Παγκόσμια ημέρα Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς – 27 Οκτωβρίου

0

Η 27η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από την UNESCO ως η Παγκόσμια Ημέρα για τη διατήρηση της οπτικοακουστικής κληρονομιάς (World Day for Audiovisual Heritage), αναγνωρίζοντας τη σημασία της διατήρησης αυτής της κληρονομιάς και τη διασφάλιση της διαθεσιμότητάς της στο κοινό και τις μελλοντικές γενιές.

Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς 2017 με κεντρικό σύνθημα «Ανακάλυψε, Θυμήσου και Μοιράσου» («Discover, Remember and Share») το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε την ταινία επικαίρων:

«ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ – ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΕΟΡΤΩΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1940»

video

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ-27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

0000090969 Μήνυμα του Αρχείου της ΕΡΤ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της UNESCO για τη διατήρηση της Οπτικοακουστικής κληρονομιάς. Πλήρης Τεκμηρίωση Κωδικός Τεκμηρίου 0000090969 Τύπος ψηφιακού αρχείου Βίντεο Τίτλος ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ…

 

Αιχμάλωτοι Ιταλοί αξιωματικοί νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Αθήνας τις παραμονές των Χριστουγέννων του 1940. Γενική εξωτερική άποψη μεγάλου νοσοκομείου σε δενδρόφυτη περιοχή. Σε θάλαμο ασθενών οι Ιταλοί αξιωματικοί είναι ξαπλωμένοι σε σειρά από κρεβάτια, πάνω από τα οποία υπάρχει επιγραφή με το όνομα του κάθε τραυματία. Ένστολος Έλληνας γιατρός εξετάζει έναν τραυματία, ενώ μία νοσοκόμα δίνει σιρόπι σε άλλον νοσηλευόμενο. Ο ένστολος γιατρός, η νοσοκόμα κι ένας γιατρός με άσπρη ποδιά συνεχίζουν την εξέταση των ασθενών με τυπικές κινήσεις. Οι Ιταλοί νοσηλευόμενοι παρακολουθούν τη διαδικασία.

Σκηνές από την κίνηση των Αθηναίων στην κεντρική χριστουγεννιάτικη αγορά το 1940. Σειρά από γαλοπούλες σε τσιγκέλια και γενική άποψη της Βαρβακείου Αγοράς από ψηλά. Κόσμος ψωνίζει από πάγκους με πατάτες και κρεμμύδια. Στρατιώτες περιεργάζονται πάγκο με μικροαντικείμενα. Σκηνή από δρόμο με πεζούς, τραμ και κουβούκλιο με τροχονόμο.

Το «Σπίτι του Άγγλου Στρατιώτη» στην Αθήνα. Αγγλίδες, Αμερικανίδες και Ελληνίδες εθελόντριες εργάζονται σε λέσχη Άγγλων στρατιωτικών που λειτουργεί στην Αθήνα. Οι εθελόντριες παραλαμβάνουν δίσκους και σερβίρουν τις παρέες των στρατιωτικών, που κάθονται σε τραπεζάκια και διαβάζουν έντυπα. Σε ειδικά τραπεζάκια αξιωματικοί συντάσσουν επιστολές.Μια παρέα τσουγκρίζει ποτήρια μπίρας. Κοντινό πλάνο ενός Άγγλου στρατιωτικού. Οι εθελόντριες σερβίρουν ποτά και φαγητά από το μπαρ και κόβουν αποδείξεις. Άγγλοι αξιωματικοί διαβάζουν εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία.

Παραγωγή: Διεύθυνση Κινηματογραφίας της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού

Διάρκεια: 00:07:41

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here