Ανεργία, αυτή η μάστιγα της εποχής μας…

0

Το σημαντικό πρόβλημα της ανεργίας, δυστυχώς, στην εποχή μας έχει διογκωθεί και έχει πλέον πάρει διαστάσεις επιδημίας. Θύματά της, κυρίως, νέοι άνθρωποι οι οποίοι και δεν μπορούν να απασχοληθούν ενώ επιθυμούν και βιώνουν με το χειρότερο τρόπο την έλλειψη εργασίας και τις συνέπειες που μπορεί αυτή να έχει στην οικονομική, προσωπική, κοινωνική τους ανάπτυξη.

Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα όμως δημιουργείται και στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, αφού βλέπουν τον κλοιό να στενεύει και τις ευκαιρίες για επαγγελματική απασχόληση όλο και να λιγοστεύουν, αφού για εργασία πλέον προτιμούνται άτομα πιο νεαρής ηλικίας.

Οι αυξημένες ανάγκες σε μία περίοδο βαθιάς οικονομικής ύφεσης, αλλά και η ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνει η κοινωνία στην εργασία για την κοινωνική αποδοχή του ατόμου, γεννά στα άνεργα άτομα έντονο άγχος, αγωνία, αισθήματα μειονεξίας και αδυναμίας κάλυψης των απαραίτητων, καθημερινών αναγκών.

Ο άνεργος άνθρωπος:
• Βιώνει έντονο άγχος διότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις καθημερινές και απαιτητικές ανάγκες και νοιώθει μετέωρος και αγχωμένος για το αύριο.
• Γνωρίζοντας τη βαρύτητα και την αξία που δίνει η οικογένεια και η εργασία στην καταξίωση και κοινωνική αποδοχή του ατόμου, μπορεί να νοιώθει έντονα αισθήματα αναξιότητας και ανεπάρκειας, ακόμα να βάλλεται και από αισθήματα αποτυχίας.
• Αντιμετωπίζει εντάσεις σε διαπροσωπικές του σχέσεις, απόρροια οικονομικών προβλημάτων.
• Ελαττώνει τις κοινωνικές επαφές και απομακρύνεται από τους φίλους και την κοινωνική ζωή, επειδή προσπαθεί με κάθε τρόπο να κάνει οικονομία και να περιορίσει τα έξοδά του.
• Υποφέρει από άσχημα συναισθήματα, ενώ μπορεί να νοιώθει ακόμα και ενοχή, επειδή να θεωρεί ότι δεν προσπαθεί τόσο όσο θα έπρεπε για την εύρεση μίας εργασίας.

Η ανεργία αποτελεί πλέον ένα από τα σοβαρότερα κοινωνικά προβλήματα, ενώ όσοι βάλλονται από αυτή έχει διαπιστωθεί ότι είναι πιο επιρρεπείς σε ψυχικές διαταραχές (κατάθλιψη, μελαγχολία), ενώ αντιμετωπίζουν ακόμα και περισσότερα προβλήματα που αφορούν την αυτοεκτίμηση και τις ισορροπημένες σχέσεις με τους άλλους.

Το χρέος της πολιτείας απέναντι στους ανθρώπους που δυσκολεύονται να αποκατασταθούν επαγγελματικά είναι μεγάλο με την ψυχολογική υποστήριξη και τις θέσεις εργασίας να αποτελούν βασική προτεραιότητα.
Τι θα μπορούσε όμως να κάνει και ο άνεργος άνθρωπος ώστε να έχει μεγαλύτερη ψυχική ηρεμία και να αντιμετωπίσει με ορθό τρόπο την έλλειψη εργασίας;

• Να οριοθετήσει έναν χρόνο στον οποίο καθημερινά θα ψάχνει για εργασία: Η εύρεση εργασίας ας μην είναι ο μοναδικός του σκοπός, αλλά να αφιερώνει καθημερινά κάποια συγκεκριμένη ώρα για αυτό το συγκεκριμένο σκοπό.
• Να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του: Δεν είναι μόνος στη δυσκολία αυτή που αντιμετωπίζει, προσπαθεί αρκετά , αλλά δυστυχώς η περίοδος που διανύουμε βιώνει μία κρίση σε όλους του τομείς. Δεν χρειάζεται να νοιώθει ενοχή επειδή φοβάται πως ίσως δεν ψάχνει αρκετά: η ανεργία μαστίζει, δυστυχώς στην εποχή μας με θύματά της εκατομμύρια άνεργους ανθρώπους.
• Να ψάχνει για εργασία που δεν ανταποκρίνεται μόνο στον τομέα και τις επιθυμίες του: Αν , πραγματικά, αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και έχει ανάγκη άμεσα από δουλειά, καλό θα είναι να μην περιορίζεται μόνο σε εργασίες που είναι των προσόντων ή της αρεσκείας του Καλό θα είναι να διευρύνει τις προσπάθειές του όσο περισσότερο γίνεται.
• Να αφιερώσει χρόνο στον εαυτό του: Ίσως ακούγεται οξύμωρο επειδή ένας άνθρωπος άνεργος έχει χρόνο άπλετο να αφιερώνει στον εαυτό του, αλλά δεν μιλάμε για την εύρεση εργασίας. Καλό θα ήταν αφού έχει ελεύθερο χρόνο να ασχοληθεί και με άλλες δραστηριότητες (ένα παλιό χόμπι, ένα άθλημα), να αφιερώνει περισσότερο χρόνο σε φίλους και σε οικογένεια, αντί να τα περιορίζει, να γυμνάζεται ή να ασχοληθεί με δραστηριότητες (θέατρο , χορό), οι οποίες παρέχονται και από τους δήμους κάθε περιοχής, μέχρι να βρεθεί και η εργασία που τόσο αποζητά.
Να αναζητήσει βοήθεια από ειδικό: Η ψυχολογική υποστήριξη είναι σημαντική για έναν άνθρωπο που βιώνει οικονομικά και ψυχολογικά προβλήματα λόγω μακροχρόνιας ανεργίας.

Ας μην απογοητευτεί ένας άνθρωπος επειδή δε βρίσκει εύκολα εργασία. Ας οπλιστεί με δύναμη, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία και στο τέλος η προσπάθειά του θα ανταμειφθεί.
Ας μην επιτρέψει κάποιος στην απογοήτευση να τον καταβάλλει. Ας οπλιστεί με αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση και πίστη και όλα θα πάνε καλά!

09/10/2017,http://enfo.gr/
ΜΑΡΙΑ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ