ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΡΑΣΤΟΥ 2024 – 2028

0

Ε  Ν  Η  Μ  Ε  Ρ  Ω  Σ  Η 

Π Ρ Ο Ε Δ Ρ Ο Υ

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ   ΠΡΑΣΤΟΥ

Αγαπητοί  Πραστιώτες  και  Πραστιώτισες

Μετά την ανακοίνωση των υποψηφίων μας για το αξίωμα του Προέδρου και των συμβούλων της κοινότητας ΠΡΑΣΤΟΥ για την νέα  αυτοδιοικητική περίοδο  2024-2028, μετά  και  την ενημέρωση  με αυτά που  κάναμε  την τετραετία  2019 – 2023  ως  Κοινοτική  Αρχή  του χωριού μας ήρθε η ώρα να σας ενημερώσουμε τις προθέσεις μας, τις σκέψεις μας, τα έργα, τις δράσεις και γενικότερα το πρόγραμμά μας, που θέλουμε και θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε κατά την νέα  πενταετία  2024 – 2028  εφόσον  μας   τιμήσετε  εκ νέου για να  συνεχίσουμε τα έργα μας με  το νέο  πρόγραμμα μας:

Συνεχίζουμε   Υπεύθυνα 

ΝΕΟ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΕΡΓΩΝ – ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ

ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ 2024 – 2028  

 ΜΕΓΑΛΑ  ΕΡΓΑ:

 1. Aνάπλαση Οικισμού Ιστορικού Πραστού (Πλακοστρώσεις  Δρόμων κλπ).  Χρηματοδότηση  και υλοποίηση έργου από ανάλογο πρόγραμμα
 2. Αντικατάσταση του εξωτερικού υδραγωγείου ύδρευσης του οικισμού Πραστού της κοινότητας ΠΡΑΣΤΟΥ από την ΜΑΝΑ του νερού (πηγές) μέχρι την δεξαμενή. Το έργο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από τα τρέχοντα προγράμματα  για  έργα  ύδρευσης.
 3. Κατασκευή δεύτερης δεξαμενής ύδρευσης του χωριού.

ΜΕΓΑΛΑ   ΕΡΓΑ   ΣΕ   ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ   ΜΕ   ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ – ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ   ΚΑΙ   ΑΛΛΟΥΣ   ΦΟΡΕΙΣ :

 1. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΠΡΑΣΤΟΥ – ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ

(με εργασίες επένδυσης της τάφρου του δρόμου, σταθεροποίησής του με τοίχους αντιστήριξης των πρανών, τοποθέτηση προστατευτικών κιγκλιδωμάτων κλπ. ώστε να τον καταστήσουμε ασφαλή για τους κινούμενους χρήστες του).

 1. ΔΙΑΠΛΑΤΥΝΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΠΡΑΣΤΟΥ – ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ

στην είσοδο του χωριού, ώστε να φτάσουν  τα λεωφορεία στο κέντρο  του χωριού.

 1. ΒΕΛΤΙΩΣΗ – ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ  ΤΟΥ ΠΡΑΣΤΟΥ
 • Από τη θέση Καμάρι μέχρι την διασταύρωση ΦΟΥΡΝΑΚΑ  για να  ενωθεί  με το  τμήμα του περιφερειακού που  ασφαλτοστρώσαμε  «Παντέλη  –  Φουρνάκα».
 • Πραστός – Ξεροκάμπι – Μούσγα – Καστανιές Κούκου (Διασταύρωση προς Άγιο Βασίλειο) (Έχει  υποβληθεί  πρόταση  για  χρηματοδότηση στο ΥΠΕΝ.).
 • Προς Βασκήνα – Λεωνίδιο (ήδη Βελτιώνεται  με διαπλατύνσεις, γεφύρια, οχετούς, οδοστρωσία κλπ.  να γίνει η ολοκλήρωσή του με  ασφαλτική προεπάλειψη,  ασφαλτοτάπητα και  Σήμανση).
 • Από Μονή  Αρτοκωστάς έως  Χουρίο και προς Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Καρυάς.
 1. ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΣΤΟ «ΠΛΑΤΑΝΙ».

ΕΡΓΑ     ΜΕΣΑ     ΣΤΟΝ     ΠΡΑΣΤΟ:

 1. Ανακατασκευή και ανάπλαση της παλαιάς βρύσης «ΚΑΜΑΡΙ» και του περιβάλλοντος χώρου. (Συντάξαμε την Αρχιτεκτονική  μελέτη αναμένουμε την έγκρισή της για να γίνει   η  εφαρμογή της)
 2. Ολοκλήρωση του έργου  Βελτίωσης – ασφαλτόστρωσης   του κεντρικού δρόμου εισόδου του χωριού  από Μανίκα έως πλατεία. (το έργο  έχει  ανατεθεί  σε  ΑΝΑΔΟΧΟ  Γεώργιο  Δήμα Μηχανικό εκτελείται  τώρα,  έγιναν τα  τοιχία  αντιστήριξης  του  πρανούς  των επιχωμάτων, αναμένεται  η  ασφαλτόστρωση  τμήματος  αυτού)
 3. Διευκολύνσεις οδικής πρόσβασης των κατοίκων στις οικίες τους (όπου αυτό  απαιτείται.
 4. Συνεχής καθαρισμός του περιβάλλοντος χώρου του Πραστού.
 5. Περιβαλλοντική αναβάθμιση του χωριού.
 6. Ανάδειξη του πολιτισμού και της ιστορίας του ΠΡΑΣΤΟΥ με πολύπλευρες δράσεις και εκδηλώσεις.
 7. Φροντίδα, περιποίηση και σωστή διαχείριση των σημείων αναφοράς του Πραστού. όπως το Κάστρο, την Μητρόπολη, τις πλατείες, το Σχολείο, την παιδική χαρά, το μπάσκετ κλπ.
 8. Φροντίδα, περιποίηση και σωστή διαχείριση των σημείων αναφοράς του οικισμού Αγίου Παντελεήμονα Πραστού, όπως τον χώρο του  σχολείου και της εκκλησίας,  την πλατεία, το κοιμητήριο κλπ.
 9. Συνέχιση  του   ΦΕΣΤΙΒΑΛ  ΤΣΑΚΩΝΙΑΣ   στον  ΠΡΑΣΤΟ  την  ΙΣΤΟΡΙΚΗ  ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ  ΤΣΑΚΩΝΙΑΣ  με  κύριο  σκοπό  την μόνιμη  καθιέρωσή του.
 10. Ανάδειξη – εκμάθηση της τσακώνικης διαλέκτου και του τσακώνικου χορού σε συνεργασία με τα αρμόδια Πανεπιστήμια.
 11. Επίλυση των προβλημάτων καθημερινότητας των κατοίκων του χωριού.
 12. Επέκταση του Δημοτικού ηλεκτροφωτισμού, όπου δεν είναι επαρκής.
 13. Λήψη πάσης φύσεως μέτρων για την ασφάλεια του χωριού και την προστασία των ιδιοκτησιών από κλοπές κατά τους χειμερινούς μήνες.
 14. Κατασκευή του Μουσείου  Τσακωνιάς  στην Οικία – οικόπεδο του Αγωνιστή  του 1821  Μανώλη  Δούνια   που  δωρίσθηκε  στην Κοινότητα  – Δήμο για το σκοπό αυτό.
 15. Κατασκευή χώρου στάθμευσης οχημάτων PARKING στο οικόπεδο  που  δωρίσθηκε  στο  κέντρο του  χωριού.
 16. Επέκταση των χώρων στάθμευσης των οχημάτων στις γειτονιές με διαπλατύνσεις των κεντρικών δρόμων όπου αυτό είναι  εφικτό (ήδη  κατασκευάσαμε  μερικούς   τελευταία).
 17. Επιβοήθηση για την επίλυση του θέματος  λειτουργίας καταστήματος  υγειονομικού  ενδιαφέροντος στο  χωριό μας.
 18. Επίλυση όποιου άλλου προβλήματος – θέματος που ήθελε προκύψει ή απασχολήσει τους κατοίκους του χωριού μας.
 19. Αξιοποίηση των χρημάτων της αυξημένης δικαιούμενης ΣΑΤΑ, σύμφωνα με την νέα θετική απογραφή που καταφέραμε  στον ΠΡΑΣΤΟ.
 20. Δράσεις για  την  ανάπτυξη  περιβαλλοντικού  τουρισμού στους δύο  οικισμούς του χωριού μας.
 21. Δράσεις για την  ανάπτυξη  Θρησκευτικού  τουρισμού στις Μονές  του χωριού μας.

ΕΡΓΑ     ΕΞΩ     ΑΠΟ     ΤΟΝ     ΠΡΑΣΤΟ:

 1. Καθαρισμός – συντήρηση – σήμανση όλων των παλαιών δρόμων ημιονικών (μονοπατιών) από κλαδιά, φερτές ύλες και πέτρες, ώστε να είναι προσβάσιμα για περιπάτους και εκδρομές των πολιτών και επισκεπτών.
 2. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΑΞΙΟΠΟΊΗΣΗ –  Ανάδειξη  όλων  των  ακινήτων της Κοινότητας που  δηλώθηκαν στο  ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ  εκτός  των δύο Οικισμών Πραστού και  Αγίου  Παντελεήμονα.

Αγαπητοί   Πραστιώτες   και   Πραστιώτισες 

       Μέσα στο νέο προγραμματικό πλαίσιο των παραπάνω αξόνων, θα κινηθούμε κατά την επόμενη πενταετία, εφόσον μας εμπιστευτείτε και μας ψηφίσετε εκ νέου  στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, ώστε να συνεχίσουμε  την  αυτοδιοίκηση του χωριού μας.

Συνεχίζουμε την  προσπάθεια μας για την   βελτίωση των δύο οικισμών (Πραστού & Αγίου Παντελεήμονα) τόσο στις υποδομές όσο και στο κοινωνικό – πολιτιστικό τομέα.

Σκοπός μας είναι να κατευθύνουμε το χωριό, σε  τουριστικό  θέρετρο  με προσέλκυση  επισκεπτών  τόσο  το καλοκαίρι, αλλά και τα χειμωνιάτικα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Ο Πραστός δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα γύρω πολυδιαφημισμένα χωριά. Τα  χαρακτηριστικά που  τον διακρίνουν,  τα  πολιτιστικά του  μνημεία,  η  ιστορία του, η  Αρχιτεκτονική του, η πολιτιστική  κληρονομιά και ο τσακώνικος πολιτισμός  του  είναι τα εχέγκεια  που του δίνουν  την αίγλη και αποτελούν τις συνιστώσες για την  προσοχή που του αρμόζει.

Για αυτό είμαστε εκ νέου εδώ.

Χωρίς ανέφικτες, ανεδαφικές, ατεκμηρίωτες   και αόριστες υποσχέσεις.

Αλλά με νέο ρεαλιστικό πρόγραμμα, εμπειρία, γνώσεις, όρεξη για δουλειά  και εξασφάλιση  των απαραίτητων χρηματοδοτήσεων.

Ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσουμε υπεύθυνα με την ψήφο σας, την τιμή και την εμπιστοσύνη στο  πρόσωπό μας,  μια 2η δημιουργική χρονική περίοδο για τον Πραστό, που  όλοι  τόσο πολύ  αγαπάμε.

ΜΕ  ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΥΣ  ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ

ΜΕ  ΑΓΑΠΗ  ΓΙΑ ΤΟ  ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ

ΜΕ  ΓΝΩΣΕΙΣ  ΚΑΙ    ΕΜΠΕΙΡΙΑ

ΜΕ  ΘΕΛΗΣΗ  ΓΙΑ     ΠΡΟΣΦΟΡΑ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ –ΠΡΟΕΔΡΟΙ

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ   ΠΡΑΣΤΟΥ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ

 ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ  ΑΛΛΑΓΗΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΚΑΜΠΥΛΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ