ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ
Εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Αρκαδίας θα πραγματοποιηθούν στις 8, 9, 10 και 11 Δεκεμβρίου σε Μεγαλόπολη (8/12), Άστρος (9/12) και Τρίπολη (10-11/12). Ενημερωθείτε αναλυτικά για: Ημερομηνίες Εκλογών – Αριθμός Εδρών – Προθεσμία Εξόφλησης Συνδρομών – Υπόδειξη εκπροσώπων – Υποβολή Υποψηφιοτήτων.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας www.arcadianet.gr
ΣΕΒ: Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΗ ΜΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΠΑΡΚΑ
Λιγότερο από το 13% των μεταποιητικών επιχειρήσεων της χώρας είναι εγκατεστημένες σε οργανωμένα επιχειρηματικά πάρκα, παρά τα σημαντικά πλεονεκτήματα που συνεπάγεται η ένταξη επιχειρήσεων σε αυτά. Οι βασικές αιτίες είναι η έλλειψη υποδομών και κινήτρων αλλά και η νομοθεσία που επέτρεπε (αν όχι ενθάρρυνε) την εκτός σχεδίου δόμηση. Αυτά προκύπτουν από μελέτη του ΣΕΒ, σύμφωνα με την οποία τα επιχειρηματικά πάρκα αποτελούν «κλειδί» για τη βιομηχανική ανασυγκρότηση της οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στη χώρα μας λειτουργούν 53 οργανωμένες περιοχές έκτασης σχεδόν 68 χιλ. στρεμμάτων και περισσότερες από 70 «Άτυπες Βιομηχανικές Συγκεντρώσεις» με συνολική έκταση άνω των 60.000 στρεμμάτων και αριθμό εγκατεστημένων επιχειρήσεων άνω των 3.000.
ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΕ ΕΞΥΠΝΕΣ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
Η ανανεωμένη στρατηγική της ΕΕ για τη βιομηχανική πολιτική συγκεντρώνει όλες τις υφιστάμενες και νέες οριζόντιες και τομεακές πρωτοβουλίες σε μια ολοκληρωμένη βιομηχανική στρατηγική. Η στρατηγική διευκρινίζει επίσης τις δράσεις που πρέπει να αναλάβουν όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες και καθορίζει τα φόρουμ – όπως η ετήσια Ημέρα Βιομηχανίας της ΕΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2017, και η υψηλού επιπέδου στρογγυλή τράπεζα βιομηχανίας, που θα επιτρέπουν, ιδίως, στη βιομηχανία και την κοινωνία των πολιτών να κατευθύνουν στο μέλλον τις δράσεις της βιομηχανικής πολιτικής.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας www.arcadianet.gr
ΣΤΑ 401,97 ΕΥΡΩ ΗΤΑΝ Ο ΜΕΣΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2016
Στα 51,63 ευρώ ανέρχεται το μέσο ημερομίσθιο σε ασφαλισμένους με πλήρη απασχόληση στο σύνολο των κοινών επιχειρήσεων και ο μέσος μισθός στα 1.211,56 ευρώ. Αντίστοιχα, στη μερική απασχόληση, ανέρχονται στα 23,75 ευρώ και στα 401,97 ευρώ. Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από την επεξεργασία των «Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων» (ΑΠΔ) που υποβλήθηκαν για τον Δεκέμβριο του 2016 και από τις εγγραφές οι οποίες έχουν ελεγχθεί κατά το χρόνο επεξεργασίας, όπως δημοσίευσε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
ΣΤΗΝ 87η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2017-2018 Η ΕΛΛΑΔΑ
Στην 87η θέση μεταξύ 137 χωρών κατατάσσεται η Ελλάδα με βάση το δείκτη παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum (WEF) 2017-2018. Στην αντίστοιχη περυσινή κατάταξη του WEF, η Ελλάδα ήταν στην 86η θέση μεταξύ 138 χωρών. Η χώρα μας κατέλαβε τις χαμηλότερες θέσεις στους δείκτες της εξειδίκευσης των επιχειρήσεων (71η με 3,6 βαθμούς), της καινοτομίας (75η με 3,3 βαθμούς), των θεσμών (87η με 3,7 βαθμούς), της αποτελεσματικότητας της αγοράς εργασίας (93η με 4,1 βαθμούς), της αποτελεσματικότητας της αγοράς εργασίας (110η με 3,7 βαθμούς), του μακροοικονομικού περιβάλλοντος (117η με 3,7 βαθμούς) και της ανάπτυξης της χρηματοπιστωτικής αγοράς (133η με 2,5 βαθμούς). Ως πιο προβληματικοί παράγοντες για το επιχειρείν στην Ελλάδα, με βάση τις απαντήσεις που έδωσαν οι συμμετέχοντες σε έρευνα του WEF, καταγράφηκαν οι φορολογικοί συντελεστές (20,3%), η αναποτελεσματική κρατική γραφειοκρατία (18,1%), οι φορολογικές ρυθμίσεις (14,1%), η αστάθεια των πολιτικών (13,8%), η κυβερνητική αστάθεια (10,8%), η πρόσβαση στη χρηματοδότηση (10,0%) και η διαφθορά (5%).