Ερώτηση Βαγγέλη Γιαννακούρα στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του ΠεΣυ Πελοποννήσου

0

Πρόταση για τροποποίηση όρων στα προγράμματα για ένταξη επιχειρήσεων στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ)

Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου

Μεγάλη αλλαγή στην οικονομία της Κεντρικής Πελοποννήσου δημιούργησε η αιφνίδια απόφαση για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ Μεγαλόπολης. Μία απόφαση που έπληξε κυρίως το Δήμο Μεγαλόπολης αλλά και τους γειτονικούς δήμους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ως αντιστάθμισμα και στην προσπάθειά της να μειώσει τις επιπτώσεις από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων έφτιαξε το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης-ΣΔΑΜ, προς βοήθεια των πληττόμενων περιοχών.

Δυστυχώς όμως οι όροι που προβλέπονται στα τρέχοντα προγράμματα και αφορούν στην δυνατότητα ένταξης των Επιχειρήσεων στις εν λόγω περιοχές κάθε άλλο παρά δίκαιοι είναι, όσον αφορά τα ποσά από 20-100 χιλιάδες ευρώ.

Είναι μάλιστα άδικο και καθόλου δίκαιο να απαιτείται για ένταξη στο ΣΔΑΜ για τις υπάρχουσες επιχειρήσεις για να μπορέσουν αυτές να «πιάσουν» την απαιτούμενη βαθμολογία και να επιχορηγηθούν:

Πρώτον: Να έχουν οι επιχειρήσεις ισόποσο ποσό με την επιχορήγηση σε λογαριασμό Τράπεζας.

Δεύτερον: Να έχουν αύξηση τζίρου οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις το 2022-2023 (ειδικά σε μία Μεγαλόπολη με τόσο μεγάλη πληθυσμιακή συρρίκνωση καθώς και σε περιόδους κορωνοϊού).

Τρίτον:Να πρέπει να προσλάβουν από 1-2 υπαλλήλους, όταν ο κάθε υπάλληλος στοιχίζει περίπου 14.000 ευρώ το χρόνο και

Τέταρτον: Και μάλιστα το πλέον απαράδεκτο. Εάν δεν απορροφηθούν τα χρήματα να κατευθυνθούν και σε άλλες Περιφέρειες, το οποίο σημαίνει ότι χάνονται τα χρήματα για τις πληττόμενες περιοχές.

Παρόμοια εμπόδια υπάρχουν και για τις νέες επιχειρήσεις που θέλει κάποιος να ιδρύσει, όπου πέραν όλων των άλλων απαιτεί ανεργία, εμπειρία και άλλες προϋποθέσεις που δεν μπορούν να καλυφθούν.

Τέλος δεν δίνεται χρονικό περιθώριο επαρκές για την υποβολή των αιτήσεων από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, αφού η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων είναι η 8η Απριλίου 2024 και θα πρέπει να ζητηθεί παράταση.

Βάσει όλων αυτών ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή

Πρώτον: Αν μέχρι στιγμής έχει προβεί σε κάποια ενέργεια.

Δεύτερον: Αν έχει προγραμματίσει να προβεί σε κάποια ενέργεια-παρέμβαση στο μέλλον ώστε να είναι πιο εφικτή η δυνατότητα επιχορήγησης των επιχειρήσεων με σκοπό την τόνωση της επιχειρηματικότητας στις πληττόμενες περιοχές και κατ’ επέκταση την τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Βαγγέλης Γιαννακούρας

Περιφερειακός Σύμβουλος Αρκαδίας

«Νέα Πελοπόννησος»

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ