Κωνσταντινόπουλος: Θέλουμε στο ΠΑΣΟΚ έναν αρχηγό που θα μπορεί να κερδίσει τη ΝΔ & Ερώτηση για την φορολόγηση του καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά…

0

Βασικά σημεία από τη συνέντευξή μου στο ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου

Στην ανακοίνωσή του ο Χάρης Δούκας αναφέρει, ενώνουμε δυνάμεις για να νικήσουμε τη ΝΔ όπως κάναμε στον Δήμο Αθηναίων.

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης παραμέρισε τις προσωπικές του φιλοδοξίες και συντάχτηκε με τον Χάρη Δούκα και επειδή η πολιτική είναι συμβολισμοί, αρκεί να σας αναφέρω ότι από το 2012 μέχρι και σήμερα πέρασαν τόσα χρόνια για να φτάσουμε στο 12%. Δεν πρέπει να συνηθίσουμε να χαμηλώνουμε τον πήχη και να συζητάμε ότι θα χρειαστούμε μερικά χρόνια ακόμα για να μπορέσει η παράταξή μας να γίνει δεύτερη και μετά πάλι από δέκα χρόνια να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη ΝΔ. Πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα να αντιμετωπίσουμε στα ίσα τη ΝΔ και μαζί με τον κόσμο να φέρουμε τη μεγάλη αλλαγή.

Περιμένω να ολοκληρωθεί η διαδικασία την Κυριακή στην Κεντρική Επιτροπή και μετά θα τοποθετηθώ δημόσια. Μιλάω πάντα ανοιχτά και καθαρά. Μην ξεχνάτε ότι πρώτος εγώ έβαλα το θέμα με πολύ καθαρό τρόπο στέλνοντας θεσμικά επιστολή στον Γραμματέα του κόμματος και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου. Θα χαρώ πολύ εάν θέσουν υποψηφιότητα και ο Χάρης Δούκας και ο Παύλος Γερουλάνος, να μπουν σε αυτή την εκλογική εσωκομματική διαδικασία, γιατί πρέπει να έχουμε δυνατά και ικανά στελέχη, καθώς στο τέλος της ημέρας πρέπει να έρθει κόσμος να ψηφίσει και να πιστοποιήσει ότι έχουμε μαζικότητα η οποία μπορεί να μας κάνει μεγάλο κόμμα.

Βλέπω το τελευταίο διάστημα από διάφορες πλευρές, από τη ΝΔ, από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, να ρίχνουν σκληρά πυρά στον Χάρη Δούκα και το κατανοώ εν μέρει, όμως τέτοια παρέμβαση με ευθείες βολές δεν την έχω ξαναδεί. Ενδεχομένως συμβαίνει αυτό γιατί τους αρέσουν ή τους βολεύουν τα ποσοστά των κομμάτων που υπάρχουν σήμερα. Και εγώ εάν ήμουν ΝΔ θα μου άρεσε να έχω δύο κόμματα αντιπολίτευσης τα οποία θα βρίσκονται στο 12% και 14%. Σήμερα όμως που έχουμε τόσα προβλήματα όπως η ακρίβεια, η αισχροκέρδεια των Τραπεζών, τα τεράστια προβλήματα στο ΕΣΥ, δεν πρέπει να βρούμε έναν άνθρωπο που θα αντιμετωπίσει έναν ισχυρό Πρωθυπουργό;

Όταν η Φώφη Γεννηματά πήρε το ΠΑΣΟΚ στο 4% και άνοιξε τη διαδικασία εκλογής το 2017, ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε υποψηφιότητα και καλά έκανε γιατί είχε τη φιλοδοξία ότι μπορεί να ανεβάσει το ΠΑΣΟΚ υψηλότερα. Δεν υποτιμώ κανέναν. Η Φώφη Γεννηματά πήρε το ΠΑΣΟΚ υπό διάλυση και το πήγε στο 8% και ο Ανδρουλάκης από το 8% το πήγε στο 12%. Δεν γίνεται όμως να περιμένουμε άλλα δεκαπέντε χρόνια για να γίνουμε Κυβέρνηση. Χρειαζόμαστε πολιτικές και πρόσωπο που θα έχει συγκεκριμένη λογική πώς θα Κυβερνάει το κόμμα του, πώς θα Κυβερνήσει τη χώρα και με ποιόν τρόπο. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει ο Ανδρουλάκης και το λέω με καθαρό και έντιμο τρόπο.

Ο κ. Ανδρουλάκης που ήταν Ευρωβουλευτής πολύ ήταν αυτοί που έθεταν ζήτημα ότι θα ήταν στις Βρυξέλλες, παρόλα αυτά κατέβηκε στις εκλογές και ο κόσμος αποφάσισε ότι τον θέλει για Πρόεδρο. Σε λίγο θα απαγορεύσουν με νόμο στον κ. Δούκα είναι υποψήφιος.

Σήμερα θέλω ένα αρχηγό που θα μπορεί να κερδίσει τη ΝΔ και ένας από αυτούς είναι ο Χάρης Δούκας. Μπορεί να είναι και καλός Δήμαρχος και καλός υποψήφιος Πρόεδρος.

Για την εσωκομματική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ

Δεν πιστεύω ότι ο κ. Ανρουλάκης θα πάει την εκλογική διαδικασία τον Φεβρουάριο διότι γνωρίζει και ο ίδιος ότι αυτή η ημερομηνία δεν έχει καμία λογική. Όλες οι διαδικασίες θα πρέπει να τελειώσουν εντός του 2024. Να θυμίσω ότι στην αρχή, όταν έβγαλα την ανακοίνωση, ο κ. Ανδρουλάκης έλεγε να γίνουν εκλογές το 2025. Μετά έβγαλε διαρροή για τον ερχόμενο Ιούλιο. Νομίζω ότι σε αυτή τη χρονική συγκυρία πρέπει να είμαστε όλοι σοβαροί και να προχωρήσουν οι εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες εντός του 2024 ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στον κόσμο να προσέλθει στην κάλπη και να στηρίξει τους υποψήφιους Προέδρους.

Εάν ο κ. Δούκας έχει την ικανότητα να είναι και καλός Δήμαρχος και καλός Πρόεδρος, έναν τέτοιο άνθρωπο θέλουμε.

Καλώ την Κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση να σερβίρονται στην Ελλάδα ο καφές και τα μη αλκοολούχα ποτά με την πιο βαριά φορολογία της Ευρώπης

 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
 
Με ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χατζηδάκη και Ανάπτυξης κ. Θεοδωρικάκο, ζητάω να ανακαλέσει η Κυβέρνηση την απόφαση της για φορολόγηση του σερβιριζόμενου καφέ, καθώς και την προγενέστερη απόφαση φορολόγησης των σερβιριζόμενων αναψυκτικών, με ΦΠΑ 24% εισακούγοντας την ένσταση του κλάδου της εστίασης, ώστε να μη φαίνεται για ακόμη μια φορά ανακόλουθος ο κ.Μητσοτάκης σε σχέση με όσα υπέγραφε και εξήγγειλε στο παρελθόν.
O κ. Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε υπογράψει ο ίδιος και όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Χατζηδάκη, τη βουλευτική τροπολογία 2183/19014/5/2019 με την οποία μεταξύ άλλων καθιερώνεται ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 13% σε όλη την εστίαση, πλην αλκοολούχων ποτών.
 
Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:
 

ΕΡΩΤΗΣΗ
 
Προς: τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κ. Χατζηδάκη
  τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Τ. Θεοδωρικάκο

ΘΕΜΑ: Θα ανακαλέσει η Κυβέρνηση την απόφαση της για φορολόγηση του σερβιριζόμενου καφέ, καθώς και την προγενέστερη απόφαση φορολόγησης των σερβιριζόμενων αναψυκτικών, με ΦΠΑ 24% εισακούγοντας την ένσταση του κλάδου της εστίασης;

Με την από 20 Ιουνίου 2024 ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Υπουργού Οικονομικών επιβεβαιώθηκε η πρόθεση του Υπουργού Οικονομικών για επαναφορά του βασικού συντελεστή ΦΠΑ (24%) έναντι του μειωμένου συντελεστής ΦΠΑ (13%) στα σερβιριζόμενα προϊόντα καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι, με εκτιμώμενη ωφέλεια για τον Προϋπολογισμό 43 εκ. ευρώ.
Όπως είναι δυνατόν η απόφαση αυτή έχει εξοργίσει τους επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης. Ενδεικτικά, με επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) με την οποία σημειώνει ότι η «αύξηση του ΦΠΑ στο 24% στον σερβιριζόμενο καφέ, γυρίζει την εστίαση στα σκληρά χρόνια των μνημονίων» και μετέφερε το αίτημα της ίδιας καθώς και δεκάδων ενώσεων και συλλογών εστίασης σε όλη την Ελλάδα να τεθεί σε ισχύ ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 13% σε όλη την εστίαση, πλην αλκοολούχων ποτών.
Μάλιστα με αιχμηρό τρόπο η ΠΟΕΣΕ υπενθύμισε στον κ. Μητσοτάκη ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε υπογράψει ο ίδιος και όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Χατζηδάκη, τη βουλευτική τροπολογία 2183/19014/5/2019 με την οποία μεταξύ άλλων καθιερώνεται ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 13% σε όλη την εστίαση, πλην αλκοολούχων ποτών.
Μάλιστα το 2018 σε συνάντηση με νέους εργαζόμενους στον κλάδο της εστίασης ο κ. Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί «για την άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και σε δεύτερο χρόνο στο 11%».
Πέρα όμως από την Κυβερνητική ανακολουθία υπάρχει και το μείζον ζήτημα που ενδεχομένως να προκύπτει με την επιβολή του αυξημένου ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ  με τη στρέβλωση του ανταγωνισμού εντός του κλάδου της εστίασης. Είναι ότι σίγουρο ότι ο διαφορετικός ΦΠΑ να δίνει ένα αθέμιτο πλεονέκτημα  σε επιχειρήσεις του κλάδου που δίνουν έμφαση στην παράδοση αγαθών (take away και delivery) για τις οποίες θα συνεχίσει να ισχύει ο μειωμένος συντελεστής, έναντι των επιχειρήσεων που εστιάζουν στο σερβίρισμα του καφέ που θα εφαρμοστεί ο κανονικός συντελεστής.
Αυτό δεν είναι ένας αβάσιμος φόβος δεδομένου ότι υπάρχει εκτεταμένη επιστημονική έρευνα για την επίδραση διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ εντός ενός κλάδου.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι η απόφαση αυτή είναι η 2η αύξηση  Κυβερνητική επιλογή ήταν από τον Ιανουάριο του 2024 να ισχύει ο αυξημένος ΦΠΑ και στα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά  (αναψυκτικά), χυμούς και ροφήματα.
Επειδή, βάσει των ανωτέρω, οι ανωτέρω αποφάσεις της Κυβέρνησης για επαναφορά του βασικού συντελεστή ΦΠΑ:

  • ακυρώνουν ένα θεμιτό και δίκαιο αίτημα του κλάδου της εστίασης για ενιαίο και μειωμένο συντελεστή,
  • αναιρούν βασικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας ως αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά στη συνέχεια και ως Κυβέρνησης,
  • αποτελούν σοβαρή πρόκληση καθώς στη στιγμή που ολιγοπωλιακοί κλάδοι και τραπεζικό σύστημα σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν τα όρια της αισχροκέρδειας να αναζητούνται έσοδα από την κατανάλωση καφέ και αναψυκτικών ακόμα και των λιγότερο προνομιούχων Ελλήνων,
  • ακυρώνουν το αφήγημα των βιώσιμων δημόσιων οικονομικών όταν αποπνέουν την αίσθηση ότι από τον προϋπολογισμό λείπουν 43 εκ. ευρώ που πρέπει να βρεθούν «παντί τρόπω»
  • ενδεχομένως να υποκρύπτουν την πρόθεση να μειωθεί ο αριθμός των πολύ μικρών επιχειρήσεων εστίασης προς όφελος μεγάλων αλυσίδων εστίασης.

Ερωτάται οι κ. Υπουργοί:

  1. Θα εισακούσει τις ενστάσεις του κλάδου της εστίασης και θα ανακαλέσει την απόφαση για φορολόγηση του σερβιριζόμενου καφέ (κακάο, τσάι και χαμομήλι), καθώς και την προγενέστερη απόφαση φορολόγησης των σερβιριζόμενων μη αλκοολούχα ποτά  (αναψυκτικά), χυμούς και ροφήματα, με ΦΠΑ 24% εισακούγοντας την ένσταση του κλάδου της εστίασης,  ώστε να μη φαίνεται για ακόμη μια φορά ανακόλουθος ο κ.Μητσοτάκης σε σχέση με όσα υπέγραφε και εξήγγειλε στο παρελθόν;
  2. Έχουν εκπονήσει μια μελέτη, σε συνεργασία και με την Επιτροπή Ανταγωνισμού,  για το αν ο διαφορετικός συντελεστής ΦΠΑ στο σερβίρισμα και στην παράδοση (take away και delivery) καφέ στρεβλώνει τον ανταγωνισμό εντός του κλάδου της εστίασης;
  3. Θα καταστήσει οριστική πραγματικότητα τον ενιαίο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ σε όλη την εστίαση, πλην αλκοολούχων ποτών, όπως ζητάει σύσσωμος ο κλάδος της εστίασης;

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ