Οι fast track συμφωνίες και τα ανοιχτά μέτωπα της αξιολόγησης

0

Σε νέο κλίμα – “κλίμα Ουάσιγκτον”, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές -, με “συμφωνίες εξπρές” σε επιμέρους κεφάλαια της αξιολόγησης, αλλά και με ένα κρίσιμο ραντεβού ανοιχτό για σήμερα το μεσημέρι ολοκληρώνεται ο πρώτος γύρος της διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής των θεσμών.

Οι έως τώρα διαπραγματεύσεις στο Hilton έχουν αποφέρει, κατά τις πληροφορίες, συμφωνία στα θέματα του εξωδικαστικού μηχανισμού και των 120 δόσεων, των συντάξεων χηρείας, του συνδικαλιστικού νόμου και της αξιολόγησης στο Δημόσιο. Αντιθέτως διαφωνία καταγράφηκε στο ζήτημα των οικογενειακών επιδομάτων, ενώ ανοιχτά έως την τελική φάση της τρίτης αξιολόγησης θα μείνουν όπως όλα δειχνουν τα κομβικά θέματα του κοινωνικού μερίσματος και των δημοσιονομικών προβλέψεων για το 2018.

Το δημοσιονομικό – ήτοι το κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 όπως προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού – θα μπει στο τραπέζι στη σημερινή συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των θεσμών. Ωστόσο, οριστικά συμπεράσματα δεν αναμένονται πριν από τα τέλη Νοεμβρίου οπότε και έχει προγραμματιστεί η επόμενη κάθοδος του κουαρτέτου στην Αθήνα. Στην παρούσα φάση, οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να “βλέπουν” απόκλιση της τάξης του 0,5% από τον στόχο, ουδείς ωστόσο θέτει ζήτημα νέων μέτρων όπως τουλάχιστον διαβεβαιώνουν κυβερνητικοί παράγοντες. Κατά τις ίδιες πηγές, σαφέστερη εικόνα θα υπάρχει με την κατάθεση του προϋπολογισμού στις 20 Νοεμβρίου.

Στο ίδιο διάστημα παραπέμπονται και οι τελικές αποφάσεις για το φετινό κοινωνικό μέρισμα, καθώς στις διαπαγματεύσεις του Hilton κυβέρνηση και θεσμοί συμφώνησαν μεν πως το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 θα ξεπεράσει το 2,2% του ΑΕΠ (έναντι μνημονιακού στόχου 1,75%), ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει απόσταση ως προς το ύψος της υπεραπόδοσης. Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν επίσης να διατεθεί το μεγαλύτερο μέρος του υπερπλεονάσματος για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ενώ η κυβέρνηση αντιτείνει ότι το ύψος της υπεραπόδοσης θα είναι τέτοιο που θα επιτρέπει και την διανομή περίπου 800 εκατομμυρίων ευρώ στις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες.

Μετά τον πρώτο αυτό γύρο των διαβουλεύσεων, πάντως, εκείνο που αποτυπώνεται ως πολιτικό κλίμα είναι μια σαφής άμβλυνση της στάσης της εκπροσώπου του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου σε σχέση με τις προηγούμενες αξιολόγησης. Την μεταστροφή αυτή επεσήμαναν χθες πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση συνδέοντάς την με το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και την δέσμευση της Κριστίν Λαγκάρντ προς τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις και νέες αξιώσεις από την πλευρά του Ταμείου.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, στο Hilton έκλεισε ήδη το βασικό πλαίσιο της συμφωνίας στα εξής μέτωπα:

Εξωδικαστικός  – 120 δόσεις: Συμφωνήθηκαν τα κριτήρια υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό για τους οφειλέτες με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ. Κατά τις πληροφορίες, αποφασίστηκε ότι για την υπαγωγή στην αυτοματοποιημένη διαδικασία δεν θα χρειάζεται μελέτη βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας, δηλαδή για ομόρρυθμες,  ετερόρρυθμες, ΙΚΕ και τα φυσικά πρόσωπα.
Αντίθετα, υποχρεωμένες να υποβάλουν μελέτη βιωσιμότητας, θα είναι οι επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας. Πρόκειται κυρίως για ΑΕ και ΕΠΕ.

Συντάξεις χηρείας: Συμφωνήθηκε η καθιέρωση κατώτατης σύνταξης στις συντάξεις χηρείας στο ύψος της εθνικής σύνταξης δηλαδή στα 384 ευρώ με 20 έτη ασφάλισης. Με την αποδοχή αυτής της πρότασης, που αποτελούσε και βασική επιδίωξη του υπουργείου Εργασίας, απετράπη ο κίνδυνος να μειωθούν δραστικά οι συντάξεις χηρείας ακόμη και στα 195 ευρώ.

Απεργίες – συνδικαλιστικός νόμος: Εκλεισε το νέο πλαίσιο για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργίες στα πρωτοβάθμια σωματεία. Το εν λόγω πλαίσιο προβλέπει ότι  «για την απαρτία στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων  θα απαιτείται η συμμετοχή του 1/2 (από το 1/3 που ισχύει) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, για τη λήψη απόφασης απεργίας».
Καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις, ούτε στους λόγους απόλυσης των συνδικαλιστικών στελεχών.

Αξιολόγηση στο Δημόσιο: Σύμφωνα με  πηγή του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης η διαπραγμάτευση “πήγε εξαιρετικά”. “Από τα Υπουργεία τα ποσοστά της αξιολόγησης είναι ικανοποιητικά” ανέφερε η ίδια πηγή, προσθέτοντας  ότι το επόμενο δεκαήμερο θα έχουν εκδοθεί τα προεδρικά διατάγματα με τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και εντός του Νοεμβρίου θα έχουν κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα.

Όπως ανέφερε μετά τις χθεσινές συναντήσεις κυβερνητική πηγή, λύση φαίνεται πως βρέθηκε και για το ταμείο των δημοσιογράφων, τον ΕΔΟΕΑΠ. Αντιθέτως, στο θέμα των οικογενειακών επιδομάτων υπήρξε διαφωνία, που είναι κυρίως δημοσιονομικού χαρακτήρα καθώς αφορά το ύψος των αναγκαίων κονδυλίων. Το ΔΝΤ φέρεται επίσης να ζήτησε τα επιδόματα να κατευθυνθούν κυρίως προς τους οικονομικά αδύναμους και να μην διευρυνθεί η βάση των δικαιούχων.

http://tvxs.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here