Κεντροαριστερά: Οι συμμαχίες και οι προκλήσεις του δεύτερου γύρου

0

Με μεγάλο φαβορί την Φώφη Γεννηματά και με τον Νίκο Ανδρουλάκη να προσβλέπει περισσότερο στην επόμενη μέρα και λιγότερο στις  κάλπες της Κυριακής, μπαίνει στην τελική ευθεία η εκλογή του αρχηγού της κεντροαριστεράς.

Η πρόωρη λήξη της προεκλογικής εκστρατείας λόγω του εθνικού πένθους για τα θύματα της κακοκαιρίας και η ακύρωση του debate  κατέβασε αυτομάτως και τους τόνους της αντιπαράθεσης ανάμεσα στους δύο υποψηφίους εν όψει του δεύτερου και τελικού γύρου. Φώφη Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης, μάλιστα, έκαναν κοινή περιοδεία στην περιοχή της τραγωδίας, στην Μάνδρα, θέλοντας να εκπέμψουν μήνυμα ενότητας και να άρουν τις εντυπώσεις από τις εντάσεις των προηγούμενων ημερών.

Πέραν των δημόσιων μηνυμάτων, ωστόσο, οι εκτιμήσεις των επιτελείων στο παρασκήνιο λένε πως οι “σιωπηλές” αναμετρήσεις είθισται να ευνοούν τα φαβορί – εξ ου και η δυσαρέσκεια που εξακολουθεί να εκπέμπεται από την πλευρά Ανδρουλάκη για την ακύρωση του debate και την στάση της επιτροπής Αλιβιζάτου.

Η προεκλογική σιωπή εκτιμάται επίσης ότι δεν ευνοεί και την υψηλή προσέλευση  ψηφοφόρων στις κάλπες. Ούτως ή άλλως η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο αναμενόταν να είναι χαμηλότερη από τις 210.000 της πρώτης Κυριακής με δεδομένο το ότι οι δύο μονομάχοι προέρχονται από τον στενό χώρο του ΠΑΣΟΚ– γεγονός που μπορεί να κρατήσει μακριά από τις κάλπες ψηφοφοόρους οι οποίοι στον πρώτο γύρο είχαν επιλέξει τον Γιώργο Καμίνη ή τον Σταύρο Θεοδωράκη. Οι εκτιμήσεις αυτές, δε, για χαμηλότερη συμμετοχή ενισχύονται μετά το βαρύ γενικότερο κλίμα που προκάλεσε η φονική κακοκαιρία.

Με αυτά τα δεδομένα, η μάχη των τελευταίων προεκλογικών 24ώρων δόθηκε στο παρασκήνιο των εσωτερικών διεργασιών και συμμαχιών, με τους δύο υποψηφίους να μετρούν συσχετισμούς και δυνάμεις όχι μόνον – και κυρίως – για την Κυριακή, αλλά πρωτίστως για το μετεκλογικό τοπίο σε ΠΑΣΟΚ και ευρύτερη κεντροαριστερά.

Από τα «στρατόπεδα» του τρίτου και του τέταρτου του πρώτου γύρου, του Γιώργου Καμίνη και του Σταύρου Θεοδωράκη, τα μηνύματα δεν είναι απολύτως σαφή και η εικόνα μοιάζει αρκετά σύνθετη και δύσκολη.

Ο δήμαρχος Αθηναίων απέφυγε να εκφράσει την στήριξή του σε κάποιον από τους δύο υποψηφίους, αν και από την πλευρά της Φώφης Γεννηματά υπήρξαν διαρροές περί ικανοποίησής της μετά την συνάντησή της με τον Γιώργο Καμίνη. Οι πληροφορίες, πάντως, από το στρατόπεδο του δημάρχου αναφέρουν ότι πρόθεσή του, και ανεξαρτήτως του νικητή της Κυριακής, είναι να παραμείνει μεν στον νέο φορέα αλλά και να κινηθεί διακριτά και αυτόνομα εντός αυτού.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επίσης δεν παρείχε στήριξη σε κανέναν, ενώ το κόμμα του, το Ποτάμι, εμφανίζεται τουλάχιστον διχασμένο. Ο βουλευτής Σπύρος Δανέλης και ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας τάχθηκαν υπέρ της μη διεξαγωγής του δεύτερου γύρου – γεγονός που μάλλον ικανοποιησε την Φώφη Γεννηματά -, αλλά ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Μίλτος Κύρκος έχουν πάρει ανοιχτά θέση υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης, άλλωστε, από την περασμένη Δευτέρα κιόλας, δέχεται ανοιχτή εσωκομματική αμφισβήτηση και παραμένει άδηλο το ποιο θα είναι το κλίμα στο Ποτάμι από την επόμενη εβδομάδα.

Πιο ανοιχτή ήταν η στάση του Γιάννη Ραγκούση ο οποίος ανακοίνωσε  τη στήριξή του στην Φώφη Γεννηματά, ενώ ο Γιάννης Μανιάτης τάχθηκε τελικά υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη. Την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε – εμμέσως αλλά απολύτως σαφώς – ότι στηρίζει και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με την συνέντευξη που έδωσε αυτή την εβδομάδα στον ΣΚΑΙ.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here