Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης (European Day for Independent Living) αφορά τα Άτομα με Αναπηρία (ΑΜΕΑ) και καθιερώθηκε το 2013 από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σκοπός της δράσης αυτής, που γίνεται κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου, είναι αφενός η γνωριμία του κοινού με τη ζωή των ΑΜΕΑ και αφετέρου η ανάδειξη της ανάγκης για αλλαγές σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, όπως η θεσμοθέτηση του «προσωπικού βοηθού».
Ανεξάρτητη Διαβίωση για τα ΑΜΕΑ σημαίνει, στην ουσία, πλήρη ένταξή τους στην κοινωνία. Με την Ανεξάρτητη Διαβίωση εξασφαλίζεται η ίση συμμετοχή τους στη ζωή, παρέχοντάς τους μέσα, ώστε να επιλέγουν πού θα ζήσουν και με ποιους, να μορφώνονται, να εργάζονται, να έχουν σεξουαλική ζωή, να δημιουργούν οικογένεια, να ψυχαγωγούνται, να αποφασίζουν για την καθημερινότητά τους, αλλά και για ζητήματα που καθορίζουν το μέλλον τους, και τελικά να έχουν την ποιότητα ζωής που συνταγματικά δικαιούται κάθε άνθρωπος.
Η έννοια της Ανεξάρτητης Διαβίωσης είναι ευρέως διαδεδομένη από τη δεκαετία του ‘70 σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Αποτελεί τρόπο ζωής των ανθρώπων με σοβαρές αναπηρίες και φιλοσοφία των κοινωνιών όπου ζούνε και εφαρμόζεται με θεσμοθετημένα μέτρα.
Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος
Από το 2000 και έκτοτε, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV) διοργανώνει κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος, στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του κόσμου για την έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος, ενός κακοήθους όγκου του δέρματος και των σπλάγχνων.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 90% των μελανωμάτων, εάν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να θεραπευτούν. Τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια στις χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες, εξαιτίας των περιβαλλοντικών μεταβολών, της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο και των αλλαγών στον τρόπο ζωής.
Το μελάνωμα ένα από τα ταχύτερα εξαπλούμενα κακοήθη νεοπλάσματα, η συχνότητα του οποίου αυξάνει κατά 3% – 7% το χρόνο.
Κύριες αιτίες είναι η υπέρμετρη έκθεση στον ήλιο και η μείωση της στοιβάδας του όζοντος.
Ο ρόλος της υπεριώδους ακτινοβολίας στην εμφάνιση της νόσου επιβεβαιώνεται και από μελέτη επιστημόνων του Κέμπριτζ του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν το γονιδίωμα καρκινικών κυττάρων από μετάσταση μελανώματος σε έναν 43χρονο ασθενή. Από την ανάλυση προέκυψε ίχνος βλάβης που υφίσταται το DNA λόγω υπεριώδους ακτινοβολίας.
Διεθνής Ημέρα Μαιών
Η Διεθνής Ημέρα Μαιών καθιερώθηκε το 1991 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Μαιών (ICM).
Στόχος του εορτασμού είναι η ανάδειξη του σπουδαίου ρόλου που παίζει η μαία, η μαμμή για τους παλιότερους, στη διαδικασία γέννησης ενός παιδιού