Επιτυχής η πραγματοποίηση της κοινής σύσκεψης ΚΤΕΛ Νομού Αρκαδίας Α.Ε. με τους Δημάρχους Αρκαδίας

0

Δελτίο Ενημέρωσης  

Παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας Χρήστου Λαμπρόπουλου (ο οποίος εκπροσώπησε και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα) πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη κοινή σύσκεψη (σε εξοχικό κέντρο της Αρκαδικής Πρωτεύουσας αργά το απόγευμα της Τρίτης 21 Ιουλίου 2020) και που επιμελήθηκε η ΚΤΕΛ Ν. Αρκαδίας Α.Ε. για να γίνει η ενημέρωση, με τους Δημάρχους όλης της Αρκαδίας και με κύριο θέμα: ¨Η συζήτηση όλων των συγκοινωνιακών δρώμενων και προβλημάτων, όπως για τις άγονες γραμμές στα Χωριά και με σκοπό, στην σύμπραξη συνεργασίας της ΚΤΕΛ Ν. Αρκαδίας Α.Ε. και των ΟΤΑ της Αρκαδίας¨.

   Από την ΚΤΕΛ Ν. Αρκαδίας Α.Ε. παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος: Νίκος Κουτσόγιωργας και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ της Εταιρίας: Κώστας Βαρβατσούλης, Τάσος Μανολόπουλος, Παντελής Γιαννακούρας, Κώστας Μανδρώνης καθώς και το Διοικητικό Προσωπικό της άνω Εταιρίας.

   Από τους Δημάρχους που παρευρέθηκαν ήταν οι Δήμαρχοι Τρίπολης: Κώστας Τζιούμης, , Γορτυνίας: Στάθης Κούλης, Β. Κυνουρίας: Γιώργος Καμπύλης, Ν. Κυνουρίας: Χαράλαμπος Λυσίκατος και Μεγαλόπολης: ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Θανάση Χριστογιαννόπουλου αρμόδιος Αντιδήμαρχος Δημήτρης Σιέμπος

  

Αρχικά τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της ΚΤΕΛ Ν. Αρκαδίας Α.Ε. Νίκος Κουτσόγιωργας, ο οποίος αφού ευχαρίστησε του Δημάρχους για την παρουσία τους, άνοιξε το καυτό όπως το χαρακτήρισε – πρόβλημα της συγκοινωνιακής άγονης γραμμής της Αρκαδίας. ’’..Η ερήμωση της υπαίθρου είχε και φοβερή επίδραση στο αγαθό, που λέγεται συγκοινωνία. Είναι ορατός ο κίνδυνος, κάποια στιγμή – όσο και να αντέξει η ΚΤΕΛ Ν. Αρκαδίας Α.Ε. – να μην μπορέσει να συνεχίσει η εξυπηρέτηση της άγονης γραμμής.  δήλωσε ο Πρόεδρος, ενώ αναφέρθηκε στο νομικό υπόβαθρο, που δίνει την δυνατότητα σε Δήμους, Περιφέρειες και Κράτος να βοηθήσουν στο θέμα με τις άγονες γραμμές. Επιπλέον μίλησε για το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί η ΚΤΕΛ Ν. Αρκαδίας Α.Ε. λόγω του κορωνοϊού, του φόβου ή της οικονομικής αδυναμίας των πολιτών να ταξιδέψουν, αλλά και λόγω της ερήμωσης των Χωριών. Παράλληλα αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι Δήμοι, να εγγράψουν στον προϋπολογισμό τους ενισχύσεις, για την στήριξη των άγονων γραμμών, για τις περιπτώσεις που η πληρότητα των δρομολογίων της ΚΤΕΛ Ν. Αρκαδίας Α.Ε. πέφτει κάτω του 20%. ’’..Δεν επιζητούμε το κέρδος για το να γίνουμε πλούσιοι, απλά ζητάμε ένα μέτρο για να μας βοηθήσει για την επιβίωση,’ τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσόγιωργας και επισήμανε, την συνεργασία που θα πρέπει να έχουν από κοινού με τους Δημάρχους, διότι αυτοί γνωρίζουν καλύτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άγονες γραμμές στα Χωριά τους.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος στην τοποθέτηση του ανέφερε πως η Περιφέρεια αντιμετωπίζει την ΚΤΕΛ Ν. Αρκαδίας Α.Ε. σαν μια από τις μεγαλύτερες και σοβαρότερες επιχειρήσεις και σε όρους οικονομικούς αλλά και κοινωνικούς. ’’..η ΚΤΕΛ Ν. Αρκαδίας Α.Ε. επιτελεί και κοινωνικό έργο και αξίζει την στήριξη όλων μας.’’, δήλωσε, ενώ αναφέρθηκε και στην συνάντηση που έγινε την περασμένη εβδομάδα στην Τρίπολη με τον υπουργό Μεταφορών κ. Καραμανλή, όπου ζητήθηκε η δρομολόγηση μιας τροποποίησης της νομοθεσίας που θα επιτρέπει και στις Περιφέρειας να συνάπτουν συμβάσεις με την ΚΤΕΛ Ν. Αρκαδίας Α.Ε. για να το στηρίζουν στις γραμμές που χρειάζεται. Ο κ Λαμπρόπουλος κλείνοντας την τοποθέτησή του τόνισε οτι από την πλευράς της η Περιφέρεια  Πελοποννήσου, θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια και στον αγώνα που δίνει.

Ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Γιώργος Καμπύλης ανέφερε πως αναμένουν να δουν τα δρομολόγια και το κόστος, προκειμένου να μεταφέρουν αυτά τα στοιχεία στα συλλογικά όργανά του Δήμου, για να εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να συνδράμει καθώς και με το ανάλογο επιτρεπτό νομοθετικό πλαίσιο, να στηρίξουν την προσπάθεια της ΚΤΕΛ Ν. Αρκαδίας Α.Ε. Επιπλέον ο κ. Καμπύλης ανέφερε ότι πράγματι υπάρχουν κάποια παράπονα από κατοίκους απομακρυσμένων Χωριών που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Ο Δήμαρχος Γορτυνίας Στάθης Κούλης επιβεβαίωσε με την σειρά του, πως υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα στην εξυπηρέτηση τα των πολιτών των απομακρυσμένων Χωριών αναγνωρίζοντας παράλληλα, την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει όλα τα χρόνια η ΚΤΕΛ Ν. Αρκαδίας Α.Ε. ’’..Οφείλουμε να βοηθήσουμε. Θα εξετάσουμε το κατά πόσον μας το επιτρέπει το νομικό πλαίσιο και το ταμείο μας..’’ ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ συμπλήρωσε: ’’..Καλούμαστε σε δύσκολες εποχές να καλύψουμε πολλές ανάγκες των πολιτών, σε μια περίοδο που οι Δήμοι δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση. Θα χρειαστεί ένα καλό πλάνο, για να δούμε που μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι, για να υπάρξει ένας προγραμματισμός και να ληφθούν αποφάσεις.’’  Ολοκληρώνοντας ο κ. Κούλης αναφέρθηκε στο ότι ο Δήμος τους είναι αχανής και αποτελείται από πολλά χωριά τα οποία έχουν ερημώσει και Οικονομικά ο Δήμος αντιμετωπίζει διάφορα θέματα. Όμως είναι θετικός στην προσπάθεια αυτή της ΚΤΕΛ Ν. Αρκαδίας Α.Ε. ώστε να συνδράμει και αυτός με την σειρά του, τόσο για την στήριξη της εταιρείας όσο και την στήριξη των δημοτών του.

Ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας Χαράλαμπος Λυσίκατος ανέφερε με την σειρά του πως μπαίνει στην συζήτηση με έναν μικρό όρο, που δεν ήταν άλλος από την αμφίδρομη σχέση και κατανόηση μεταξύ Δήμου και ΚΤΕΛ Ν. Αρκαδίας Α.Ε. Όπως τόνισε οι Δήμοι βιώνουν δύσκολες εποχές, στην διάρκεια των οποίων καλούνται πολλές φορές να βοηθούν (αστυνομία, πυροσβεστική, Λιμενικό, κτλ) ακροβατώντας στα όρια της νομιμότητας. Στην συνέχεια ζήτησε να τους δοθούν όλα τα οικονομικά και νομικά δεδομένα που αφορούν σε αυτά τα δρομολόγια, επαναλαμβάνοντας πως η συνεργασία δεν θα πρέπει να είναι μονόπλευρη, μόνο από τον Δήμο. Επιπλέον εξέφρασε το παράπονο του, καθώς όπως τόνισε χρειάστηκαν πολύωρες συζητήσεις προκειμένου να κατεβαίνει ένα λεωφορείο στην παραλία του Τυρού. Καταλήγοντας ο κ. Λυσίκατος αναφέρθηκε στο ότι ο Δήμος παρ’ όλα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι πρόθυμος να βοηθήσει αρκεί να σταθεί σε σωστό προγραμματισμό και η σχέση μεταξύ Δήμου Νότιας Κυνουρίας και  ΚΤΕΛ Ν. Αρκαδίας Α.Ε. Και θα ήθελε να ενημερωθεί όσο αφορά το νομικό και θεσμικό πλαίσιο για να συμβάλλει και αυτός με την σειρά του ως αρωγός στην προσπάθεια ενίσχυσης της ΚΤΕΛ Ν. Αρκαδίας Α.Ε. και των Δημοτών του.

Εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Μεγαλόπολης παρευρέθηκε στην σύσκεψη ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Σιέμπος, ο οποίος ξεκαθάρισε, πως ο Δήμος είναι ανοιχτός στην όποια προσφορά προς την ΚΤΕΛ Ν. Αρκαδίας Α.Ε. αφού πρώτα ξεκαθαριστούν τα όποια νομικά προβλήματα ενδεχομένως προκύψουν και κατέληξε στην τοποθέτησή του, ότι θα ήθελε να βοηθήσει αρκεί να υπάρχει η οικονομική δυνατότητα βάσει του νομοθετικού πλαισίου.

Ο Δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης αναφέρθηκε σε δυο στοιχεία που είναι σημαντικά για τον Δήμο, ο έλεγχος του νομικού πλαισίου και το δεύτερο και πιο σημαντικό η δημιουργία μιας πλήρους μελέτης για το ποια είναι τα δρομολόγια όπου υπάρχει πρόβλημα πληρότητας (με σύγκριση και των προηγούμενων ετών με το σήμερα προκειμένου να καταγραφούν οι απώλειες για την ΚΤΕΛ Ν. Αρκαδίας Α.Ε.). Επιπλέον ο Δήμαρχος ζήτησε να γίνει μια καταγραφή και των αναγκών που υπάρχουν σήμερα. Αναφερόμενος στα έσοδα του Δήμου, τόνισε πως στο πρώτο εξάμηνο (ουσιαστικά στο δεύτερο τρίμηνο λόγω των συνθηκών όπως αυτές διαμορφώθηκαν με τον κορωνοϊό) μειώθηκαν κατά 40%. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία που υπάρχει με την ΚΤΕΛ Ν. Αρκαδίας Α.Ε. και με τις αστικές γραμμές, ενώ γνωστοποίησε και μια θετική εξέλιξη, την δημοπρασία για τις νέες στάσεις που θα γίνει εντός της εβδομάδας, με τον κ. Τζιούμη να αναφέρει πως το έργο θα έχει ολοκληρωθεί καλώς εχόντων των πραγμάτων το επόμενο δίμηνο. Συμφώνησε με όλους τους παρευρισκόμενους δημάρχους και είπε ότι το νομικό πλαίσιο θα το λύσουν οι υπηρεσίες των Δήμων. Ζήτησε να του δοθούν διάφορα στοιχεία (πληρότητες, ακριβής αριθμός δρομολογίων σε όλα χωριά του δήμου) και αυτός με τη σειρά του θα προσπαθήσει να κάνει, ότι είναι δυνατό και ωφέλιμο τόσο για την ΚΤΕΛ Ν. Αρκαδίας Α.Ε. όσο και για τους Δημότες του. Επίσης ευχαρίστησε προσωπικά τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της  ΚΤΕΛ Ν. Αρκαδίας Α.Ε. για την τοποθέτηση των αστικών στάσεων περιμετρικά της Τρίπολης καθώς και για την εξυπηρέτηση των δημοτών και φοιτητών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην αστική συγκοινωνία του Δήμου του.

Τέλος ο Πρόεδρος της ΚΤΕΛ Ν. Αρκαδίας Α.Ε. κ. Νίκος Κουτσόγιωργας αμέσως μετά τις τοποθετήσεις των Δημάρχων – αφού τους ευχαρίστησε για τις θετικές όπως τις χαρακτήρισε – παρεμβάσεις τους, τόνισε: ..Δεν ήρθαμε εδώ για να ζητήσουμε χρήματα. Ήρθαμε εδώ για να πούμε, πως πρέπει να υπάρξει μια σύμπραξη Δήμων – ΚΤΕΛ για να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τους κατοίκους των άγονων περιοχών. Σε δρομολόγια με πληρότητα κάτω του 20% καλούνται να συμβάλλουν οι Δήμοι..  ενώ συμπλήρωσε:  ’’..Όλες οι ΚΤΕΛ Α.Ε. βιώνουν σήμερα ένα έλλειμμα της τάξεως των 140 εκατομμυρίων ευρώ. Υπάρχει κίνδυνος να σταματήσει η συγκοινωνία και γι’αυτό ζητώ την βοήθεια σας. Δεν θέλουμε να γίνουμε πλούσιοι, θέλουμε να επιβιώσουμε.’’

Για περισσότερες Πληροφορίες επικοινωνήστε στα Τηλ.: 2710 222 560 / 2710230 140 και στην ιστοσελίδα: www.ktelarkadias.gr ή στο email: ktelark@otenet.gr

Γραφείο Τύπου – ΜΜΕ – Προβολής – Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων της ΚΤΕΛ Ν. Αρκαδίας Α.Ε.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ