Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Το έλλειμμα ενημέρωσης και τα στερεότυπα της ελληνικής κοινωνίας

0

 

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος – Θετική Φωνή ξεκίνησε καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για το AIDS.

Σήμερα, 1η Δεκεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος – Θετική Φωνή φιλοδοξεί να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τους πολίτες, ώστε να πάψουν τα στερεότυπα του παρελθόντος. Κεντρικό σλόγκαν της εκστρατείας της καμπάνιας είναι «Ας ξεκολλήσουμε από τα 90’s» και συμμετέχουν η Νατάσα Γιάμαλη, η Κατερίνα Ζαρίφη, ο Γιώργος Καπουτζίδης και ο Φώτης Σεργουλόπουλος.

Η καμπάνια αντλεί έμπνευση από στοιχεία που καταδεικνύουν την άγνοια του ελληνικού κοινού σχετικά με τον HIV, φέρνοντας στην επιφάνεια βαθιά εμπεδωμένες αντιλήψεις που έχουν τις ρίζες τους στην δεκαετία του ’80 και ’90 και που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα γύρω από τον ιό, ωστόσο εδώ και δεκαετίες παράγουν διακρίσεις και συντηρούν τα στερεότυπα στη συλλογική συνείδηση.

Τα στοιχεία

Είναι ενδεικτικά τα στοιχεία που προκύπτουν από την πανελλαδική έρευνα κοινής γνώμης σχετικά με τις γνώσεις, απόψεις και στάσεις της ελληνικής κοινωνίας για το AIDS, που διενεργήθηκε από την Metron Analysis για τη Gilead Sciences Hellas (Οκτώβριος 2021). Τα ευρήματα δείχνουν ότι ακόμη και σήμερα το στίγμα που βιώνουν οι άνθρωποι που ζουν με HIV είναι δυσβάσταχτο. Το 29% του ελληνικού κοινού τους αντιμετωπίζει ως κίνδυνο για την κοινωνία, το 68% δηλώνει ότι δε θα σύναπτε κάποια σχέση με άτομο που ζει με τον ιό, ενώ το 63% αγνοεί πως τα άτομα που ζουν με HIV και έχουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό μέσω σεξουαλικής επαφής.

Βασικό αίτιο των στρεβλών αυτών αντιλήψεων αποτελεί το έλλειμμα πληροφόρησης για τον HIV που, με τη σειρά του, οδηγεί στη συντήρηση στερεοτύπων που «επιβιώνουν» για τέσσερις δεκαετίες, παρά τη ραγδαία επιστημονική πρόοδο που έχει σημειωθεί. Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκαλύπτουν με εμφατικό τρόπο το μέγεθος της κοινωνικής άγνοιας:

  • Το 41% του ελληνικού κοινού πιστεύει ότι ο HIV μεταδίδεται από την κοινή χρήση τουαλέτας
  • Το 36% μέσω της αγκαλιάς ή του φιλιού
  • Το 24% από τσιμπήματα κουνουπιού

Δηλαδή, σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας δείχνει να μην ξέρει τα βασικά γύρω από το AIDS και να βγάζει αυθαίρετα συμπεράσματα, τα οποία δημιουργούν ή συντηρούν το στίγμα και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Η καμπάνια

Μέσα από τα παραπάνω στοιχεία που φέρνει στην επιφάνεια η έρευνα επιβεβαιώνεται η ανάγκη της σοβαρής και εμπεριστατωμένης ενημέρωσης του κοινού και της καταπολέμησης του στίγματος που αντιμετωπίζουν τα άτομα που ζουν με HIV.

Στο πλαίσιο αυτό, με χιούμορ και με έμπνευση από τη δεκαετία του ‘90, τέσσερα αγαπημένα πρόσωπα αφιλοκερδώς ενώνουν τις φωνές τους με τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος – Θετική Φωνή, με την υποστήριξη της Gilead Sciences Hellas, και μας προτρέπουν να «ξεκολλήσουμε από τα 90’s», να αναζητήσουμε έγκυρη ενημέρωση και να δώσουμε τέλος στις διακρίσεις και στο στίγμα. Την καμπάνια, που φιλοδοξεί να κερδίσει το ενδιαφέρον του κοινού, σκηνοθέτησε η Γεύη Δημητρακοπούλου ενώ το concept – σενάριο ανήκει στο Γιώργο Κεράτσα και το Γιάννο Λεβισιάνο Λαμπρόπουλο.

Δείτε τα βίντεο

healthstat.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ