Δωρεάν είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία – Εβδομάδα Πανελλαδικών Δράσεων & Οι υποσχέσεις όμως για άνοιγμα του Μουσείου Άστρους,ακόμα συνεχίζονται!!

0

«Εβδομάδα  Πανελλαδικών Δράσεων για την Προβολή του Έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας» (6-13 Νοεμβρίου 2017)

Μνημεία, ανάπτυξη και τοπικές κοινωνίες: «ασύμβατη σχέση» ή διαχρονική συνύπαρξη;
Μπορεί κανείς να φανταστεί το Ηράκλειο χωρίς τα ενετικά τείχη; Τα κυκλαδονήσια χωρίς τα κάστρα τους; Το Ναύπλιο χωρίς την παλιά του πόλη; Την Θεσσαλονίκη χωρίς την αρχαία αγορά; Την Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου χωρίς τα τείχη και την τάφρο της; Θα ήταν καλύτερο το Μετρό χωρίς τα αρχαιολογικά εκθέματα στους σταθμούς του; Είναι τελικά οι αρχαιότητες «ασύμβατες» με την ανάπτυξη;
Τους τελευταίους μήνες οι αρχαιολόγοι και το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας βρέθηκαν στο στόχαστρο από φορείς του δημόσιου λόγου, οι οποίοι προσπάθησαν να πείσουν ότι: οι υφιστάμενες αρχαιότητες αποτελούν δήθεν τροχοπέδη των επενδύσεων, οι ανασκαφικές έρευνες «καθυστερούν» τα έργα, η κήρυξη μνημείων και η οριοθέτηση αρχαιολογικών χώρων «εμποδίζουν» τη δόμηση και την επιχειρηματική δραστηριότητα, οι αρχαιολόγοι είναι ένας που εμμονικά εμποδίζει την ανάπτυξη και την εκτέλεση έργων.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων δηλώνει ότι ανάπτυξη χωρίς σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά δεν μπορεί να υπάρξει, ειδικά στην χώρα μας. Η προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων και η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης  είναι η παρακαταθήκη για την πολυπόθητη και υγιή ανάπτυξη, μία ανάπτυξη για το δημόσιο συμφέρον.
Στο πλαίσιο αυτό, η επιτυχημένη και καθιερωμένη πλέον «Εβδομάδα Δράσης για την Προβολή του Έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας» ή αλλιώς η «Μέρα του Αρχαιολόγου», που οργανώνει ο ΣΕΑ σε συνεργασία με όλες της Υπηρεσιακές Μονάδες του ΥΠΠΟΑ ανά την επικράτεια αποκτά έναν εξαιρετικά επίκαιρο χαρακτήρα. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, την οργάνωση εξωστρεφών δράσεων, εκθέσεων, εκδηλώσεων που να προβάλουν τόσο το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην κοινωνία, όσο και τη συμβολή των μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς διαχρονικά στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, στην τοπική ανάπτυξη, στην αειφορία.
Για έκτη συνεχή χρονιά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καλεί τα μέλη του, αλλά και τους υπόλοιπους εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο μας εβδομάδας δράσεων από 6 έως 13 Νοεμβρίου 2017 να διοργανώσουν ποικίλες εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε θέματα που συνδέονται με την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το φετινό θεματικό πλαίσιο των εκδηλώσεων είναι αφιερωμένο στην παρουσίαση έργων και δράσεων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που αποτελούν απτά παραδείγματα της συμβολής της στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου, εξυπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον.
Η εβδομάδα πανελλαδικών δράσεων θα κλείσει με εκδήλωση/ανοικτή συζήτηση στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου στις 18.00μμ.
Σημείωση: Η είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία για όσους  συμμετέχουν στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων εδώ: sea.org.gr
.enallaktikos.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here