Από τα Εξάρχεια στη Βαμβακού: Νέοι επιχειρηματίες «προσγειώνονται» στο αναγεννημένο χωριό…

1

Ο λόγος για το εγχείρημα Vamvakou Revival, η ομάδα εργασίας του οποίου συστάθηκε τον Αύγουστο του 2018 με την ηθική και οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, καθώς η Βαμβακού είναι ο τόπος καταγωγής του ιδρυτή του, Σταύρου Νιάρχου.

Η πρώτη φάση του προγράμματος, η οποία στόχευε στην προσέλκυση επισκεπτών, αναγέννησε εκ βάθρων τη Βαμβάκου. Πια, όποιος κάνει μια στάση στο χωριό που αγκαλιάζει με τον φυσικό του πλούτο ο Πάρνωνας, νιώθει πως έχει προσγειωθεί σε ένα μικρό θέρετρο που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από κλασικούς χειμερινούς προορισμούς.

Περιποιημένοι ξενώνες αλλά και πλήθος οργανωμένων δραστηριοτήτων – από πεζοπορία και περιήγηση με 4×4, μέχρι ορεινή ποδηλασία αλλά και πολιτιστικές εκδηλώσεις- περιμένουν τους επισκέπτες και τους δώδεκα μήνες του χρόνου στο χωριό, όπου έκανε την εμφάνισή της και μια σύγχρονη παιδική χαρά, σπίτια και κτίρια ανακαινίστηκαν, ενώ το ιστορικό σχολείο μεταμορφώθηκε σε χώρο διοργάνωσης εκδηλώσεων και κέντρο ανάπτυξης νέων ιδεών. Και στόχος είναι μια μέρα να επαναλειτουργήσει για τα παιδιά του ειδυλλιακού αυτού τόπου.

Από τα Εξάρχεια στη Βαμβακού: Νέοι επιχειρηματίες «προσγειώνονται» στο αναγεννημένο χωριό-1
Από αριστερά προς τα δεξιά εμφανίζονται οι Ανάργυρος Βερδήλος, Τάσος Μάρκος, Χάρης Βασιλάκος και Ελένη Μάμη/φωτ. Όλγα Χαραμή

Η Βαμβακού περνάει στην επόμενη φάση

Στη δεύτερη φάση του προγράμματος, η Βαμβακού φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν κοινό συνεργατικό χώρο ανάπτυξης ιδεών. Στην ουσία, αυτό που επιθυμούν οι εμπνευστές του προγράμματος Vamvakou Incubator (Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων), είναι νέοι επιχειρηματίες με μεράκι και όνειρα να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν βιώσιμες νεοφυείς επιχειρήσεις (startups), που θα δώσουν τη δυνατότητα κάποιος να μπορεί να ζήσει και να επιχειρήσει στην περιοχή. O πρώτος κύκλος αιτήσεων ήδη «τρέχει» (αιτήσεις μέχρι τις 9/12 εδώ) και, στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των επιχειρήσεων από τις αρχές του νέου έτους και αμέσως μετά και η υποστήριξή τους.

Από τα Εξάρχεια στη Βαμβακού: Νέοι επιχειρηματίες «προσγειώνονται» στο αναγεννημένο χωριό-2
Δράσεις στην αναγενημμένη Βαμβακού

Από τα Εξάρχεια στη Βαμβακού

Ο Ανάργυρος Βέρδηλος εγκατέλειψε μαζί με τη σύζυγό του και το παιδί τους τα Εξάρχεια πριν από τέσσερα χρόνια για να μείνουν στη Βαμβακού.

Ο ίδιος εξηγεί πως αυτό δεν είναι απλό: «Πρέπει να πιστεύεις πολύ σε αυτό που ετοιμάζεσαι να κάνεις. Οι συνθήκες που θα αντιμετωπίσεις θα είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που ήξερες στην πόλη. Αν δεν το αποδεχτείς αυτό, δεν θα μπορέσεις να κάνεις και τη μετάβαση».

Όπως όμως λέει ο κ. Βέρδηλος, η πανδημία, με όλους τους περιορισμούς που συνόδευσαν για μεγάλο διάστημα την καθημερινότητά μας, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό, έχει δημιουργήσει ένα νέο ρεύμα ενδιαφέροντος μετακίνησης στην ύπαιθρο. «Και δεν είναι μόνο ότι στην επαρχία δεν χρειάζεσαι 600 ευρώ για το ενοίκιό σου, είναι και το θέμα της ποιότητας της διαβίωσης», λέει και συνεχίζει:

«Όσο περισσότερος κόσμος επιστρέφει στην περιφέρεια κάνοντας ενδιαφέροντα πράγματα, τόσο πιο ελκυστικοί γίνονται οι “ξεχασμένοι” τόποι. Η μέχρι στιγμής δραστηριοποίησή μας στη Βαμβακού μας δείχνει ότι υπάρχουν πάρα πολλές προοπτικές. Το βλέπουμε ήδη να συμβαίνει και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Είμαστε σε επικοινωνία με ομάδες που κάνουν αντίστοιχα πράγματα στην Καλοσκοπή στη Στερεά Ελλάδα αλλά και στις Μηλιές στον νομό Ηλείας».

Από τα Εξάρχεια στη Βαμβακού: Νέοι επιχειρηματίες «προσγειώνονται» στο αναγεννημένο χωριό-3

Ο ίδιος περιγράφει πόσο πολύ έχει αλλάξει η Βαμβακού μέσα σε τέσσερα χρόνια: «Τα μέλη της πρωτοβουλίας Vamvakou Revival, ξεκινήσαμε τη δραστηριότητά μας με ένα εστιατόριο-καφέ. Δημιουργήσαμε επίσης δύο ξενώνες δυναμικότητας 14 δωματίων και ετοιμαζόμαστε να αυξήσουμε κι άλλο τα δωμάτια λόγω ζήτησης. Έχουμε φτάσει να έχουμε ετησίως πάνω από 12.000-13.000 επισκέπτες σε ένα χωριό που αυτή τη στιγμή αριθμεί 26 μόνιμους κατοίκους από εννέα που είχε προτού ξεκινήσει το εγχείρημα.

Την ίδια στιγμή, έχουμε δημιουργήσει 16 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Πρόσφατα, στην ομάδα μας εντάχθηκε ένας βοηθός μάγειρα που έμενε στην Αθήνα και ήρθε μαζί μας στη Βαμβακού για να εργαστεί στο γνωστό πια στους επισκέπτες εστιατόριό μας. Ιδρύθηκαν επίσης δύο συνεταιρισμοί, ένας αγροτικός και ένας γυναικείος».

Μάλιστα, σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσουν στην αγορά και τα πρώτα τυποποιημένα προϊόντα αυτών των συνεταιρισμών: καρύδι και κάστανο, ελιές (από τις καλλιέργειες των μελών του συνεταιρισμού στον Πάρνωνα), γραβιέρα και μέλι (σε τέσσερις διαφορετικές ποικιλίες).

Όσον αφορά την κατάθεση νέων ιδεών για την περαιτέρω ανάπτυξη της Βαμβακούς, ο κ. Βέρδηλος αναφέρει πως, έχοντας περάσει από αυτό το στάδιο, ξέρει πως δεν είναι τόσο απλό η αρχική σκέψη να γίνει πραγματική πρόταση. «Όμως, ακριβώς επειδή εμείς έχουμε εικόνα των δυσκολιών που αντιμετωπίσαμε, μπορούμε να παρουσιάσουμε στους ενδιαφερόμενους την κατάσταση στην πραγματική της διάσταση», σημειώνει και προσθέτει: «Το ότι υπάρχουν πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία στη φαρέτρα μας για να αναπτυχθούν αυτές οι ιδέες είναι επίσης πολύ θετικό».

Από τα Εξάρχεια στη Βαμβακού: Νέοι επιχειρηματίες «προσγειώνονται» στο αναγεννημένο χωριό-4
Το σχολείο στη Βαμβακού έχει μετατραπεί σε κέντρο ανάπτυξης νέων ιδεών | photo: Etsi Architects- Ioannis Promponas

O ίδιος μάλιστα τονίζει πόσο ραγδαία έχουν αλλάξει από την πανδημία και έπειτα οι προοπτικές του οδικού-ηπειρωτικού τουρισμού στη χώρα μας: «Είδαμε τι έγινε το περασμένο καλοκαίρι με τις Κυκλάδες και τους Έλληνες. Σας πληροφορώ πως η Βαμβακού είναι ήδη ένα μέρος για ολιγοήμερη ή και πολύημερη στάση στο πλαίσιο μίας περιοδείας στη Μάνη, και αυτό δεν συμβαίνει πια μόνο τον χειμώνα, αλλά όλους τους μήνες του χρόνου».

Η «Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων» εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοπόννησος 2014-2020 και στον Άξονα Προτεραιότητας «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της ελκυστικότητας και της εξωστρέφειας της Περιφέρειας, μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα με αιχμή την καινοτομία και αύξηση της περιφερειακής προστιθέμενης αξίας».

Οι νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες (οι οποίες μπορεί να αφορούν και ήδη υπαρκτά εγχειρήματα) στοχεύουν στις κατηγορίες της τεχνολογίας-καινοτομίας, του πολιτισμού, του τουρισμού και της αγροδιατροφής.

kathimerini.gr/

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Υπάρχει πρόταση για τα χωριά μας απο το meraki people ….αλλά οι διοικούντες γυρίζουν την πλάτη!…γιατί άραγε!!!αλλού που συνεργάστηκαν Δήμος, περιφέρεια, πανεπιστήμια ,κοινωνία των πολιτών και ιδιώτες γιατί έγινε?…δείτε άλλο παράδειγμα πχ εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ