Περιμένουμε ακόμα την απάντηση στο Ερώτημα των Αγιαννιτών: Τι απέγιναν τα οστά του Αγιαννίτη Πάνου Ζαφειρόπουλου “Άκουρου”;(photos)

0

Ιστορία του τόπου μας : Σας παρουσιάζουμε φωτογραφικά ντοκουμέντα από την ημερομηνία 25-3-1934 , που δείχνουν τους Αγιαννίτες που είχαν κατέβει από τον Αγιάννη στον Αγ.Βασίλη στο Παρ.Άστρος με σκοπό να αποδώσουν τιμές στο μνήμα του Αγιαννίτη αγωνιστή Πάνου Ζαφειρόπουλου “Άκουρου”.

Με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821,γεννάται το ερώτημα: Τί απέγιναν τα οστά του Αγιαννίτη Πάνου Ζαφειρόπουλου “Άκουρου” ;

Ερώτημα

Ποιό το ενδιαφέρον για τα οστά του Πάνου του “Άκουρου” ;

Σας παραθέτουμε παρακάτω, ιστορικά στοιχεία καταγεγραμμένα
Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν, ότι ο Δ.Υψηλάντης είχε υψηλή αποστολή και όχι ως προορισμό “τη Σκάλα”, όπως λεγόταν το Παράλιο Άστρος τότε. Απλώς ήταν ένας σταθμός του ταξιδιού του ,διότι δεν υπήρχαν άλλοι δρόμοι τότε εκτός από την διά θαλάσσης οδό.
Για το λόγο αυτό δεν κάθισε στο Παράλιο και έφυγε για να συναντήσει το γέρο του Μοριά στο Αγροκήπιο, στη σχολή Καρτσιώτη, όπου κι έλαβε χώρα το Κολοκοτρωνέικο τραπέζι, κάτω από ένα μεγάλο δένδρο( το τίλιο), όπως λένε ιστορικές πηγές.
Μετά από συζητήσεις για τον αγώνα ,έφυγε με την μεγάλη κουστωδία του για τον Αγιάννη, δια μέσου της μονής Λουκούς προς ‘τη μεγάλη Λάκα’ και το απόγευμα αργά έφθασε στον Αγιάννη, όπου συναντήθηκε με τους αγωνιστές Πάνο Ζαφειρόπουλο  και τους άλλους στρατιωτικούς .
Μάλιστα όπως ήταν ακούρευτος ο Πάνος ,τον ρώτησε γιατί δεν κουρεύεται  και η απάντηση του Πάνου ήταν ,<αν δεν λευτερωθεί η πατρίδα, δεν κουρεύομαι.>. Και του είπε τότε ο Υψηλάντης, άκουρος θα μείνεις ρε Πάνο ; έτσι απέκτησε το γνωστό παρατσούκλι.
Διανυκτέρευσαι στον Αγιάννη ,ή στο Κυβερνείο ,ή στη σχολή Καρυτσιώτη στον Ξενώνα  και την άλλη ημέρα πήγε στον Άγιο Πέτρο όπου τον περίμενε ο Κοντάκης ,ο οποίος είχε σφάξει 45 σφαχτά για όλο το στρατό και στη θέση Καμάρες.
Στις Καμάρες φάγανε και μετά όλοι μαζί φύγανε για τα Βέρβενα, όπου πάρθηκαν σπουδαίες αποφάσεις για την συνέχιση του αγώνα.

Αυτή ήταν η διαδρομή του Υψηλάντη και ας μην προσπαθούν μερικοί να σφετεριστούν γεγονότα και πρόσωπα της εθνικής μας παλιγγενεσίας, η ιστορία είναι μια, δεν αλλάζει ούτε διορθώνεται όπως ορισμένοι ανιστόρητοι πρεσβεύουν, διότι αν τολμήσουν ορισμένοι ,θα τους γράψει αυτούς η ιστορία ως παραχαράκτες του ιστορικού μας παρελθόντος.

Εμείς μεταφέρουμε μόνο καταγεγραμμένα ιστορικά γεγονότα κα θεωρούμε ότι οι ειδικοί ιστορικοί επιστήμονες, με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων που αναβιώνονται τα ιστορικά γεγονότα κάθε ιστορικής περιοχής, θα πρέπει να δώσουν τεκμηριωμένες απαντήσεις με όλα τα Ιστορικά καταγεγραμμένα στοιχεία  και να μην αφήνουν τις όποιες τοπικές κοινωνίες να εκβαθύνουν θέματα ιστορικά και να καταλήγουν πιθανόν σε παραπληροφόρηση!

Ευχαριστούμε τους φίλους Αγιαννίτες για τις φωτογραφίες και τα ιστορικά στοιχεία που παραθέτουμε, καθώς και το ερώτημα τους και το ενδιαφέρον για τα οστά του Αγιαννίτη Πάνου του ”Άκουρου”

Επιμέλεια: Φώτης Τζιβελόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ