Παπαηλιού :Η πολιτική περιφερειακής συνοχής δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα για την Ευρώπη

0

 Γιώργος Η. Παπαηλιού : Η πολιτική περιφερειακής συνοχής δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα για την Ευρώπη

H απόσταση μεταξύ κέντρου και περιφερειών γίνεται μεγαλύτερη, ενώ υφίστανται και πολύ μεγάλες ενδοπεριφερειακές ανισότητες

Η κατάργηση δημοσίων ή άλλων δομών, π.χ. τραπεζικών καταστημάτων, στην επαρχία, στην ιδιαίτερη πατρίδα μου την Αρκαδίαοδηγεί στη μη εξυπηρέτηση των καθημερινών συναλλαγών των κατοίκων και εν τέλει σε δημογραφική απίσχναση, και  μαρασμό ολόκληρες περιοχές

 

                                        Ο βουλευτής Αρκαδίας

                               του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

                                       Γιώργος Η. Παπαηλιού

κατά την ενημέρωση της  Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής για την πολιτική περιφερειακής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των άλλων, είπε τα εξής :

Η πολιτική περιφερειακής συνοχής χρειάζεται πόρους, η κατανομή των οποίων πρέπει να γίνεται με τρόπο δίκαιο και αποτελεσματικό, ώστε να καλύπτεται ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια, το σύνολο των Περιφερειών και κυρίως εκείνες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, ιδιαίτερα οι απομονωμένες, οι ορεινές και οι νησιωτικές. Η πολιτική περιφερειακής συνοχής δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα για την Ευρώπη, η οποία επιπροσθέτως καθυστερεί και στη διάθεση των πόρων, με αποτέλεσμα η απόσταση μεταξύ κέντρου και περιφερειών να γίνεται μεγαλύτερη.

Η ανάπτυξη πρέπει να βασίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε Περιφέρειας. Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκαν αναπτυξιακά συνέδρια σε όλες τις Περιφέρειες. Μέσω αυτών αναδείχθηκαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα καθεμιάς από αυτές, στα οποία και στο πλαίσιο της δρομολόγησης ενός νέου παραγωγικού υποδείγματος, «κούμπωσαν» συγκεκριμένες αναπτυξιακές δράσεις και έργα. Πολλά εξ αυτών με την κυβέρνηση της ΝΔ έχουν σταματήσει..

Εκτός των ανισοτήτων μεταξύ κέντρου και Περιφερειών, υφίστανται και πολύ μεγάλες ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Η κατάργηση δημοσίων ή άλλων δομών, π.χ. τραπεζικών καταστημάτων, στην επαρχία, ιδίως σε απομακρυσμένες, ορεινές και λοιπές προβληματικές περιοχές, όπως στην ιδιαίτερη πατρίδα μου την Αρκαδία,  οδηγεί στη μη εξυπηρέτηση των καθημερινών συναλλαγών των κατοίκων και εν τέλει σε δημογραφική απίσχναση, και  μαρασμό ολόκληρες περιοχές.

Η ανάταξή τους, εκκινώντας από τους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας, περιλαμβάνει την παραγωγή ποιοτικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων συνδυαστικά με την προσέλκυση επισκεπτών, λόγω φυσικού περιβάλλοντος και πολιτιστικής παράδοσης. Έτσι θα κρατηθούν ζωντανές και βιώσιμες οι τοπικές κοινωνίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ