Μίκης Θεοδωράκης: «Το ποδόσφαιρο είναι τέχνη και το πιο λαϊκό άθλημα»

0

ήμερα ο Μίκης Θεοδωράκης έχει γενέθλια, αισίως 95 χρονών! Είναι περιττά τα επίθετα και οι τίτλοι γι’ αυτόν τον μεγάλο Έλληνα, μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες προσωπικότητες παγκοσμίως.

Έχουν όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι απόψεις του για το πιο λαοφιλές άθλημα στον κόσμο, με δεδομένο ότι η αριστερά και η διανόηση το είχαν για χρόνια στην «γωνία», άλλωστε είναι γνωστή η φράση «ποδόσφαιρο το όπιο του λαού».

Αρκετές πληροφορίες υπάρχουν στο βιβλίο του Γιάννη Γ. Γεωργάκη: «Κόμμα αλλάζουμε, ομάδα ποτέ ή όταν ο Μίκης Θεοδωράκης συνάντησε το ποδόσφαιρο», αλλά και σε δημόσιες τοποθετήσεις του συνθέτη, όταν βρέθηκε με παλιές και νέες δόξες, άσσους των γηπέδων που λάτρεψε κι αυτός.

«Το ποδόσφαιρο είναι τέχνη και οι ποδοσφαιριστές  πρώτα παίζουν για τη διασκέδαση, την απόλαυση, τη χαρά και έπειτα για οτιδήποτε άλλο. Το ποδόσφαιρο είναι το πιο λαϊκό άθλημα. Η άμεση διασκέδαση της οικογένειας. Είναι κρίμα να το στερούμε από το λαό. Ο ελληνικός λαός ζει με το ποδόσφαιρο. Η ομάδα του είναι ιδανικό, είναι όραμα, είναι η πίστη του. Οι ποδοσφαιριστές είναι είδωλα συνδεδεμένα με τα ιδανικά του.

Δυστυχώς  στη χώρα μας η… υψηλή διανόηση θεωρεί το ποδόσφαιρο ως όπιον του «λαουτζίκου». Όταν ο Μαρξ έγραφε το 1844 ό τι η θρησκεία είναι το όπιο του λαού, ήθελε να καταδείξει πως ο άνθρωπος πρέπει να διεκδικεί την πραγματική ευτυχία και όχι την απατηλή.

Το ποδόσφαιρο εμφανίστηκε αιώνες μετά τις επίσημες θρησκείες, ωστόσο, σε λιγότερο από εκατό έτη, εξελίχτηκε σε παγκόσμια κοσμική θρησκεία, με το σύνολο των πιστών του να ξεπερνάει το αριθμητικό σύνολο του ποιμνίου των κορυφαίων θρησκειών. Το κοινό στοιχείο ανάμεσα στο ποδόσφαιρο και στη θρησκεία είναι ότι διαθέτουν πιστούς οπαδούς, λατρεύονται σε «ναούς» και στηρίζονται στο ίδιο δόγμα, το «πίστευε και μη ερεύνα».

«Αντίθετα, εγώ το αγαπώ και το θαυμάζω, γιατί το θεωρώ όχι μόνο σωματική άσκηση υψηλού βαθμού αλλά και πνευματική προσπάθεια ξεχωριστή, μια και ο ποδοσφαιριστής έχει ελάχιστα δευτερόλεπτα για να πάρει τη σωστή απόφαση. Αυτός ο συνδυασμός είναι που δημιουργεί τα σύγχρονα ινδάλματα των εκατομμυρίων οπαδών που γεμίζουν τα στάδια σε όλα τα μέρη του κόσμου» τονίζει ο Μίκης Θεοδωράκης.

«Πρώτα παίζεις μπάλα και επιλέγεις ομάδα και μετά γίνεσαι γιατρός, δικηγόρος ή αποκτάς οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα, ή και κόμμα», παρατηρεί εύστοχα. «Ωστόσο, στις μέρες μας, όχι μονάχα το ποδόσφαιρο, αλλά και οι τέχνες, ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από εξουσίες που δεν σέβονται τον δημιουργό, τον άνθρωπο, τις αξίες. Όμως, η ανάθεση της διαχείρισης της ζωής μας στους κάθε λογής δημαγωγούς, τυχοδιώκτες και διεφθαρμένους μήπως είναι έργο αποκλειστικά δικό μας;»

Κατά καιρούς ο Μίκης έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις με παλαίμαχους ποδοσφαιριστές και πέρα από τη χαρά και τον ενθουσιασμό του, έχει εκφράσει δημόσια τις απόψεις του για το ποδόσφαιρο γενικά, αλλά και την εποχής μας.

«Συνέπραξε» με το δικό του τρόπο στο έπος της Εθνικής Ελλάδος στην πορεία προς την κατάκτηση του Euro 2004. Όσοι παραβρέθηκαν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας τον Οκτώβρη του 2003, που με το γκολ πέναλτι του Τσιάρτα κόντρα στην Β. Ιρλανδία,  σφραγίσαμε την πρόκριση στα τελικά, θα θυμούνται τη συγκίνηση και το χειροκρότημα των θεατών, όταν ακούστηκε από τα μεγάφωνα η μουσική που έγραψε ο Μίκης (που ήταν παρόν στον αγώνα ) για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Μάλιστα, όπως μας πληροφορεί ο Νίκος Μάλλιαρης, (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και πρώην γραμματέας του ΠΣΑΠ), στο τεράστιο αρχείο και στις πληροφορίες του οποίου βασίστηκε και το βιβλίο του Γιάννη Γ. Γεωργάκη, λίγες μέρες πριν τον ημιτελικό με την Τσεχία, οι διεθνείς του έστειλαν μία μπάλα (στον Εθνικό μας Μίκη ) με τις υπογραφές τους.

Ο Μίκης τους απάντησε ως εξής μία ημέρα πριν τον αγώνα που μας έστειλε στον τελικό : «Σας ευχαριστώ για τις χαιρετιστήριες υπογραφές σας που μου πρόσφεραν μεγάλη χαρά και συγκίνηση. Το ξέρετε ότι η σκέψη όλων μας είναι κοντά σας. Η σκέψη, η αγάπη και οι ευχές όλων των Ελλήνων. Στον αυριανό αγώνα όλοι καταλαβαίνουμε ότι επωμίζεστε ένα τεράστιο βάρος.

Είμαστε όμως βέβαιοι ότι όπως κάνατε ως τώρα, θα μπορέσετε από αρνητικό να το μετατρέψετε και να θριαμβεύσετε. Είστε ικανοί. Πιστέψτε στον εαυτό σας όπως όλοι μας πιστεύουμε σε εσάς. Με την αγάπη μου για όλους σας και για τον προπονητή σας!», ανέφερε στο μήνυμά του προς τους διεθνείς.

Η σύνδεση του Μίκη με την κοινωνία και, φυσικά, με το ποδόσφαιρο, είναι άρρηκτη. Το 2003 γεννήθηκε στην Καισαριανή μία μικρή ερασιτεχνική ομάδα, ο Αστέρας 2004, οι δημιουργοί της οποίας έβλεπαν το ποδόσφαιρο με άλλη ματιά, βάζοντας σαν προτεραιότητα τον άνθρωπο, την ανάδειξη και την πραγμάτωση του ταλέντου των νέων παιδιών μέσω της αλληλεγγύης και όχι την κορύφωση του πρωταθλητισμού και την εμπορευματοποίησή του. Ο Μίκης Θεοδωράκης έγινε αμέσως μέλος στο συγκεκριμένο σωματείο, εκφράζοντας τη στήριξή του στη συγκεκριμένη προσπάθεια και τις πρωτοβουλίες του. Σε μία συμβολική κίνηση, μάλιστα, υπέγραψε την αίτηση μέλους στις 29 Ιουλίου του 2004, την ημέρα που γιόρτασε τα γενέθλιά του.

Τον Ιανουάριο του 2012, επίσης, δέχτηκε με χαρά στο σπίτι του αντιπροσωπεία της Εθνικής ομάδας του 2004, αποτελούμενη από τους Νικολαΐδη, Καραγκούνη, Δέλλα, Φύσσα, Κατσουράνη και τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή και παλιό γραμματέα του ΠΣΑΠ Νίκο Μάλλιαρη. Μία κίνηση που αποτέλεσε ένδειξη εκτίμησης προς το πρόσωπο των παλαίμαχων και εν ενεργεία ποδοσφαιριστών από την πλευρά του Μ. Θεοδωράκη, αλλά και αγάπης προς το ποδόσφαιρο.

Μάλιστα έχει ιδιαίτερη ενδιαφέρον να αναφερθεί, ότι έδινε μεγάλη σημασία στο ρόλο που θα μπορούσαν να παίξουν οι καταξιωμένοι πρωταθλητές Ευρώπης, όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά και γενικότερα στην κοινωνία, την εποχή των μεγάλων αγώνων ενάντια στα μνημόνια και την ξένη επιτροπεία.

Κλείνοντας και αφού ευχαριστήσουμε τον Νίκο Μάλλιαρη για τις πληροφορίες και τον Χάρη Μπίλιο για τις φωτογραφίες, να καταγραφεί κάτι που πολλοί σίγουρα θα έχουν ακούσει από γονείς, συγγενείς ή φίλους που ήταν εκτοπισμένοι στο κολαστήριο της Μακρονήσου και που ο Μίκης Θεοδωράκης, δεσμώτης κι αυτός, σχεδόν πάντα αναφέρει όταν μιλάει για το ποδόσφαιρο και την αριστερά. Οι κρατούμενοι εκεί, είχαν επιδείξει απαράμιλλη αλληλεγγύη και συντροφικότητα μεταξύ τους, είχαν ένα σωρό θέματα να αντιμετωπίσουν και αρκετή πολιτική δουλειά να κάνουν. Ωστόσο, όταν ερχόταν η κουβέντα στα ποδοσφαιρικά, πήγαινε «περίπατο» προσωρινά η φιλία και οι σχέσεις, καθώς λάμβαναν χώρα ομηρικοί καυγάδες που είχαν να κάνουν με τις οπαδικές προτιμήσεις των κρατουμένων.

Από το tvxs με αφορμή τα σημερινά του γενέθλια, στέλνουμε τις καλύτερες ευχές μας στον Εθνικό μας Μίκη! Να είναι πάντα καλά! “Νου και σώμα ατόφιο ατσάλι”, κατά πως λέει κι ο Άγγελος Σικελιανός στο Πνευματικό εμβατήριο που μελοποίησε ο μεγάλος συνθέτης!!

*Το σκίτσο στην κεντρική φωτογραφία είναι από το εξώφυλλο του βιβλίου του Γ. Γεωργάκη «”Κόμμα αλλάζουμε, ομάδα ποτέ” ή όταν ο Μίκης Θεοδωράκης συνάντησε το ποδόσφαιρο”»
/tvxs.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ