Δείτε παλαιότερα άρθρα Ιατρικής διατροφολογίας & Συνταγές …

0

Άρθρα Ιατρικής διατροφολογίας του Βασίλη…

 Ο Βασίλης εξηγεί ….       Γιατί μας αρέσει τόσο πολύ το ψητό κρέας…??!!   8/8/16

Η απάντηση έγκειται στην αντίδραση Μαγιάρ, που ανακαλύφθηκε το 1912 από τον Γάλλο χημικό Λουίς Καμίλ Μαγιάρ, ο οποίος υποστήριζε ότι οι ενώσεις που παράγονται όταν ροδίζει το κρέας θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν στη θεραπεία του διαβήτη. …Η ρίζα αυτής της αντίδρασης είναι η αλληλεπίδραση των αμινοξέων (τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών) με τα σάκχαρα σε θερμοκρασίες πάνω από 110 βαθμούς Κελσίου.
Τα προκύπτοντα προϊόντα, που ονομάζονται ενώσεις Amadori (Ν-υποκατεστημένες 1-αμινο-1-διοξυ-2-κετόζες) στη συνέχεια ανασχηματίζονται και αλληλεπιδρούν δημιουργώντας εκατοντάδες διαφορετικά οργανικά μόρια.
Δεδομένου ότι κάθε τροφή διαθέτει τη δική της πηγή πρωτεϊνών και σακχάρων, η αντίδραση Μαγιάρ μπορεί να δημιουργήσει ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών γεύσεων και γι’ αυτό η μπριζόλα στη σχάρα δεν έχει την ίδια γεύση με το χοτ ντογκ ή το ψωμί στη σχάρα.

Ο Βασίλης , εκτός του εβδομαδιαίου άρθρου Ιατρικής Διατροφολογίας στο astros-kynourianews, θα μας δίνει και την Συνταγή της Εβδομάδας . Συνταγές πολύ νόστιμες , ισορροπημένες διατροφολογικά , εύκολες στην εκτέλεση … Έτσι , μας δείχνει πως μπορούμε να απολαμβάνουμε την γεύση αλλά όχι εις βάρος της υγείας μας .

«Ποιος είναι ο Βασίλης » Βιογραφικό εδώ

Επικοινωνια : κιν. 6975590648 e-mail :  mzuluza@aol.com

Skype : Basil Nicholas Tsitsikronis

Η σελιδα του στο Facebook : www.facebook.com/basilwillhelpyou

Why is it that we like broiled meat sooo much ..??!!

The answer is to be found in the «Mayar reaction» , that was discovered in 1912 by the French chemist Louis Camille Mayar, who claimed that the substances that are produced when meat is grilled , might help in the cure of diabetes.
In this reaction , the aminoacids (the structural elements of proteins) interact with sugars at temperatures higher than 110 degrees Celsius.
The occurring products that are named «Amadori compounds» (N-substituted 1-amino-1-deoxy-2-ketozes) are recombined and interact creating hundreds of different organic molecules.
Given the fact that every food has its own source of proteins and sugars , the Mayar reaction can create a broad spectrum of different flavours , and that is why a charbroiled meat cutlet doesn’t taste the same as a hot dog or charbroiled bread .

«Ποιος είναι ο Βασίλης » Βιογραφικό εδώ

Επικοινωνια : κιν. 6975590648 e-mail : mzuluza@aol.com

Skype : Basil Nicholas Tsitsikronis

Η σελιδα του στο Facebook :  www.facebook.com/basilwillhelpyou

Ο Βασιλης εξηγει ….Τα κεράσια!

Oντας στην εποχη του τωρα , ας μαθουμε τις θαυμαστες ιδιοτητες αυτου του πανεμορφου , νοστιμοτατου και αγαπητου σε ολους φρουτο …

Τα κερασια περιεχουν δυο ισχυρα συμπλοκα , τις ανθοκυανινες και τα βιοφλαβονοειδη . Οι δυο αυτές ουσιες επιβραδυνουν τα ενζυμα κυκλο-οξυγεναση-1 και -2 , κατι το οποιο βοηθα στην απαλλαγη και την προληψη της ουρικης αρθριτιδας , μια κλινικη κατασταση η οποια προκαλει επωδυνο οιδημα στις αρθρωσεις . Εχει αποδειθει από μια μελετη ενός Ιατρικου Κεντρο στην Βοστωνη , ότι τρωγωντας κερασια , μειωνονται κατά 35% τα επισοδια εξαρσης της νοσου .

Οι δυο αυτές ουσιες επισης μειωνουν τις φλεγμονες στο σωμα μας . Επισης περιοριζουν τις ημικρανιες , εχοντας δραση παρομοια της ασπιρινης και της ιβοπρουφαινης .

Τα κερασια οντας πλουσια πηγη αντιοξειδωτικων , βοηθουν στην προληψη και την επισκευη των βλαβων που προκαλουνται στα κυτταρα του σωματος μας από τις ελευθερες ριζες . Περιοριζουν τα μεταβολικα προιοντα του οξειδωτικου stress , επιβραδυνοντας την διαδικασια γηρανσης .

Περιεχουν ελλαγικο οξυ , μια φυτικη φαινολη η οποια είναι ένα συμπλοκο το οποιο είναι αντικαρκινικο και αντιμεταλλακτικο , αποτελεσματιο στην προληψη των καρκινωματων .

Περιεχουν περιλλυλικη αλκοολη , ένα ισχυροτατο αντικαρκινικο το οποιο στερει από τα καρκινικα κυτταρα τις πρωτεινες οι οποιες είναι απαραίτητες για την αναπτυξη του . Εχει αποδειχθει αποτελεσματικο σε ολους τους τυπους των καρκινων .

Περιεχουν μελατονινη , ένα αντιοξειδωτικο το οποιο βελτιωνει τον καρδιακο ρυθμο και βοηθα στην διατηρηση των φυσιολογικων μοτιβων του υπνου .

Σε συγκριση με τα αλλα φρουτα , εχουν χαμηλη περιεκτικοτητα σε σακχαρα , αποτελωντας ιδανικη λυση για ανθρωπους οι οποιοι θελουν να χασουν βαρος .

Επικοινωνειστε με τον Βασιλη στο 6975590648 ,  mzuluza@aol.com

 

O Βασίλης μας εξηγεί … 

H φράουλα… !    11/5/16

H φραουλα αναπτυχθηκε αρχικα στην Βρεττανη της Γαλλιας στην δεκαετια του 1750 , απο διασταυρωση της Fragaria virginiana από την ανατολικη πλευρα της Βορειου Αμερικης με την Fragaria chiloensis , φερμενη από την Χιλη από τον Αmedee-Francois Frezzier το 1714 .

Η φραουλα του δασους Fragaria vesca ηταν η πρωτη που καλλιεργηθηκε αλλα η Fragaria ananassa την αντικατεστησε ως εμπορευσιμη καλλιεργεια . Βοτανολογικα , η φραουλα δεν είναι φρουτο . Το σαρκωδες τμημα της είναι στην πραγματικοτητα ο ιστος ο οποιος συγκρατει τις οωθηκες . Το κάθε ”σπορακι’’ (αχινος) στο εξωτερικο της είναι και μια οωθηκη του ανθου , και περιεχει το σπορο .

Οι φραουλες περιεχουν ακορεστα λιπαρα οξεα στο ελαιο των αχινων (σπορων) . Μια μεριδα 100γρ φραουλας περιεχουν περιπου 33 θερμιδες , αποτελλουν αριστη πηγη Βιτ.C και μαγγανιου , στοιχειο απαραιτητο στον οργανισμο μας για την αναπτυξη , τον μεταβολισμο και το συστημα των αντι-οξειδωτικων .

Εχουν γινει μελετες οι οποιες δειχνουν φραουλας σχετιζεται με την μειωση του ρισκου εμφανισης καρδιαγγειακης νοσου , ενώ τα φυτοχημικα στοιχεια της εχουν αντιφλεγμονωδεις και αντικαρκινικες ιδιοτητες . Εχουν αντι-υπερτασικη δραση , μειωνουν την «κακη» LDL χοληστερολη , την ολικη χοληστερολη , μειωνουν τις εξαρσεις της γλυκοζης στο αιμα μετα από υπερκαταναλωση ζαχαρωδων γευματων , ενώ μειωνουν και τις εξαρσεις υπερχοληστερολαιμιας μετα από υπερκαταναλωση λιπαρων γευματων .

Για ολους αυτους τους λογους , αλλα και για την υπεροχη , δροσερη και παγκοσμιως αγαπητη γευση και το αρωμα της φραουλας , να τις απολαμβανετε συχνα τωρα που είναι και η εποχη τους .

Ελέγξτε και διαχειριστείτε την υγεια και το σωματικο σας βαρος με την βοηθεια του Βασιλη . Με τον νοστιμοτερο κι υγιεινοτερο δυνατον τροπο , χρησιμοποιώντας συνταγες Tailor-made αποκλειστικα για σας , σχεδιασμενες από τον Βασιλη..!!

Επικοινωνειστε με τον Βασιλη στο 6975590648 ,  mzuluza@aol.com

 

O Βασίλης μας εξηγεί …

Το Λεμόνι …!!  18/3/16

Ας γνωρισουμε καλυτερα το οικειο αυτό κίτρινο εσπεριδοειδες . Απιστευτα δημοφιλες , αναποσπαστο και βασικο συστατικο σε ολες τις κουζινες , τις ζαχαροπλαστικες και τις ποτοποιίες , παγκοσμιως . Ποιες είναι όμως οι αγνωστες στο ευρυ κοινο επιδρασεις της καταναλωσης του λεμονιου;

Τα λεμόνια , παρα την όξινη γεύση , είναι από τα τρόφιμα με τη μεγαλύτερη αλκαλική επίδραση στον οργανισμό μας . Δημιουργούν αλκαλικές βάσεις συμβαλλοντας πολύ στη δημιουργία ισορροπίας σε καταστάσεις αύξησης της ποσότητας οξέων στο σώμα. Ετσι βοηθούν στην αποκατάσταση της ισορροπίας του pH.Είναι προικισμενο με άφθονη βιταμίνη C (L-ασκορβικοοξυ) και με φλαβονοειδή . Αυτές οι δυο ουσιες αντιμετωπιζουν λοιμώξεις και άλλα προβλημάτων υγείας .Το λεμονι τονωνει το ανοσοποιητικο συστημα ενάντια σε μολύνσεις από ιούς , όπως εκεινους της γρίπης και του κοινου κρυολογήματος . Ανακουφιζει τα συμπτωματα της δυσπεψίας . Η βιταμίνη C βοηθά στην εξουδετερωση των ελεύθερων ριζών που ευθύνονται για την γήρανση και για τις περισσότερες ασθένειες . Το σκορβούτο , μια νοσος που οφειλεται σε ελλειψη βιταμινηςC και σε ελλειψη καταναλωσης φρεσκων τροφων που περιεχουν την βιταμινη C , θεραπευεται με τη χορήγηση μερικών γραμμαρίων χυμού από λεμόνι στον ασθενή, διαλυμένου σε νερό, κάθε δύο ή τέσσερις ώρες . Τοσο απλα …Το κιτρικό οξύ του χυμού του λεμονιου επιδρα στους νεφρους , μειωνοντας τις εναποθέσεις αλατων ασβεστίου και διαλυοντας τους χολόλιθους . Στο ηπαρ, διαλύει το ουρικό οξύ και άλλες τοξινες ενω ρευστοποιει το χολικο υγρο. Η πρωινη ληψη φρέσκου χυμου λεμονιου αραιωμενου σε χλιαρο νερο , αποτελει αριστο αντιοξειδωτικό για το στομάχι . Είναι επισης και εντερικο καθαρτικο , διοτι βοηθαει στην κανονική του λειτουργία αυξάνοντας την περισταλτικη κινηση του εντέρου. Τα λεμόνια έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Eρευνες εδειξαν ότι ο χυμός λεμονιού μπορεί να σκοτώσει τα υπευθυνα βακτήρια ασθενειών όπως της ελονοσιας (Plasmodium malariae/vivax/ falciparum και ovale) ,της χολέρας (Vibrio cholera), του τύφου (Rickettsia prowazekii) , της διφθερίτιδας (Corynebacterium diphtheria) και άλλων . Σκοτων ειπολλαειδη εντερικων σκωληκων .Η τανγκερετινη (Ο-πολυμεθοξυλιωμενη φλαβονη) που βρισκεται στον φλοιο κυριως των μανταρινιων αλλα και του λεμονιου , μειωνει την χοληστερολη αλλα και προστατευει από την νόσος του Parkinson.Τα λεμονια αποδεδειγμενα βοηθουν σε συνθηκες ελλειψης οξυγονου και δυσπνοιας , όπως πχ. στην ορειβασία . Τα βιοφλαβονοειδή του λεμονιου ενισχυουν τα αιμοφορα αγγεια και τα προστατευουν από εσωτερικες αιμορραγιες. Επίσης , βοηθουν ενάντια στην υπερταση. Μειωνονται τα συμπτωματα της διαβητικης αμφιβληστροειδοπαθειας (η οποια μπορει να οδηγησει στην τυφλωση σε διαβητικους ασθενεις) .Στα λεμόνια εχουν ανιχνευτει περισσοτερες από 20 αντικαρκινικές χημικές ενώσεις . Mεταξύ αυτών και η λεμονίνη (μια δι-δ-λακτονη , η οποια ανηκει στις φουρονολακτονες) η οποια είναι το ελαιο με την χαρακτηριστικη πικρη γευση . Αυτό , λοιπον , σκοτωνει τα καρκινικα κυτταρα η αναστέλλει την μεγέθυνση των καρκινικών όγκων , κυριως εκεινους του παχεος εντερου . Αναστελλουν τον διπλασιασμό ρετροΐων (ΗΙV-1 και HTLV-l) υπευθυνους στο AIDS .Για ολους αυτους τους λογους , χρησιμοποιειστε το λεμονι και τον χυμο του , οσο περισσοτερο μπορειτε ..

Ελέγξτε και διαχειριστείτε την υγεια και το σωματικο σας βαρος με την βοηθεια του Βασιλη . Με τον νοστιμοτερο κι υγιεινοτερο δυνατον τροπο , χρησιμοποιώντας συνταγες Tailor-made αποκλειστικα για σας , σχεδιασμενες από τον Βασιλη..!!

Επικοινωνειστε με τον Βασιλη στο 6975590648 ,  mzuluza@aol.com

 

O Βασίλης μας εξηγεί …

  Το χταπόδι …     11/3/16 

Επι τη ευκαιρια της Καθαρας Δευτερας κατά την οποιαξεκινα η Σαρακοστη , ας γνωρισουμε την απιστευτη διατροφολογικη αξια αυτό του αγαπημενου θαλασσινου . Όπως κι αν το απολαμβανετε , το χταποδι αποτελει λαχταριστο εδεσμα με σημαντικοτατα οφελη για την υγεια μας .. Ενσωματωστετο στην διατροφη σας !!

 

ΤΟ ΧΤΑΠΟΔΙ

 

Υπαρχουν πανω από 300 ειδη αυτου του κεφαλοποδου στις Ελληνικες θαλασσες . Πασιγνωστο για την γευστικοτα τη μαλακη του υφη , το χταποδι είναι θρεπτικοτατο . Είναι πλουσια πηγη περισσοτερων από δωδεκα βιταμινων και ιχνοστοιχειων . Για κάθε διατροφολογικη μεριδα (84γρ) χταποδιου που τρωτε , προσλαμβανετε πανω απο το 10% των αναγκαιων καθημερινων διατροφικων αναγκων σας . Το χταποδι είναι πρωτεΐνικη πηγη με πολύ χαμηλαλιπαρα ενώ περιεχειτοση πρωτεΐνη , οσο μια αντιστοιχη ποσοτητα κοτοπουλου .

ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΑ ΧΤΑΠΟΔΙΟΥ αναμεριδα 84γρ

Θερμιδες 140, Πρωτεινες  25 gr (50% τηςΣ.Η.Δ)  ,Λιπη  1.8 gr  (3% τηςΣ.Η.Δ) ΥδατανφρακεςΟgr ,  ΒιταμινηΒ12  30 mcg (510% τηςΣ.Η.Δ)                                    Σελινιο  76 mcg  (110% τηςΣ.Η.Δ)    Σιδηρος  8 mg (45% της Σ.Η.Δ) Χαλκος   0.6 mg  (31% τηςΣ.Η.Δ)    ΒιταμινηΒ6  0.6mg  (28% τηςΣ.Η.Δ)

ΤΑ ΩΦΕΛΗ ΤΟΥ ΧΤΑΠΟΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ .

Η βιταμινη Β12 είναι υπεύθυνη για την παραγωγη των ερυθροκυτταρων και τον μεταβολισμο των λιπαρων . Σε μια μονο διατροφολογικη μεριδα 84γρ , το χταποδι περιεχει το 510% της Σ.Η.Δ (Συν. Ημερησιας Δοσοσολογιας) της βιταμινη Β12 . Οι χορτοφαγοι εχουν δυσκολια προσληψης αυτης της βιταμινης λογω του ότι είναι υδατοδιαλυτη .

Ο σιδηρος αποτελει επισης ένα θρεπτικο στοιχειο που αποτελει προκληση για την επαρκη του προσληψη . Οι τροφε ςπλουσιες σε σιδηρο διατηρουν το ανοσοποιητικο συστημα υγιες και συμβαλλουν στην αναπτυξη του εγκεφαλου . Προσθετοντας μολις μια διατροφολογικη μεριδα 84γρ χταποδιου στην διατροφη σας , παρεχετε στον οργανισμο σας το 50% των ημερησίων αναγκων του .

Το σελινιο είναι σημαντικοτατο ιχνοστοιχειο . Λαμβανει μερος στην κυτταρικη αναπτυξη , προαγει και ενισχυει το ανοσοποιητικο συστημα και συνεργαζεται με την βιταμινη Ε ως αντιοξειδωτικά . Σε μια μολις διατροφολογικη μεριδα 84γρ , το χταποδι περιεχει πανω από την Σ.Η.Δ σε σελινιο .

Το χταποδι είναι επισης πλουσιο σε χαλκο …!! Ο χαλκος συντελει στην συνθεση της αιμοσφαιρινης (αιμοποιηση) και είναι συστατικο στοιχειο πολλων ενζυμων .

Η βιταμινη Β6 μετατρεπει το αμινοξυτρυπτοφανη σε νιασινη και σεροτονινη , τα οποια είναι σημαντικα για την πνευματικη μας υγεια . Βοηθα επισης στην παραγωγη ινσουλινης , αντισωματων και αιμοσφαιρινης .

Περιεχειπανω από το ¼ του 1 γρ των ω3 λιπαρων οξεων , ποσοτητα που πρεπει να καταναλωνουμε ημερησιως για την υγεια της καρδιας μας .

Ελέγξτε και διαχειριστείτε την υγεια και το σωματικο σας βαρος με τον νοστιμοτερο κι υγιεινοτερο δυνατοντροπο , χρησιμοποιώντας συνταγες T ailor-madeτου Βασιλη ..!!

Επικοινωνειστε με τον Βασιλη στο 6975590648 ,  mzuluza@aol.com

 

Τροφές και συμπληρώματα διατροφής ,για την θεραπεία του θυρεοειδούς αδένα,με φυσικό τρόπο.

 O Βασίλης μας εξηγεί …                                                                                                  1/3/16

Ο θυρεοειδης αδενας , μετα από εντολη της TSH (Thyroidstimulatinghormone – θυρεοειδοτροπος ορμονη) η οποια παραγεται στην υποφυση , παραγει Τ3 (τρι-ιωδοθυρονινη) και Τ4 (θυροξινη) . Από αυτές τις δυο ορμονες που κυκλοφορουν στο αιμα , αποκοπτεται ένα τμημα των αλυσιδων τους και προκυπτουν αντιστοιχα , η FT3 (free–ελευθερη Τ3) και η FT4 (free–ελευθερη Τ4) .
Αυτές οι δυο , εισχωρουν στα μιτοχονδρια των κυτταρων και ρυθμιζουν τις καυσεις των λιπαρων οξεων , προς παραγωγη γλυκοζης . “Ελεγχουν” ετσι τον μεταβολισμο μας . Η σωστη λειτουργια του θυρεοειδους αδενα είναι ζωτικης σημασιας ..!!

Πολλοι ανθρωποι υποφερουν λογω της υπερλειτουργιας η της υπολειτουργιας του θυρεοειδους αδενα . Μπορειτε εν πολλοις να τον θεραπευσετε με φυσικοτροπο , καταναλωνοντας φρεσκα τροφιμα ,ωμα και προιοντα βιολογικης καλλιεργειας.

Είναι κλινικα διαπιστωμενο ότι τροφιμα τα οποια εχουν υψηλή περιεκτικοτητα σε ιωδιο και σελινιο , βοηθουν την λειτουργεια του θυρεοειδους αδενα .

Ο θερεοειδης χρειαζεται το ιωδιο για να λειτουργήσει .

Η ληψη του ιωδιου μεσω εμπλουτισμενου αλατος μπορει ωστοσο να παρουσιασει προβληματα . Τροφες που είναι καλες πηγες ιωδιου είναι το κρεας , γιαουρτι , γαλα , αυγα , θαλασσινα , κ.α. Υπαρχουν όμως και μη-ζωικες πηγες ιωδιου όπως η μελασσα , τα θαλασσια φυκια , το θαλασσινο αλατι Ιμαλαΐων , τα κοινα λευκα φασολια (Faseolusvulgaris) και τα κρανα .

Το σελινιο είναι απαραιτητο για τον οργανισμο ώστε να μετατρεψει την ορμονη Τ3 του θυρεοειδους σε Τ4 . Διχως επαρκες σελινιο στην διατροφη μας , ο θυρεοειδης δυσκολευεται . Τα θαλασσινα και το κρεας είναι πλουσια σε σελινιο αλλα υπαρχουν και μη-ζωικες πηγες όπως τα Brazilnuts , τα μανιταρια Shiitake , τα λευκα  μανιταρια , τα φασολια Lima (Faseoluslinatus) ,  τα φασολια Pinto (ποικιλια του κοινου φασολιου Faseolusvulgaris) , σποροι Chia , ηλιοσποροι , σουσαμι , λιναροσπορος , μποκολο , σπανακι και λαχανο

Καποιες βιταμινες και ιχνοστοιχεια είναι ζωτικης σημασιας για έναν υγιή θυρεοειδη . Πολλα βοτανα μπορουν να ενισχυσουν σημαντικα την θυρεοειδικη λειτουργια . Επισης , επειδη οι θυρεοειδοπαθειες σχετιζονται με την φλεγμονη , τα βοτανα με αντιφλεγμονωδεις δρασεις συμβαλλουν στην θεραπεια του . Πιο αναλυτικα:

1) Βιταμινες Β: Hβιταμινη Β12 βρισκεται σε όλα τα κυτταρα του οργανισμου μας . Απαιτειται για τον κυτταρικο μεταβολισμο καθως και για την παραγωγην ενεργειας , οποτε , χωρις Β12 ο θυρεοειδης αδυνατει να λειτουργησει  με τον βελτιστο τροπο . Η ανεπαρκεια της Β12 είναι συχνη σε υποθυρεοειδισμο . Η ελλειψη Β12  μπορει να προκαλεσει τον υποθυρεοειδισμο η και να τον επιδεινωσει . Η συνηθεστερηαιτια της ανεπαρκειας της Β12δεν είναι η ελλειψη της από την τροφη αλλα η ανικανοτητα προσληψης της από την κυκλοφορια του αιματος . Οφειλεται δηλ. σε δυσλειτουργια του γαστρεντερικου συστηματος . Εκτος αυτου , εάν το ηπαρ δεν είναι καθ’όλα υγιές , αναστέλλεται η ικανοτητα του οργανισμου να χρησιμοποιησει την προσλαμβανομενη  Β12 Ετσι , ΕΚΤΟΣ από την περιπτωση οδηγιας του ειδικου ιατρου για προσληψη επιμικρης χρονικης διαρκειας , ΜΗΝ την παιρνεται μονη της …!! Το ορθοτερο είναι να προσλαμβανουμε συμπλεγμα βιταμινης Β με επιπλεον Β12 .

2) ΒιταμινηD : Περισσοτεροι από ένα δισεκατομμύριο ανθρωποι παγκοσμιως , δεν προσλαμβανουν αρκετη βιταμινη D . Μια προσφατη μελετη απεδειξε ότι τα επιπεδα της ηταν σημαντικα χαμηλοτερα σε ασθενεις με υποθυρεοειδισμο σε σχεση με τον γενικο πληθυσμό . Η ανεπαρκεια βιταμινης D και ο υποθυρεοειδισμος τεινουν να συνυπαρχουν , όπως συνυπαρχει η ανεπαρκεια βιταμινης D σε ολες σχεδον τις ασθενειες . Είναι μαλλον απιθανο η ελλειψη βιταμινης D να προκαλει αυτή καθ’αυτή τον υποθυρεοειδισμο , αλλα ο οργανισμος ΔΕΝ μπορει να ιαθει πληρως από τον υποθυρεοειδισμο χωρις την επαρκη ποσοτητα βιταμινης D .

3) Βιταμινη A : Tην χρειαζομαστε , όχι μονο για την καλη οραση αλλα και για το ανοσοποιητικο συστημα, την συνθεση ορμονων καθως και για την παραγωγη της Τ3 . Διχως αρκετη βιταμινη Α , τα επιπεδα των θυρεοειδικων ορμονων πεφτουν ταχυτατα .

4) HBρωμελαινη. Bρισκεται στον ανανα ,μειωνει την φλεγμονη .

5) Ashwagandha η Ινδικοginsen (το βοτανο Withaniasomnifera) . Εχει την ιδιοτητα να βελτιωνει την ηπατικη λειτουργια και βοηθα στην σταθεροποιηση των επιπεδων της κορτιζολης . Αυτό διεγειρει την ορμονικη συνθεση Τ3 και Τ4 .

6) Γλυκοριζα . H ριζα της βοηθα τον θυρεοειδη και τα επινεφριδια σε περιπτωσεις χαμηλης κορτιζολης .

7)Το μανιταρι Reishi .Eιναι εξαιρετικη πηγη σελινιου και ενισχυει το ανοσοποιητικο συστημα .

8) Το βοτανο Schisandrachinensis . Bοηθα την θυρεοειδικη λειτουργια .

9) Σελινιο . Είναι ο δευτερος σημαντικοτερος παραγοντας της λειτουργιας του βασικου θυρεοειδικου ενζυμου 5-δεΐωδιναση . Το ενζυμο αυτό μετατρεπει την Τ4 σε Τ3 , συμβαλλοντας στην ισορροπια των ορμονων του θυρεοειδους .

10) Ψευδαργυρος . Η ανεπαρκεια ψευδαργυρου αναστελλει την παραγωγη Τ3 . O ψευδαργυρος συμβαλλει στην ρυθμιση του ανοσοποιητικου συστηματος και μπορει να μειωσει τα επιπεδα αντι-θυρεοειδικων αντισωματων ,κατι πολύ χρησιμο σε ασθενεις με θυρεοειδιτιδα Ηαhimoto . Επισης , συνεισφερει στην λειτουργια του ενζυμου 5-δεΐωδιναση .

11) Ιωδιο . Η ελλειψη του αναστελλει την φυσικη αποτοξινωση του σωματος , οδηγει στην αναπτυξη των καρκινικων κυτταρων και προκαλει υπερθυρεοειδισμο . Ο θυρεοειδης απορροφα το ιωδιο και με αυτό τον τροπο αντικαθιστα άλλες τοξινες οι οποιες εχουν μαζευτει . Ασθενεις με θυρεοειδιτιδα Hashimoto η υπερθυρεοειδισμο , πρεπει να αποφευγουν την εκτενη προσληψη ιωδιου .

12) ΠαραδοσιακαΑσιατικαβοτανα ,όπως Coleus forskohlii(Indian coleus) , Melissa officinalis(lemon balm) , Ningpoensis(Chinese figwort) , Prunella vulgaris(common selfheal) Radix scrophulariae(xuanshen)

 

20/2/16

Χόρτα του βουνού…

 Ο Βασίλης μας εξηγεί … Γενικότερα τα χόρτα του βουνού είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες (Β1, Β2, C), φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, συστατικά που ενισχύουν την αντιοξειδωτική δράση του οργανισμού. Είναι επίσης πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα (κυρίως α-λινολεικό οξύ), που βοηθούν στην μείωση της χοληστερίνης και στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς. Σύμφωνα με κλινικές έρευνες, ένα συστατικό που βρίσκουμε στα άγρια χόρτα, το κιχώριο, φαίνεται να έχει ηπατοπροστατευτική δράση. Άλλα είναι διουρητικά, άλλα τονωτικά, άλλα ηρεμιστικά, άλλα καρδιοπροστατευτικά.

Η πιο υγιεινή επιλογή. Τα χόρτα τα μαζεύουμε τους πιο κρύους μήνες μετά από τις βροχές και πάντα απόγευμα (για να είναι τα συστατικά μαζεμένα στα φύλλα). Είναι καλό να τα μαζεύουμε μονο σε βουνό και ποτέ δεν τα μαζεύουμε από την άκρη της ασφάλτου γιατί έχουν ρουφήξει μόλυβδο από τα φρενα των αυτοκινητων

Τα πιο γνωστά χόρτα, έστω και σαν όνομα είναι τα ραδίκια, οι καυκαλήθρες, τ’ αλιβάρβαρα, η ρόκα, οι ζοχοί, τα σπαράγγια, οι βρούβες, τα βλήτα. Υπάρχουν όμως κι άλλα κι άλλα πολλά. Η μεγαλύτερη ποικιλία άγριων βρώσιμων χόρτων απ’ όλη τη Μεσόγειο, υπάρχει στην Κρήτη. Στην Κρήτη υπάρχουν χόρτα που δεν τα βρίσκεις πουθενά αλλού. Μερικα χορτα :

ZOΧΟΣ ή ζοχιά (λέγεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και τζοχός, ντζοχός ή σφογκός), είναι φυτό μονοετές, διετές ή πολυετές και έχει όρθιοβλαστό και χυμό σαν γάλα. Η επιστημονική του ονομασία είναι Sonchus oleraceus. Τα φύλλα του είναι απλά και πτερωτά και η βάση τους περιβάλλει το βλαστό. Έχει μικρά και κίτρινα άνθη, συγκεντρωμένα σε κεφάλια που περιβάλλονται από επιμήκη βράκτια. Το γνωστότερο είδος είναι ο ζοχός ο λαχανώδης, ο οποίος έχει πτερόλοβα και οδοντωτά φύλλα. Το ύψος του φθάνει το 1 μ. Είναι φυτό γνωστό από τα αρχαία χρόνια, με το όνομα σόγχος(σόγχος του Θεόφραστου). Αναγνωρίστηκε κυρίως η φαρμακευτική του αξία.
Στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά πέντε είδη και συλλέγονται όταν είναι τρυφερά. Ο καρπός του λέγεται ζοχί, ζωχί, ζώχι – πληθυντικός ζοχιά ή ζώχια, είναι εδώδιμος (για τον άνθρωπο και, όταν ξεραθεί, για τα πτηνά ) και πολύ θρεπτικός. Τα ζοχιά μαγειρεύονται συνήθως μαζί με άλλα άγρια χόρτα.

ΑΓΡΙΟΖΟΧΟΣ . Ο αγριοζοχός (Urospermum picroides) ανήκει στην ίδια οικογένεια με το ζοχό. Θεωρείται γενικά ζιζάνιο , γιατί παρεμποδίζει τις καλλιέργειες. Η γεύση του είναι πικρή, απαλύνεται όμως με τη χρήση λεμονιού. Ο αγριοζοχός μπαίνει σε σαλάτες μαζί με άλλα χόρτα ή σε χορτόπιτες.

ΣΤΑΜΝΑΓΚΑΘΙ ή «κιχωριον το ακανθωδες» είναι ουσιαστικά μια άγρια ποικιλία ραδίκι.
Η φύση έχει βάλει όλη της την τέχνη και όλη της την σοφία για να δημιουργήσει αυτό το φυτό με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να επιβιώσει στις ποιο αντίξοες καιρικές συνθήκες, αλλά και από τις ορέξεις των χορτοφάγων θηλαστικών της Γης.
Έτσι μπορούμε να το βρούμε στα χιονισμένα δύσβατα μέρη των ορεινών όγκων του νομού Χανίων, αλλά και σε απόκρημνες ακρογιαλιές να το χτυπάει το κύμα και να το θρέφει η αλμύρα της θάλασσας.
Την ονομασία σταμναγκάθι την απόκτησε από το αγκάθι που το περιβάλλει και από την χρήση που είχε αυτό στο στόμιο της στάμνας με το νερό τα παλαιότερα χρόνια.
Διότι τον παλιό καλό καιρό που οι άνθρωποι καθημερινά πήγαιναν σε φυσικές πηγές ή σε πηγάδια για να εφοδιαστούν με το νερό της ημέρας, η μεταφορά γίνονταν με πήλινες στάμνες. Επειδή πολλών ειδών ζωύφια πήγαιναν να δροσιστούν και αυτά από το νερό της στάμνας, οι άνθρωποι έκοβαν το αγκάθι και το εφάρμοζαν “σαν καπάκι” στο στόμιο της στάμνας απωθώντας με αυτόν τον τρόπο τους παρείσακτους επισκέπτες.
Έτσι έγινε γνωστό στην κοινωνία σαν στάμνα-αγκάθι, το αγκάθι της στάμνας δηλαδή.
Το σταμναγκάθι είναι γνωστό ως τροφή αλλά και ως βότανο από την αρχαιότητα, στην Κρήτη όμως και ειδικότερα στον νομό Χανίων ήταν πάντα μια αξιοζήλευτη τροφή την οποία λίγοι είχαν την δυνατότητα να αποκτήσουν. Διότι η συγκομιδή του ήταν και είναι μια πολύ επίπονη κουραστική και πολλές φορές επικίνδυνη διαδικασία.

Η Συνταγή της εβδομάδας του Βασίλη … Μοσχάρι λεμονάτο

 ΜΟΣΧΑΡΙ  ΛΕΜΟΝΑΤΟ  18/3/16

3 x 200 gr απαχο μοσχαρι

3   κ.  σουπας ελαιολαδο

Κρεμμυδι ψιλοκομμενο

φ. δαφνης

5   σπορους μπαχαρι

1 ποτηρακι κρασι λευκο αρετσινωτο

αλατι – πιπερι

8   κ. σουπας φρεσκος χυμοςλεμονιου

Σε  TEFAL κατσαρολα θερμαινετε  το  λαδι  και  σωταρετε καλα  το  κρεας  και  από  τις  δυο  πλευρες .  Αφαιρειτε  το  κρεας  και  προσθετετε  το  κρεμμυδι ,  το μπαχαρι ,  το  φυλλο δαφνης  και  το  αλατοπιπερο ανακατευοντας εως οτου ξανθυνει  το  κρεμμυδι .  Προσθετετε  και το  κρεας  και  ανακατευετε  για  λιγο ακομη . Προσθετετε  το  κρασι  και  στην  συνεχεια βραστο νερο εως οτου σκεπαστει  το  κρεας .  Μολις παρει βραση ,  χαμηλωνετε  την  φωτια εστι  ώστε  να  σιγο βραζει .  Το αφηνετε  να  βρασει  για 2  ωρες περιπου ,  εως οτου ψηθει  το  κρεας .  15 λεπτα  πριν  το  τελος  ,  προσθετετε  και  το  κρασι .  Σερβιρετε ζεστο !

 Μεριδες συνταγης  :   3

Kcal ανα μεριδα :

Πρωτεїνες  :

Yδατανθρακες  :

Λιπαρα  :

Χοληστερολη  :

Χρονος παρασκευης  :  2 ωρες

Ελέγξτε και διαχειριστείτε την υγεια και το σωματικο σας βαρος με την βοηθεια του Βασιλη . Με τον νοστιμοτερο κι υγιεινοτερο δυνατο ντροπο , χρησιμοποιώντας συνταγες Tailor-made αποκλειστικα για σας , σχεδιασμενες από τον Βασιλη..!!

 

Για περισσότερες πληροφορίες η/και βοήθεια 

Επικοινωνειστε με τον Βασιλη στο 6975590648 ,  mzuluza@aol.com

ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΑΛΑΤΑ   11/3/16

   1 μικρο χταποδι

  •   4 φλυτζανια λαχανο ψιλοκομμενο
  •   4 φυλλαμαρουλι
  • λιγο καροτο τριμμενο
  • baby πατατες
  • 8 ελιες πρασινες γιγας
  • λιγο ψιλοκομμενο μαραθο
  • 6 κουταλιες σουπας ελαιολαδο για το σωταρισμα + 4 κουταλιες μετα
  • λιγο χυμο λεμονιου η ξιδι
  • αλατι-πιπερι φρεσκοτριμμενο

Πλενουμε , καθαριζουμε και κοβουμε το χταποδι σε μεσαιου μεγεθους κομματια 4 εκ.  Τα σιγοβραζουμε  σε κατσαρολα χωρις νερο , στο ζουμι που θα βγαλουν . Μολις το ζουμι αυτό εξατμιστει , προσθετουμε 6 κ.σλαδι και σωταρουμε το χταποδι για 5 λεπτα , ανακατευοντας . Προσθετουμε λιγο λιγο βραστο νερο και το σιγοβραζουμε , εως οτου μαλακωσει . Βραζουμε τις πατατες για 10 λεπτα , αφου πρωτα τις εχουμε κοψει στα τεσσερα . Ανακατευουμε το χταποδι , τις βρασμενες πατατες και τα υπολοιπα υλικα .

  • Μεριδες συνταγης  : 2
  • Kcal ανα μεριδα  :
  • Πρωτεїνες  :
  • Υδατανθρακες  :
  • Λιπαρα  :
  • Χοληστερολη  :
  • Χρονος παρασκευης  : 20 λεπτα

Για περισσότερες πληροφορίες η/και βοήθεια 

Επικοινωνειστε με τον Βασιλη στο 6975590648 ,  mzuluza@aol.com

ΛΙΝΓΚΟΥΙΝΙ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ       6/3/16

Ο Βασίλης , εκτός του εβδομαδιαίου άρθρου Ιατρικής Διατροφολογίαςστο Κynourianet , θα μας δίνει και την Συνταγή της Εβδομάδας . Συνταγές πολύ νόστιμες ,  ισορροπημένες διατροφολογικά , εύκολες στην εκτέλεση …  Έτσι , μας δείχνει πως μπορούμε να απολαμβάνουμε την γεύση αλλά όχι εις βάρος της υγείας μας .

ΛΙΝΓΚΟΥΙΝΙ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ 

LINGUINI WITHMUSHROOMS   

  • 250grlinguiniorspaghetti                            250γρ λινγκουινι η σπαγγετι
  • 200gr Portobello mushrooms diced                200γρμανιταριαPortobello σεκυβακια
  • 6 tbs. grated Parmiggiano Regiano                 6 κστριμμενοParmiggiano Regiano
  • 1 tbs. fresh butter                                        1 κσφρεσκοβουτυρο
  • 1 tbs. extra virgin olive oil                             κσεξαιρετικαπαρθενο  ελαιολαδο
  • 100gr light fresh cream                                100γρκρεμαγαλακτος light
  • 2 garlic cloves finely chopped                        2 σκελιδεςσκορδοψιλοκομμενες
  • ½ onion finely chopped                                  ½ κρεμμυδιψιλοκομμενο
  • ½ green “horn” pepper finely chopped           ½ πιπεριαπρασινη «κερατο» ψιλοκομμενη
  • 1 tbs. wide-leaved basil                                 κσβασιλικος  πλατυφυλλος  φρεσκος 
  • salt-freshly ground pepper                           αλατι – πιπερι  φρεσκοτριμμενο

 

Βραζουμε  τα  ζυμαρικα  με  ένα  κουταλακι  αλατι , τα  ξεπλενουμε  ελαφρως  με  λιγο  κρυο  νερο  και  τα  σουρωνουμε  καλα .  Σε  Tefal  τηγανι  σωταρουμε  τα  μανιταρια  σκετα ,  μεχρι  να  μαραθουν  και  να  βγαλουν  τα  υγρα  τους .  Προσθετουμε  το  βουτυρο ,  το  ελαιολαδο ,   το  σκορδο ,  το  κρεμμυδι  και  την  πιπερια  και  σωταρουμε  μεχρι  να  μαραθουν  και  να  εξατμιστουν  τα  υγρα .  Προσθετουμε  αλατι .  Αμεσως  προσθετουμε  και  τα  ζυμαρικα ,  ανακατευουμε  καλα  και  σερβιρουμε  .

Boil the pasta to your taste , together with a tsp. of salt , rinse slightly with cold water and drain well . In a non-stick pan , sauté the mushrooms on their own , till they wither and extract their juices . Add the butter , oil , garlic , onion and pepper and sauté the lot till they wither and all fluids have evaporated . Add salt . Add pasta immediately , stir and serve .

  • Portions of recipe : 2                                   Μεριδες  συνταγης  : 2
  • Kcal per serving :                                         Kcal αναμεριδα  :
  • Protein :                                                      Πρωτεїνες  :
  • Carbohydrates :                                          Υδατανθρακες  :
  • Fat :                                                            Λιπαρα  :
  • Cholesterol :                                               Χοληστερολη  :
  • Preptime : 15 min                                       Χρονος  παρασκευης  : 15 λεπτα

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες η/και βοήθεια 

Επικοινωνειστε με τον Βασιλη στο 6975590648 ,  mzuluza@aol.com

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here