρχείου στην Πλατεία Β’ Εθνοσυνέλευσης.

Όμως, λόγω:

 • Άστοχων χειρισμών του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» που χρηματοδότησε πολλά άλλα Δημαρχεία σε Δήμους την οκταετία 2000 – 2008,
 • Αδράνειας στην υποβολή προτάσεων σε σχετικές προσκλήσεις του 3ου Κ.Π.Σ. και του ΕΣΠΑ,
 • Τοπικών επιλογών και αδιαφορίας»

το έργο δεν υποβλήθηκε ποτέ για χρηματοδότηση και τελικά δεν χρηματοδοτήθηκε ποτέ».

Ο κ. Μαντάς, συνεπής στην προσφιλή του μέθοδο να αποκρύπτει την αλήθεια και να κατηγορεί συλλήβδην τις προηγούμενες δημοτικές αρχές (πολλάκις φτάνοντας στα όρια της κοινής συκοφαντίας) και απαξιώνοντας, όχι τυχαία, ό,τι θετικό είχαν προσφέρει, για ακόμα μια φορά παραποίησε την πραγματικότητα και κακοποίησε την αλήθεια.

Επιπλέον κατέδειξε την άγνοιά του σχετικά με θέματα της αυτοδιοίκησης ισχυριζόμενος ότι το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ είχε εφαρμογή την οκταετία 2000-2008. Ενημερώνουμε λοιπόν ότι το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ θεσμοθετήθηκε με το ν. 3274/2004, είχε πενταετή διάρκεια (2005-2009) και παρατάθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου μέχρι τον Ιούνιο του 2010.

Σχετικά με τους ισχυρισμούς του περί «άστοχων χειρισμών του ΘΗΣΕΑ (…) αδράνειας (…) τοπικών επιλογών και αδιαφορίας» που επέδειξαν συλλήβδην όλες οι προηγούμενες δημοτικές (δεν γνωρίζουμε εάν υπονοεί και κατατάσσει σε αυτές και την θητεία του κ. Σκαντζού), για την αποκατάσταση της αλήθειας και την ενημέρωση των συνδημοτών μας, παραθέτουμε ένα σύντομο ιστορικό σχετικά με την ανέγερση Δημαρχείου και υπενθυμίζουμε τις ενέργειες τις οποίες  έκανε ή δεν έκανε η κάθε Δημοτική Αρχή από το 1998 μέχρι σήμερα:

Α) Επί δημαρχίας Γεωργίου Δαλιάνη (1998-2002)

 • Εκπονήθηκε μελέτη και εκδόθηκε οικοδομική άδεια για την ανέγερση Δημαρχείου στον ιστορικό – αρχαιολογικό χώρο του αγροκηπίου Καρυτσιώτη.
 • Έγινε προσφυγή στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) από τον αείμνηστο συμπατριώτη μας Κωνσταντίνο Δαλιάνη και το 2005 με απόφαση του ΥΠΠΟ ο χώρος του αγροκηπίου χαρακτηρίστηκε ιστορικός.

Β) Επί δημαρχίας Στράτη Δαλιάνη (2003-2006)

 • Ακυρώθηκε η κατασκευή Δημαρχείου στο χώρο του αγροκηπίου Καρυτσιώτη με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
 • Πραγματοποιήθηκε αγορά οικοπέδου περίπου 6.000 τ.μ., με πόρους από το πρόγραμμα ΕΠΤΑ, για την ανέγερση σε αυτό Δημαρχιακού μεγάρου. Πρόκειται για το οικόπεδο που η σημερινή δημοτική αρχή μετέτρεψε αβασάνιστα σε λαϊκή αγορά.
 • Λήφθηκε απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τη διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την εκπόνηση μελέτης κατασκευής Δημαρχείου και απευθυνθήκαμε στο Πανελλήνιο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων ο οποίος αφιλοκερδώς μας συνέταξε το σχετικό φάκελο των τεχνικών προδιαγραφών.
 • Έγινε ανάθεση στον κ. Παναγιώτη Μαντά, το σημερινό δήμαρχο, εκπόνησης μελέτης τοπογραφίας για την κατασκευή δημαρχείου στο Δ.Δ Άστρους, ως προϋπόθεση για την διαδικασία του Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού μελέτης Δημαρχείου, με αμοιβή 1.500,00 €
 • Έγινε προένταξη της Μελέτης κατασκευής Δημαρχείου στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ (κατανομή 45%, και κωδικό ένταξης 1178) με προϋπολογισμό 26.670,50 €
 • Έγινε προένταξη στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ (κατανομή 45% και κωδικό ένταξης 1185), έργο με τίτλο «Κατασκευή Δημαρχείου στο Δ. Δ. Άστρους» με προϋπολογισμό 340.000,00 €

Γ) Επί δημαρχίας Γεωργίου Δαλιάνη (2007-2010) και με Αντιδήμαρχο της Τεχνικής Υπηρεσίας το κ. Μανώλη Σκαντζό (2007-2009)

 • Την περίοδο αυτή ουσιαστικά δεν καμία ενέργεια για την κατασκευή Δημαρχείου καθώς και της υλοποίησης άλλων έργων που είχαν προενταχθεί στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ με αποτέλεσμα να χαθούν πόροι πάνω από 3.000.000 €.
 • Σημειώνεται ότι στην παράδοση και παραλαβή του Δήμου που πραγματοποιήθηκε στις 3-1-2007 κατατέθηκε, από τον τότε απερχόμενο Δήμαρχο, αναλυτικό υπόμνημα της Τεχνικής Υπηρεσίας με όλα τα έργα του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ και του 3ου ΚΠΣ που βρίσκονταν σε εξέλιξη.

Δ) Επί δημαρχίας Μανώλη Σκαντζού (2011-2014) και Παναγιώτη Μαντά (2014-2019)

 • Έγιναν προσπάθειες για την μεταστέγαση του Δημαρχείου στα κτίρια του ΕΠΑΛ Άστρους και την μεταστέγαση του ΕΠΑΛ στο Δημοτικό Σχολείο Μελιγούς (ευτυχώς απέτυχε ο παράλογος αυτός σχεδιασμός)
 • Λήφθηκε απόφαση για ανέγερση Δημαρχείου στο αγροκήπιο Καρυτσιώτη. Στη συνέχεια έγινε εκ νέου προσφυγή στο ΚΑΣ από τα παιδιά του Κωνσταντίνου Δαλιάνη και το καλοκαίρι 2018 το ΚΑΣ δεν ενέκρινε / απαγόρευσε την κατασκευή Δημαρχείου στον αρχαιολογικό-ιστορικό χώρο του αγροκηπίου Καρυτσιώτη.
 • Τον δε Αύγουστο του 2018 ο κ. Μαντάς διακήρυξε, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του αγροκηπίου Καρυτσιώτη, την αγάπη του για το αγροκήπιο και τόνιζε τις προσπάθειες που έκανε για την αναβίωση και ανάδειξη του αγροκηπίου (αλήθεια ποιες είναι αυτές;)
 • Σήμερα (Γενάρης του 2019) ο κ. Μαντάς προτείνει την αγορά οικοπέδων που γειτνιάζουν με το Δημαρχείο (πέτρινο κτίριο) για την κατασκευή νέου Δημαρχείου και την κατάθεση πρότασης για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ του Υπουργείου Εσωτερικών

Θεωρούμε ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή, που διανύει αισίως το 9ο έτος της θητείας της, όλα αυτά τα χρόνια έδειξε τουλάχιστον αδιαφορία για την επίλυση του σοβαρού προβλήματος σχετικά με την στέγαση των υπηρεσιών του Δήμου. Εμπαίζει τους δημότες, και ιδιαίτερα του κατοίκους του Άστρους, όταν ισχυρίζεται ότι έχει πρόθεση την αναβίωση του αγροκηπίου  Καρυτσιώτη, αφού στα 8 χρόνια που διοικεί τον Δήμο μας δεν έχει κάνει την παραμικρή ενέργεια σε αυτή την κατεύθυνση.

Διαφωνούμε με την πρότασή του κ. Μαντά για αγορά τεσσάρων οικοπέδων που γειτνιάζουν με το πέτρινο κτίριο για την ανέγερση σε αυτά Δημαρχείου και παρκινγκ για τις ανάγκες στάθμευσης των δημοτικών οχημάτων και των οχημάτων των υπαλλήλων (όπως προκύπτει από την εισήγησή του), αφενός γιατί η ευρύτερη περιοχή γύρω από την πλατεία και το πέτρινο κτίριο στερείται καλής πρόσβασης (στενοί και με απότομη κλίση δρόμοι) και αφετέρου δεν συνάδει με τις σύγχρονες αντιλήψεις χωροθέτησης μεγάλων κτιρίων. Επιπλέον θα απαιτηθεί ένα πολύ υψηλό κόστος αγοράς των προτεινόμενων οικοπέδων που σύμφωνα με την εισήγηση θα είναι συνολικού εμβαδού 2.294,75 τ.μ).

Τέλος, και με δεδομένο ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή ουσιαστικά κατέστρεψε το καλύτερο οικόπεδο το οποίο μάλιστα είχε αγοραστεί για την ανέγερση Δημαρχείου (δηλαδή ο σημερινός χώρος της λαϊκής αγορά),  προτείνουμε ως ο χώρο που προσφέρεται για ένα τέτοιο έργο το οικόπεδο με το κτίριο του παλαιού Γυμνασίου Άστρους (δίπλα στην Αγία Ανάληψη) στο οποίο σήμερα στεγάζονται κάποιες δημοτικές υπηρεσίες, η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και τα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης Οικολογικού Πάρκου Πάρνωνα-Υγρότοπου Μουστού.

Αποφασίσαμε να δημοσιοποιήσουμε όλα τα παραπάνω επειδή πιστεύουμε ότι η παραποίηση της αλήθειας δεν ωφελεί κανένα και φυσικά το τόπο μας. Γιατί δεν μπορούμε να χτίζουμε το μέλλον του τόπου μας με αναθέματα, γενικεύσεις και παραποιήσεις.

Άστρος 19 Ιανουαρίου 2019

Στέλιος Παπαντώνης, Δημοτικός Σύμβουλος & Αντιδήμαρχος 2003-2006.

Σωτήρης Λάτσης, Δημοτικός Σύμβουλος 1999-2010 & Πρόεδρος Δ.Σ. 2003-2006.

Άγγελος Καμπύλης, Δημοτικός Σύμβουλος 2003-2006 & 2011-2019, Αντιδήμαρχος το 2006.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ