Επιτυχής διοργάνωση Εναρκτήριας Συνάντησης του έργου «OliveOilMedNet» στην έδρα του Επιμελητηρίου Πρέβεζας

0

Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου OliveOilMedNet – “ Μεσογειακό Δίκτυο για την Προώθηση της βιωσιμότητας και αυθεντικότητας στον τομέα του ελαιολάδου ” – οργανώθηκε με επιτυχία από το Επιμελητήριο Πρέβεζας στις εγκαταστάσεις του στις 13 & 14 Μαΐου 2024.

Το Επιμελητήριο Πρέβεζας ηγείται ενός σχήματος απαρτιζόμενο  από δημόσιες Αρχές, Ενώσεις Παραγωγών και Ερευνητικά Ιδρύματα 7 Μεσογειακών χωρών. Συγκεκριμένα το σχήμα αποτελείται από: το Επιμελητήριο Πρέβεζας, τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό -ΕΛΓΟ Δήμητρα (Τμήμα Ελαίας Καλαμάτας), και την Περιφέρεια Πελοποννήσου  από την Ελλάδα, την Πορτογαλική Ένωση Ελαιόλαδου από την Πορτογαλία,  την CIA -Περιφερειακή Ένωση Αγροτών Απουλίας και την Ένωση  Ελαιοπαραγωγών του Μπάρι  από την Ιταλία, το Επιμελητήριο της Κορσικής από την Γαλλία, το Επιμελητήριο Πάφου από την Κύπρο, το Πανεπιστήμιο της Jaen από την Ισπανία και τέλος το Αγροτικό Πανεπιστήμιο Τιράνων της Αλβανίας.

Το έργο, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα συνεργασία Interreg Euro-Med 2021-2027, σκοπεύει να αντιμετωπίσει κοινές εδαφικές προκλήσεις όσον αφορά τον ελαιοκομικό κλάδο στην περιοχή της Μεσογείου. Ο κύριος σκοπός του έργου OliveOilMedNet είναι η να βελτιώσει την ελαιοκομία εισάγοντας καινοτόμους και αποτελεσματικούς τρόπους. Για να πετύχει τον στόχο του υιοθετεί και επικυρώνει περαιτέρω και υπερβαίνει τις υπάρχουσες πρακτικές που έχουν αναπτυχθεί σε άλλα ερευνητικά – αναπτυξιακά έργα. Επίσης  ενισχύει και την ικανότητα των αρχών που ασχολούνται με τη χάραξη πολιτικής στον τομέα του ελαιολάδου και των εταιρειών ελαιολάδου ώστε να παράγουν πιο ανταγωνιστικά, «αυθεντικά» και «πράσινα» προϊόντα ελαιολάδου.

Τη συνάντηση παρακολούθησαν εκπρόσωποι και στελέχη από όλους τους εταίρους του έργου και του συνεργαζόμενου εταίρου ΕΤΑΝΑΜ ΑΕ ΟΤΑ. Επίσης συμμετείχαν στελέχη της Κοινής Γραμματείας του Προγράμματος Interreg EuroMed αλλά και εκπρόσωποι του ISE Mission. Την πρώτη ημέρα της Συνάντησης ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας καλωσόρισε θερμά τους συμμετέχοντες και στην συνέχεια  παρουσιάστηκαν οι μεθοδολογίες υλοποίησης των παραδοτέων του έργου και  οι κανόνες δημοσιότητας. Τη δεύτερη μέρα συζητήθηκαν διαχειριστικά θέματα και πάρθηκαν αποφάσεις. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη μελέτης σε τοπικές καλλιέργειες ελιάς και ελαιοτριβεία.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης διοργανώθηκε ανοιχτή εκδήλωση για την ενημέρωση των τοπικών ελαιοπαραγωγών. Ο επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου για τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ  κ. Παναγιώτης Κάτσαρης, τόνισε την σπουδαιότητα του έργου και την παγκόσμια καινοτομία της πιστοποίησης της ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑΣ του ελαιολάδου με απλές χημικές αναλύσεις και τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης. Επίσης τη σημασία του έργου για μικρούς παραγωγούς με ποιοτικά αυθεντικά προϊόντα αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ